PORTRÆT Fra fodbold-landstrænerens navnebror til verdensstjerne i Danmark

Håndboldspilleren Morten Olsen gik i 2016 fra at være relativt ukendt til at blive noget nær folkeeje og hyldet på sit elskede Brøndby Stadion.

Morten Olsen fanget under landsholdets store pressemøde forud for VM-slutrunden i Frankrig i januar. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

De danske håndboldherrer samles d. 2. januar for at forberede sig på den første slutrunde siden OL-guldtriumfen i august.

Og med i truppen er endnu en gang Morten Olsen - et navn der nok får størstedelen af nationens sportsinteresserede til at tænke på farvehandlerens søn fra Vordingborg.

Men nu er en anden Olsen klar til at gøre fodboldspilleren og den senere mangeårige danske landstræner rangen stridig som hele nationens Morten.

Playmaker Morten Olsen fra Osted midt på Sjælland kom nemlig på danskernes læber i løbet af et par intense uger under OL i Rio de Janeiro i Brasilien.

Den nu 32-årige Hannover-Burgdorf-spiller var for første gang i karrieren med ved en slutrunde, da landstræner Gudmundur Gudmundsson i sommer fandt plads til Morten Olsen blandt sine foretrukne 14 spillere. Et valg som den islandske træner nok næppe har fortrudt.

Danmarks-kendt i verden

Olsen fra Osted bragede igennem lydmuren og specielt i de tre afsluttende opgør var han en væsentlig årsag til, at Danmark kunne lade sig hylde som olympiske mestre.

Der skete vel noget i august. Blev du nærmest verdenskendt i Danmark?

- Ja, eller danmarkskendt i verden, kommer det prompte fra Morten Olsen, inden han bryder ud i et stort grin.

- Under OL mærkede jeg ikke rigtig noget til interessen og hypen. Vi så ikke dansk fjernsyn undervejs, så vi levede lidt i en boble i Rio. Vi var inde i OL-byen stort set hele tiden og så kun tv fra OL, men vi fulgte selvfølgelig lidt med på nettet.

Hyldet på Brøndby Stadion

Det skulle dog hurtigt gå op for playmakeren, at han nok ikke længere kunne gå omkring på gaden, uden at folk genkendte hans ansigt.

Ved ankomsten til Kastrup var der reception i lufthavnen, og blot et par dage senere blev Morten Olsen fejret foran tusindvis af mennesker på en adresse, som han har et helt specielt forhold til.

- Inden Brøndbys hjemmekamp mod Panathinaikos i Europa League-kvalifikationen blev jeg hyldet inde på grønsværen.

Morten Olsen har siden han var knægt fulgt fodboldheltene fra Brøndby, og det bliver da også stadig til en kamp på stadion, når tiden tillader det.

- Jeg så i løbet af sommeren to-tre hjemmekampe. Jeg har sæsonkort derud til, så jeg kan bruge det, når jeg er hjemme. Jeg står dog ikke længere nede på Sydsiden (blandt de mest dedikerede Brøndby-fans). Vi er blevet for gamle til at stå dernede, haha.

- Nu sidder jeg ovenpå sammen med mine brødre og en kammerat. V i mødes ofte på stadion, når jeg er hjemme. Jeg kan godt lide bare at sidde og se kampen og høre dem synge nedenunder.

Tæt på karrierestop

Der var ellers ikke meget der tydede på, at Morten Olsen og det danske landshold nogensinde skulle blive det helt store match.

Efter debuten i 2006 var der nemlig kun blevet til 33 kampe i den rød-hvide trøje for Olsen inden landstræneren i sommer ringede den eksplosive spilstyrer hjem fra en ferie på Bali.

Skader og manglende tiltro fra den nuværende og tidligere landstræner havde indtil sommerens lege i Brasilien holdt Morten Olsen ude fra de store slutrunder.

- Jeg var tæt på at stoppe min karriere, da jeg fik en slem skulderskade som 24-årig. Jeg var ude i halvandet år og kunne ikke kaste med en bold.

- Jeg var ret uheldig dengang. Det gik rigtig godt i BSV på det tidspunkt, og vi var ubesejret, da jeg blev skadet. Det var et hårdt slag, og jeg kom langt væk fra landsholdet, som jeg ellers var ret tæt på.

Morten Olsen med armene i vejret efter slutfløjtet i OL-finalen. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

- Jeg startede fra nul og det tog også et stykke tid at komme tilbage. Det var derfor mere eller mindre sidste chance, da jeg tog til Tyskland. Det er nogle gange held og uheld, der afgør, om du får taget sidste skridt op ad rangstigen.

Brækket næse kostede VM

Op til VM-slutrunden i Qatar i 2015 så det endelig ud til, at Morten Olsen skulle med til et stort mesterskab, men kort inden truppen skulle udtages satte en tung næve fra landsholdskammerat René Toft Hansen under en træning en stopper for Olsens drømme.

Selvom Hannover-spilleren er glad for, at det endelig er lykkes at slå igennem på landsholdet, kan han godt ærgre sig over, at det først skete i en alder af 31 år.

- Jeg synes nu også, at jeg før i tiden har bevist, at jeg burde have fået chancen tidligere. Det har selvfølgelig været trænerens valg. Det kan jeg jo ikke lave om på.

- Det ærgrer mig lidt, at det her ikke skete lidt før. Havde jeg fået det her gennembrud tidligere kunne det have betydet noget for min karriere.

Gjorde stjernen bedre

Under OL i Rio de Janeiro byggede Morten Olsen på sine offensive aktioner, som turneringen skred frem, og han endte sammen med Mikkel Hansen med at være den helt store danske angrebsprofil.

Udover at have en stor del af ansvaret for at sætte de rigtige angrebsåbninger op hamrede Morten Olsen i kvartfinalen, semifinalen og finalen også selv bolden i kassen 17 gange.

- Jeg følte mig generelt godt tilpas og min krop havde det godt. Jeg kom ind i et flow og ind i en zone, hvor tingene lykkedes. Hver eneste kamp byggede jeg noget på.

- Jeg har altid troet på, at jeg kunne gøre det, hvis bare jeg fik chancen. I og med jeg fik flere og flere kampe kunne jeg også i højere grad sætte mit præg på det hele. Så kom det hele ligesom også til at passe bedre til mig.

- Jeg fik et ganske fint samspil med Mikkel Hansen op at køre. Jeg tror måske, at det tidligere har hæmmet ham en smule, at han har taget for meget ansvar på landsholdet. I Rio overlod han i løbet af turneringen også en del af ansvaret i angrebet til mig. Derefter blev det bare bedre og bedre og det kom for alvor til udtryk i de sidste par kampe, hvor han også spillede ekstremt godt.

Verdensmester med tvillingebror

Det stod ellers skrevet i kortene, at Morten Olsen skulle have en lang og forhåbentlig glorværdig karriere i landsholdstrøjen.

I 2005 var han sammen med tvillingebror Kenneth med til at sikre Danmark guld ved U-VM og året efter debuterede han også på Ulrik Wilbeks 'rigtige' landshold.

På klubplan har Morten Olsens karriere bl.a. gået over GOG, HF Mors, Viborg og Bjerringbro-Silkeborg, inden han i 2010 skiftede de trygge hjemlige rammer ud med et ophold i Hannover-Burgdorf i Bundesligaen.

Morten Olsen har et meget tæt forhold til sin enæggede tvillingebror Kenneth Olsen (billedet). (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

- Jeg spillede i første omgang tre år i Hannover, og jeg havde det rigtig, rigtig godt der. Efter jeg kom til Saint-Raphaël i Frankrig kunne jeg mærke, at der var noget jeg savnede. Jeg skulle tilbage til Tyskland, og det var både nemt og rart igen at spille for Hannover. Jeg stoppede i Saint-Raphaël kort inden sæsonen sluttede.

Hvad var forklaringen på den bratte afsked med Saint-Raphaël?

- Det var meget specielt. Det var i april måned. Den sag er afsluttet, og jeg er bare glad for, at jeg kom væk. Jeg skulle nok have taget af sted tidligere, men det var ikke rigtig muligt.

Fransk visit i Qatar

Efter stoppet i Frankrig var Morten Olsen på et hurtigt fransk visit i Mellemøsten, inden han tog hul på sit andet ophold i Bundesligaen.

- Da jeg stoppede i St. Raphael tog jeg på ferie, og da jeg kom hjem, havde min agent et tilbud liggende om at tage til Qatar og spille et par uger. Jeg kendte et par stykker, der havde været dernede, så det blev lige til 14 dage i Qatar.

- Det var en bizar oplevelse. Der var ingen tilskuere til kampene, og der var 45 grader udenfor. Man kunne derfor ikke opholde sig udendørs i dagtimerne, så jeg kørte bare rundt i taxi og var kun på hotellet, i hallen eller i et shoppingmall.

Tror på dansk VM-opbakning

Nu er der kun et par uger til, at det går løs ved slutrunden i Frankrig. Og Olsen føler sig overbevist om, at der nok skal sidde godt med danske fans på lægterne i Paris d. 13. januar og et par uger frem i tiden.

- Håndboldinteressen i Frankrig er ellers meget forankret i de lidt mindre byer. Det er ofte også bystyret selv, der er med til at betale for og drive klubberne. Det er lidt lokalt. Men jeg er nu ret sikker på, at der nok skal komme masser af mennesker til VM.

- Jeg tror og håber, at der kommer mange danskere på lægterne i Paris. Det er jo et fedt sted, at kunne holde en lille ferie og så se noget håndbold samtidig.

Adspurgt til om man som nykåret OL-vinder ikke automatisk er favoritter ved en VM-slutrunde, falder svaret fra Morten Olsen prompte:

- Frankrig er endnu større favoritter til VM, end de var til OL. De er på hjemmebane, så det bliver lidt af en udfordring, afslutter playmakeren, inden vi går hver til sit.

Morten Olsen og de øvrige danske landsholdsspillere tager hul på VM-slutrunden i Frankrig fredag d. 13. januar. Her venter Argentina.