Camilla Andersen: Sådan er styrkeforholdet mellem Danmark og Sverige

DR Sportens håndboldekspert vurderer de to VM-kvartfinalister på seks parametre inden tirsdagens arvefjendeopgør.

De danske håndboldkvinder imponerede i VM-ottendedelsfinalen i Tyskland, hvor de relativt sikkert sendte værtsnationen ud med 21-17.

Imponerende har det også været, det som vores svenske naboer har præsteret i de to seneste opgør ved slutrunden.

Først slog de blågule de norske guldfavoritter med 31-28 og sikrede sig sejren i gruppe B, og derefter kørte de Slovenien ud af banen i ottendedelsfinalen med imponerende 33-21.

Nu står der så en VM-semifinalebillet på højkant, når de to nordiske nabolande mødes i kvartfinalen i Leipzig.

Vi har bedt håndboldekspert Camilla Andersen vurdere de to mandskaber på parametrene forsvar, fysik, målvogtere, angreb, kontra og træner.

Forsvar

- Sverige dækker som udgangspunkt 6-0, men kan også gå frem i et 5-1-forsvar med Jamina Roberts liggende fremme. Det gjorde de f.eks i en af træningskampene mod Danmark op til VM-slutrunden. Sverige råder over en stærk midterblok bestående af Isabelle Gullden, Sabina Jacobsen, Johanna Westberg og Anna Lagerquist.

- Alligevel vil jeg vurdere, at Danmark er en lille tand bedre end svenskerne defensivt. Vi viste mod Tyskland, at vi kan holde en kvalificeret modstander nede på 17 scoringer, og det er altså mere end godkendt. Derudover råder Klavs Bruun Jørgensen igen over Stine Bodholt, som kan aflaste Kathrine Heindahl og Line Haugsted i midterforsvaret. Vi har også to fløje, der er bedre end de svenske rent defensivt.

Vurdering: 60-40 i dansk favør

Fysik

- Danmark har i Kathrine Heindahl, Stine Bodholt og Mette Tranborg nogle fysiske stærke spillere, men svenskerne kan godt være med her. Ulrika Toft Hansen, Johanna Westberg, Isabelle Gullden og Sabina Jacobsen dækker også rigtig godt op og har masser af muskler. De kan som danskerne også uddele nogle gevaldige øretæver.

Vurdering: 50-50

Målvogtere

- Sandra Toft stod en fantastisk kamp i det danske mål i ottendedelsfinalen mod Tyskland – ingen tvivl om det. Det samme må dog siges om den svensker målvogter Johanna Bundsen i storsejren over Slovenien. Bundsen havde hele 19 redninger mod Tofts 17 – det siger vist det hele. Det hold, som har den bedste målmand i kampen ender med at vinde.

Vurdering: 50-50

Angreb

- Sverige har flere offensive strenge at spille på, end Danmark har. Isabelle Gullden, Nathalie Hagman, Johanna Westberg og Jamina Roberts holder høj klasse, med førstnævnte som det store omdrejningspunkt. De fire spillere mestrer alt lige fra hopskud, stående afslutninger, gennembrud til indspil. Bedømt ud fra svenskernes seneste to kampe, er de blandt de fire bedste angrebshold ved VM-slutrunden.

Sverige og Isabelle Gullden har imponeret ved VM-slutrunden i Tyskland. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

- Jeg savner derimod stadigvæk at se noget mere variation i det danske angrebsspil, hvor man kommer alt for lidt på ydersiden af modstandernes backer. Det danske angrebsspil er for ofte baseret på enkeltmandspræstationer, og vi spiller for simpelt. Det skal blive bedre mod Sverige, hvis vi skal i semifinalen.

Vurdering: 60-40 i svensk favør

Kontra

- Svenskerne er stærkere end Danmark i denne del af spillet. Det er de primært fordi, at de kan køre deres kontra igennem med samtlige seks markspillere. De er også yderst giftige i førstebølgen, da Bundsen er god til at lægge lange, præcise afleveringer til fløjene. Den svenske andenbølge er også virkelig farlig, og her kommer de med masser af tryk.

- Indtil videre i turneringen har det danske kontraspil ofte været uden struktur, og så har har vi lavet alt for få mål i førstebølgen.

Vurdering: 60-40 i svensk favør

Træner

- Her synes jeg, at Danmark har en lille fordel. Klavs Bruun Jørgensen har undervejs i turneringen foretaget flere taktiske ændringer i kampene, end den svenske træner Henrik Signell har. Danmark har blandt andet forsøgt sig en del med syv mod seks-spil og Klavs Bruun Jørgensen var eksempelvis i kampen mod Tyskland heller ikke bange for at bruge folk som nyligt indskiftede Stine Bodholt og unge Kristina Jørgensen en masse.

- Det svenske hold virker mere båret af profilerne, og det virker ikke som om, at Signell har det store at skulle have sagt.

Vurdering: : 60-40 i dansk favør

Samlet resultat: To små danske fordele, på to punkter står holdene helt lige og på to punkter er svenskerne stærkest

- Alt i alt tror jeg, at vi får en tæt og hårdt spillet kamp at se. Det er to hold, som ligner hinanden ret meget. Målvogterne og forsvarerne bliver utroligt vigtige, og dagsformen kommer til at afgøre, hvem der skal spille VM-semifinale i Hamburg på fredag, slutter Camilla Andersen.

Du kan se Danmarks VM-kvartfinaleopgør mod Sverige på TV2. Du kan også følge opgøret på P3 og her på dr.dk. Der fløjtes op kl. 17.30.

Facebook
Twitter