Camilla Andersen: Der er Norge og så alle de andre

DR Sportens håndboldekspert kalder VM-slutrunden mere jævnbyrdig end længe, hvis man altså lige ser bort fra Norge.

De norske guldjenter med beviset på VM-titlen i 2015. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

De tyske værter skød fredag aften gang i VM-slutrunden på hjemmebane med en komfortabel sejr over slutrundedebutanterne fra Cameroun.

Lørdag træder Danmark så ind i turneringen, når Montenegro venter i første kamp i EWE Arena i Oldenburg.

Hvor langt kan Klavs Bruun Jørgensens mandskab så gå? Hvordan ser favoritfeltet ud? Og hvilke spillere kan vi forvente kommer til at indtage hovedrollerne ved mesterskabet i Tyskland?

- Efter Norge følger en række lande, som er kommet en del tættere på hinanden. Det er Holland, Rusland, Frankrig, Danmark, Sverige og Tyskland.

Camilla Andersen

For at få et svar på de tre spørgsmål har vi allieret os med Camilla Andersen, der udover at være vores ekspert også var med til at hente den hidtil eneste VM-guldmedalje til dansk seniorhåndbold, da verdensmesterskabet i 1997 sidst blev afviklet i Tyskland.

Norge

- Norge er turneringens helt store favoritter. De har rutinen, og de har en virkelig dygtig træner. De har en masse kvalitetsspillere, og har fået Heidi Løke tilbage på stregen. De er simpelthen i en klasse for sig.

At de norske jenter går ind til en slutrunde som favoritter, er der ikke så meget nyt i. Til gengæld er der sket noget med feltet af hold lige efter nordmændene.

- Hvor man tidligere stort set har kunne forudse de fire semifinalehold, er det langt sværere i år.

- Efter Norge følger en række lande, som er kommet en del tættere på hinanden. Det er Holland, Rusland, Frankrig, Danmark, Sverige og Tyskland - alle hold som kender hinanden virkelig godt. De tre førstnævnte har måske et minimalt forspring i forhold til de tre andre.

Holland

- Hvis vi kigger på Hollands syv startere, så tænker man, at de er virkelig gode. Men to af deres største profiler - Nycke Groot og Estavana Polman har ikke mange spilleminutter i benene på grund af en skade og en graviditet.

Camilla Andersen vil undervejs ved VM-slutrunden komme med analyser både på DR1, DR3 og her på dr.dk.

- Til gengæld har de i Helle Thomsen er en virkelig dygtig træner, der har et enormt kendskab til mange spillere på modstanderholdene.

Rusland

- Rusland har ved en slutrunde ofte en spiller, som man ikke har set så meget til tidligere. Det kan også være, at en af de unge russere får sit helt store gennembrud denne gang.

- I forhold til sidste års EM-slutrunde i Sverige mangler de dog i år højrebacken Anna Sen, men de har til gengæld en masse virkelig gode boldspillere.

Frankrig

- Frankrig er bare Frankrig. Med det mener jeg, at her har vi det ultimative turneringshold. De kan spille rædselsfuldt i den indledende pulje og lige klemme sig videre, og alligevel er de med, når der spilles om medaljer i den sidste weekend.

Danmark

Der hviler et stort ansvar på Stine Jørgensens skuldre under VM-slutrunden i Tyskland. (Foto: 9200 Adam Ihse/TT © Scanpix)

- Vi kan slå alle, hvis vi rammer dagen – dog nok lige med undtagelse af Norge. Danmarks gruppe er tæt blandt de fire bedste, som udover Klavs Bruun Jørgensens mandskab er Rusland, Montenegro og Brasilien.

- Hvis vi starter med at tabe til Montenegro, så bliver vi nok maksimalt nummer to i gruppen. Og lige netop toeren i Danmarks gruppe står til at møde Norge allerede i en kvartfinale, hvis de altså som forventet vinder deres gruppe. Selvom man ikke kan spille efter det, så handler det lidt om at undgå andenpladsen i gruppen forudsat norsk triumf i gruppe B.

Camilla Andersens fem VM-profiler

1. Stine Jørgensen, DAN

Hun er en fornøjelse at se på og skal toppe ved den her turnering, hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om at komme langt.

2. Nora Mørk, NOR

Hun skyder vanvittigt meget, men hun laver også masser af mål. Vil nok være det bedste bud på en VM-topscorer.

3. Nycke Groot, HOL

Jeg håber, at hun rammer VM-formen. En fremragende spiller, der udover det etablerede angrebsspil også er eminent i forsvars- og kontraspillet.

4. Anna Vyakhireva, RUS

Fløjspilleren er russernes store offensive profil og straffekastskytte. Med sine kun 22 år bliver hun også spændende at følge i fremtiden.

5. Jovanka Radicevic, MON

Højrefløjen vendte tilbage til det montenegrinske landshold her kort før VM, og hun er et godt bud til en udfordrer til Nora Mørk i kampen om topscorertitlen.

Sverige

- Vores svenske naboer kan - hvis tingene flasker sig - spille sig helt frem til semifinalerne. Anført af playmaker Isabelle Gulldén skal Sverige dog først levere varen i den stærke gruppe B, hvor modstanderne bl.a. hedder Norge, Ungarn og Polen.

Tyskland

- Værtsnationen stiller med et ungt og talentfuldt mandskab og det bliver spændende at se, hvor langt hjemmebanen kan bære det tyske mandskab.

Hold som Rumænien og Brasilien vil mange nok også tælle blandt outsiderne i feltet efter Norge, men de to mandskaber har Camilla Andersen ikke den store fidus til.

- For Rumænien gælder, at for meget ansvar ligger på Cristina Neagus skuldre. Hun skal nok komme til at afgøre kampe på egen hånd, men længere fremme i turneringen tror jeg, at hun vil komme til at gå død og så er rumænerne ikke længere den store trussel.

- Brasilien er som ofte før en svær størrelse at vurdere. Jeg tror, at de andre nationer vil være for godt forberedt på dem, så jeg har ikke den store fidus til Brasilien ved denne slutrunde, slutter Camilla Andersen.

Danmark åbner VM-turneringen mod Montenegro lørdag aften kl. 20.30. Du kan følge opgøret på TV2, P3 og her på dr.dk.