Tre ting vi lærte af VM: Én dårlig halvleg kan koste en hel slutrunde – også for Danmark

Lars Krogh Jeppesen lærte tre ting af det netop overståede VM i herrehåndbold.

Suveræne værter, fortjente verdensmestre. (Foto: Christophe Petit Tesson © Scanpix)

VM er slut, og Frankrig kunne igen lade sig hylde som verdensmestre. De seneste fem VM-slutrunder er endt med fire franske verdensmesterskaber.

De franske stjerner Karabatic, Narcisse og Omeyer kunne søndag aften juble efter en fantastisk slutrunde, der bød på syv sejre ud af syv mulige.

Men undervejs i slutrunden lærte vi også nogle ting. Her er tre ting han lærte af det netop overståede VM i Frankrig.

Ingen kampe er gratis

Uanset om du hedder Frankrig eller Tyskland, så er der ikke råd til at spille en dårlig kamp, når du når frem til de afgørende knockout-kampe. Du kan ikke tillade dig at spille en dårlig kamp, når strukturen byder på 1/8-finaler, kvartfinaler og semifinaler er trådt i kraft.

Hvis du spiller en dårlig halvleg, så ryger du ud af turneringen. Det er kampene Qatar-Tyskland og Danmark-Ungarn et enormt bevis på.

Hvis du ikke er klar, når det gælder, så er det ligegyldigt om du møder Ungarn, der kun har slået Chile og Saudi Arabien. Så ryger du altså bare ud.

Det handler om at toppe på det rigtige punkt og anerkende, at bredden i herrehåndbold er bare enorm.

Kontrafasen er afgørende for mange hold

En tendens i spillet er, at de nemme mål har båret nogle hold meget langt. Norge er et godt eksempel på, at kontramål kan være afgørende.

I semifinalen mod Kroatien laver de syv mål på kontra, mens de har kæmpe problemer i det etablerede angrebsspil i både semifinalen og finalen.

Men de løber som sindssyge, og alle løber. Der er simpelthen ikke plads til at have spillere, der ikke løber med i kontraløbene for den her type af hold.

Syv mod seks er ingen revolution

Op til OL i Rio var der stor diskussion om, hvorvidt syv mod seks-spillet ville revolutionere håndboldspillet.

Til VM har vi set, at det ikke er tilfældet.

Der er få, der er blevet rigtig, rigtig dygtige til det. Men det er ikke sådan, at vi har set hold, der har vundet kampe på at spille syv mod seks.

Det er nemlig ikke så nemt at få det maksimale ud af det. Kroatien brugte det meget, men det gav ikke for alvor pote.

Det er fordi, risikoen er så stor, hvis du spiller mod et godt forsvar. Så bliver bolden bare smidt i mål i den anden ende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter