Spændingsniveauet bliver afgørende for dansk VM-succes: 'Marginalerne sidder mellem ørerne'

Spillernes mentale tilstand er vital, når Danmark i aften skal forsøge at spille sig i VM-finalen.

Mikkel Hansens skudafvikling, Henrik Møllgaards forsvarsparader, Niklas Landins refleksredninger.

Alt sammen håndboldegenskaber på meget højt niveau – både teknisk og fysisk. Det ved vi, at de danske spillere kan. Det kan vi se.

Hvad vi ikke kan se, er det, der foregår oppe i hovederne på landsholdsspillerne. For selvom de danske spillere stort set kun har imponeret ved VM, så kan det hurtigt gå den anden vej, hvis de lader sig påvirke af kampens betydning.

I den sammenhæng er det relevant at tale om mental robusthed. Nicolaj Statager er mentaltræner for flere af spillerne på det danske landshold – blandt andre Jannick Green og Niklas Landin. Han mener, at det mentale overtag i aftenens semifinale bliver vigtigt:

- Marginalerne sidder mellem ørerne. Alle spillerne har et højt niveau, spiller i topklubber og ved, hvad de kan på en håndboldbane. De har stort set samme udgangspunkt. Forskellen ligger i det mentale, siger han.

Resultat er lig med potentiale minus barriere

Som Nicolaj Statager påpeger, så kan alle hold, der nået så langt ved en VM-slutrunde, i realiteten slå hinanden. Det afgørende er derfor, om spillerne kan ramme det helt rette spændingsniveau, så de ikke bliver overtændte.

- Jeg arbejder ud fra en tese, som lyder: Resultat er lig med potentiale minus barriere. Barrieren er ikke kompetencer hos landsholdsspillerne, dem har de. Barrieren er derimod faktorer som spændingsniveau og selvtillid. Hvis ikke de rammer det rigtige niveau, så påvirker det potentialet og i sidste ende resultatet, forklarer Nicolaj Statager.

Mentaltræneren har i mange år været tilknyttet herrehåndboldholdet fra Bjerringbro-Silkeborg og også flere superligaklubber. I 2009 og 2011 var han desuden med det undertippede australske landshold i herrehåndbold til VM, hvor hans opgave var at sørge for, at spillerne ikke knækkede helt sammen mentalt. Her holdt han fokus på australiernes få gode øjeblikke, fremfor de skuffende.

Mentaltræner Nicolaj Statager har arbejdet med flere af de nuværende landsholdsspillere - heriblandt Jannick Green og Niklas Landin. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Danmark skal forsøge det samme i aften. Der er nemlig både gode og dårlige erindringer fra kampene mod Frankrig. Fra nederlaget i overtiden i VM-finalen i 2011 til OL-guldet i 2016. De gode minder skal fremhæves.

- Uovervindeligheden skal vinde over sårbarheden, siger Nicolaj Statager.

Som at gå til jobsamtale

Når Nicolaj Statager beskæftiger sig med præstationsoptimering hos elitesportsfolk, har han fokus på at tale om succeser fremfor fiaskoer. Han får spillerne til at tale og forsøger så at afdække og synliggøre episoder, så spillerne kan bruge det aktivt i kampens hede.

- Målmænd bliver skuffede 20-35 gange i købet af en kamp, når bolden passerer dem. Det skal de ikke hænge sig i. Der skal komme en succesoplevelse frem i hovedet, så de kan spille sig selv gode igen, siger Nicolaj Statager.

Men det er faktisk ikke kun landsholdsspillere, der kan bruge redskaberne, som Nicolaj Statager omtaler. Helt almindelige dødelige kan også komme ud for situationer, hvor man skal trække på mentale værktøjer.

- Det er faktisk lidt ligesom at gå til jobsamtale, man har begrænset tid til at præstere. Der skal man også vide, hvad der virker på en selv, og så bruge det aktivt, siger Nicolaj Statager.

Danmarks semifinale mod Frankrig spilles fredag klokken 17.30, og den kan ses på TV2, høres i Liga på P3 eller følges på dr.dk/vm.

Efter Danmarks kamp spilles den anden semifinale, som står mellem Tyskland og Norge. Den kamp kan ses direkte på DR1 med optakt fra klokken 20.00. Er du ikke ved et tv, kan den ligeledes høres i radioen og følges på dr.dk/vm

Både bronzekampen og finalen bliver søndag sendt direkte på DR1 fra Boxen i Herning. Bronzekampen starter klokken 14.30, mens finalen fløjtes i gang klokken 17.30.

Facebook
Twitter