Afklædte håndboldkvinder er kommet på museum

Håndbold og kunstmuseum rimer ikke ret mange steder - men det gør det i Herning.

Louise Burgaard er en af de fem håndboldkvinder, der i øjeblikket er udstillet på kunstmuseet HEART i Herning. (Foto: Monty Knowles © dhf)

En stor del af nationens øjne er i disse dage rettet mod de danske håndboldkvinders strabadser i Boxen i Herning.

Det er dog ikke kun i den kolossale arena med plads til 12.000 tilskuere, at man i disse dage kan opleve håndboldkvinderne folde sig ud.

Fem af de danske spillere har op til turneringen nemlig ladet sig bodypainte af Bahamas-kunstneren Monty Knowles for at øge opmærksomheden på turneringen og for at støtte godtgørende formål.

Knowles egne fotografier af de bodypaintede spillere har så under VM-slutrunden fået plads på kunstmuseet HEART i Herning – side om side med en udstilling med kunstneren Per Kirkeby og designeren Jens Harald Quistgaard.

Kunst og håndbold går hånd i hånd i Herning

- Herude i Herning-området er det mange af de samme mennesker, som går til håndboldkampe og på kunstmuseer. Her er opdelingen mellem kunst og sport ikke så skarp, som den er i resten af landet. Det er sådan lidt en Herning-mentalitet, lyder det fra museumsgæsten Birgitte Götze.

Her ses en række af Monty Knowles billeder på kunstmuseet HEART flankeret af en model. (Foto: Monty Knowles © Monty Knowles)

- Billederne af de bodypaintede håndboldkvinder er vel en eller form for statement om, hvad en krop også er. Hvis det nu var balletdansere, så ville man syntes, at det var æstetisk og spændende. Nu er pludselig en helt en anden type krop, så billederne skaber lidt en nysgerrighed, er Birgitte Götzes umiddelbare reaktion på billederne.

De fem spillere der har stillet deres krop til rådighed som lærred er Lotte Grigel, Louise Burgaard, Kristina Kristiansen, Trine Østergaard og Anne Mette Hansen.

- Det tog omkring ti timer at bodypainte hver enkelt spiller. Jeg har hørt, at de bliver kaldt ’De Jernhårde Ladies’. Der var nu ikke meget jernkvinder over nogen af dem. Jeg måtte derimod hele tiden kæmpe for at få dem til at holde op med at smile, lyder det fra kunstneren Monty Knowles.

Monty Knowles i gang med at bodypainte Emilie Klarskov Hansen. (Foto: Monty Knowles © Monty Knowles)

De udstillede billeder er samtidig en del af en auktion, hvor overskuddet går til velgørenhedsarbejde i både Danmark og kunstnerens hjemland Bahamas.

Billederne og auktionen kan ses her.

Live-bodypainting

Når Danmark spiller kampe under VM-slutrunden vil Knowles bodypainte en person i stil med håndboldkvinderne. Emilie Klarskov Hansen er en dem, som har fået lov til at agere lærred for Monty Knowles.

- Jeg tænkte, at det ville være en fed oplevelse. Det er ikke ligefrem hver dag, at man får chancen for at blive bodypaintet. Det havde været lidt specielt, hvis jeg skulle stå i undertøj foran vildt mange mennesker, fortæller Emilie, mens hun bliver malet.

Monty Knowles har en stnad i Fanzonen i Boxen i Herning, så hvis du skulle være en af de heldige, der har billet til en af Danmarks kampe, er det altså muligt at møde den arbejdende kunstner.

Knowles står igen tirsdag, når Danmark møder Serbien. Kampen fløjtes op kl. 20.45 og der er optakt på DR1 fra kl. 20.30. Du kan også følge opgøret på P3 og her på dr.dk/vm.