Tryllemusen fra Ostseehalle støber stadig kuglerne

Tre tidligere holdkammerater fortæller om håndboldlandstræner Nikolaj Jacobsen som spiller, træner og privatperson.

(Foto: FRIIS ERIK)

Der er sjældent mange vindere på en karaokebar.

Men dén forårsaften i Cairo i Egypten tilbage i 1999 havde der alligevel forvildet sig et par af slagsen op på scenen.

Det danske herrelandshold i håndbold havde slået lejr i den egyptiske hovedstad, hvor tre træningskampe mod den kommende VM-værtsnation ventede.

Den slutrunde er der ingen grund til at gå dybere i detaljen med.

Men mellem de tre træningskampe trænger truppen til at komme ud. Anført af Ian Marko Fog, Christian Hjermind og Nikolaj Jacobsen drager det danske landshold på aftentur i Cairo. Destinationen bliver en karaokebar.

Her udkæmper de danske landsholdsspillere hinanden på kryds og tværs, fra sjælere til pop, performance og røst. Favoritfeltet er for længst på plads, da det bliver Nikolaj Jacobsens tur til at give det et skud.

Men hvad gør man, hvis man er så musikalsk underbemidlet, at det kan være svært at holde takten til et bornholmerur?

Man indtager scenen med et nummer, som kræver mindst mulig indsats for at komme i mål. Stjernefløjens version af Chrash Test Dummies mumlehit fra 1993 'Mmm Mmm Mmm' får selskabet til at rulle rundt på gulvet af grin, mens Jacobsen, vippende ude af takt med foden, lænet op ad en barstol, insisterer på at fuldføre. Kan man ikke vinde, kan man undgå at blive sidst, og sådan bliver det.

Claus Møller Jakobsen slutter øverst. Nikolaj Jacobsen undgår dumbopladsen.

- Alle andre ville bare have smidt mikrofonen og sagt "til helvede med det her", men ikke Nikolaj. Han nægter simpelthen at tabe, fortæller Ian Marko Fog.

Skulle have været svensk

Historien fra Cairo illustrerer meget godt, hvad der har bragt den danske landstræner Nikolaj Jacobsen til tops i en verden af harpiks og hurtige hænder.

Som spiller dominerede han både på og udenfor banen, hvor han af landsholdskammeraterne gik under navnet ’Kuglestøberen’. Evnen til - i morskabens tegn - at spille folk ud mod hinanden, for så at sætte sig over i hjørnet og tage en slapper, mens folk rev hovederne af hinanden, var kendetegnende for Jacobsen.

Som både bagspiller og fløj var han en profil hos GOG, hvor fundamentet for udlandskarrieren, der fik ham til Bayer Dormagen og senere THW Kiel, blev lagt.

Det var også i Tyskland, at Nikolaj Jacobsens mere kendte kælenavn, ’Die Zaubermaus’, opstod. Tryllemusen fra Ostseehalle.

Christian Hjermind, Morten Bjerre og Nikolaj Jacobsen. (Foto: Ernst van norde)

Navnet kan lyde fjollet, men var der nogen, som altid havde en skæv skruebold i ærmet, så var det Nikolaj Jacobsen, fortæller Christian Hjermind, der i mange år spillede på den modsatte fløj på landsholdet.

- Nikolaj var first-mover og satte nye standarder for de tekniske afslutninger, som vi kender i dag, og som vel er en del af alle fløjes repertoire: ’Issen’ for eksempel, hvor man lægger bolden ind over hovedet på målmanden. Det var Nikolaj, der startede den bølge.

- Derudover havde han modet til at gøre det i de store kampe. Han gjorde det frustrerende at være målmand, og han mestrede teknikken så flot, at han kunne trække det frem på de mest kritiske tidspunkter. Som spiller gav det en ekstra dimension for mig. Det var både evnerne og modet, som var inspirerende, siger Christian Hjermind.

Som et biprodukt af Nikolaj Jacobsens evner på håndboldbanen opstod der sågar en joke blandt de, der i 00’erne dominerede international håndbold. Sverige.

I THW Kiel spillede Nikolaj Jacobsen sammen med flere af håndboldhistoriens største: Magnus Wislander, Staffan Olsson og Stefan Lövgren. En svensk trio, der var for guldmedaljer, hvad hammer er for søm.

- Det siger lidt om Nikolajs niveau, når svenskerne jokede med, at de gerne ville have nationaliseret ham i den tid, hvor det danske landshold ikke badede i succes – og Sverige var altså ikke dårligt stillet, siger Christian Hjermind.

Har altid haft håndboldhjerne

Nikolaj Jacobsen fik aldrig anskaffet sig et svensk pas, men til gengæld skabte han sig et eftermæle, som han bar med sig ind i trænerkarrieren, der begyndte som spillende assistent i Viborg i 2004.

Tre år senere gik turen til BSV, inden han i 2012 fik sit første job som cheftræner i Aalborg Håndbold. Et hold han gjorde til mester i sin blot anden sæson, før Rhein Neckar-Löwen og Tyskland igen kaldte på ’Die Zaubermaus’.

Spørger man den tidligere landsholdskammerat og nuværende trænerkollega, Ian Marko Fog, så var alle tegnene på, at Nikolaj Jacobsen skulle gå trænervejen, tidligt til stede. Tandhjulene i den unge mands håndboldhjerne kørte allerede på fuld kraft som spiller.

- Nikolajs stærkeste kompetence er hans måde at læse spillet på, og så lave de omstillinger, som skal til. Det er ikke noget, man finder i en lærebog; det er noget, man får med erfaring. Det så man allerede i GOG, hvor han også dikterede spillet som playmaker.

- Han er et legebarn med en vindermentalitet og et drive, som har fået ham til at lykkes. Nikolaj leger ikke for sjov – han leger for at vinde, siger Ian Marko Fog.

Nikolaj Jacobsen truer med at skubbe landsholdets assisterende træner Kurt Jensen i poolen. (Foto: Kim Agersten)

At det så kan slå revner i gulvet, når vindermentaliteten i legebarnet udfordres, er en anden sag.

Da Ian Marko Fogs oprykkere fra Nordsjælland i 2013 på hjemmebane slog de kommende mestre fra Aalborg, var det med Nikolaj Jacobsen og Morten Bjerre som trænere.

Som et resultat dikterede Nikolaj Jacobsen morgentræning for spillerne dagen efter, selv om holdet efter en lang bustur først rullede ind i Aalborg midt om natten.

Det skal ikke være sjovt at tabe.

Råber af u-10 pigerne

I snart 30 år har Morten Bjerre set temperamentet slå gnister fra nærmeste hold. Fra U-VM i 1991 er turen gået over landsholdet, THW Kiel, Viborg og Aalborg sammen med Nikolaj Jacobsen.

Betegnelsen som bonkammerater er ikke helt skudt ved siden af, men de to deler også mere end et liv i håndbold.

Morten Bjerre og Nikolaj Jacobsen under den famøse træningstur til Egypten forud for VM i 1999. (Foto: Kim Agersten)

Under tiden i Tyskland blev de to venner og holdkammerater begge familiefædre, og da tiden var inde til at komme tilbage til Danmark, blev Viborg destinationen.

Morten Bjerres ældste datter, Cecilie, kom sågar til verden blot fire dage efter Nikolaj Jacobsens nummer to, Sille. Og da tiden var inde for døtrene til at træde ind på håndboldbanen, var det da også med makkerparret på sidelinjen. En af dem i en lidt mere ambitiøs rolle, fortæller Morten Bjerre.

- Vi har trænet pigernes U-10 hold sammen, og selv dér har Nikolaj stået og skældt og smældt vores døtre ud, griner Morten Bjerre.

Selv når gutterne mødes til hygge og golf, er det ikke unormalt, at Nikolaj Jacobsen kommer selskabet i forkøbet, tager et par timer for sig selv på banen. Bare lige for at sikre sig, at svinget sidder.

Nikolaj Jacobsen og Morten Bjerre til Ian Marko Fogs bryllup. (Foto: BENT MIDSTRUP)

- Han kan ikke leve med, hvis det ikke går, og på den måde har Nikolaj ikke ændret sig, siden vi lærte hinanden at kende. Han er stadig det samme store legebarn, som han var, da vi var 18 år. Når vi er sammen i dag, så er vi jo blevet voksne, men man kommer aldrig af med den drengerøvsmentalitet, som vi har levet med i så mange år. Han støber stadig kuglerne, men når det gælder, så er det alvor, og det er vigtigt for spillerne at mærke, siger Morten Bjerre.

I januar gælder det så slutrunde nummer to som dansk landstræner for ’Kuglestøberen’ Nikolaj Jacobsen.

Og læner man sig op ad de tidligere holdkammeraters karakteristik, så er én ting sikkert. I spidsen for Danmark står en mand, der ikke møder op for bare at være med.

Om det er på en karaokebar, på golfbanen, i en u-10 række eller til en VM-slutrunde.

Nikolaj Jacobsen kommer for at vinde.

Facebook
Twitter