Camilla Andersens store analyse: Tysk hjemmebane – dansk fordel

Vurderet ud fra syv parametre kalder DR Sportens håndboldekspert Danmark for favoritter i søndagens VM-ottendedelsfinale.

Håndboldstormagten Tyskland er ikke, hvad den har været på landsholdsplan – i hvert fald når det kommer til kvinderne.

De seneste tyve år er det således kun blevet til enkelt tysk medalje ved et stort mesterskab - nemlig bronzemedaljen fra VM i Frankrig i 2007.

Kvindehåndbolden har på landsholdsplan de senere år været domineret af Norge, Rusland og Frankrig, mens nationer som Holland, Rumænien, Danmark, Montenegro og Brasilien også har formået at hente en medalje i ny og næ.

For at udbrede kendskabet lidt til de danske håndboldkvinders modstander i søndagens VM-ottendelsfinale i Magdeburg har vi bedt DR Sportens håndboldekspert Camilla Andersen om at sætte et par ord på det tyske mandskab. Derudover vil VM-guldvinderen fra 1997 også på syv parametre vurdere det tyske landsholds styrker målt i forhold til Danmarks.

- Først og fremmest minder Tysklands hold rigtig meget om det danske. Det skal forstås på den måde, at tyskerne heller ikke rigtig har iøjnefaldende verdensstjerner, der afgør kampe på egen hånd. Begge hold er afhængige af, at kollektivet fungerer.

- Både Danmark og Tyskland har dygtige målmænd, og tyskernes sidsteskanse Clara Woltering er deres største stjerne. Det samme kan man næsten sige om Sandra Toft i det danske mål, lyder det fra Camilla Andersen, der herunder kommer med sine vurderinger af styrkeforholdet.

Forsvar

- Tyskland har nogle store, fysisk stærke spillere, og deres 6-0-forsvar er ligesom holdets basis. I deres sidste gruppekamp mod Holland forsøgte de, for at spille sig tilbage i kampen, at lægge midterforsvareren Xenia Smits frem i en 5-1-opstilling. Dette træk blev dog hurtigt stækket af en række hollandske indløb, der fik Smits til at gå tilbage til den velkendte 6-0-formation. Det tyske forsvar minder i bund og grund ret meget om det danske.

34-årige Clara Woltering har spillet langt over 200 landskampe for Tyskland. (Foto: HENDRIK SCHMIDT © Scanpix)

- Efter at Klavs Bruun Jørgensen natten til lørdag valgte at skifte Stine Bodholt ind i truppen, er der noget der tyder på, at Danmark på nogle tidspunkter vil spille med to stregspillere i det centrale forsvar. Dette vil give udfordringer i den danske kontrafase.

Vurdering: 50-50

Fysik

- Tyskerne er forholdsvist stærke, men jeg vil vurdere, at Danmark godt kan matche dem rent fysisk. Jeg ser de to hold som værende lige på det punkt. Det kunne meget vel gå hen og blive en fysisk og fighterbetonet kamp uden ret mange scoringer. De to forsvar skal nok komme til at gå til makronerne.

Vurdering: 50-50

Målvogtere

- Tyskernes største stjerne - målvogteren Clara Woltering - har ikke spillet meget mere end halv tid ved VM-slutrunden indtil videre. Det virker som om, at hun ikke helt har ramt topformen endnu. Hun besidder ellers den vildskab der skal til, hvis man skal trække holdkammeraterne med op i gear.

- Selvom Sandra Tofts redningsprocent har ligget lavere end begge de tyske målvogtere indtil videre ved slutrunden, så synes jeg, at hun er bedre end Woltering og Katja Kramarczyk. Den danske førstemålmand har nemlig haft rigtig mange store redninger på vigtige tidspunkter i flere af kampene. Alene på grund af Sandra Tofts højre topniveau mener jeg, at Danmark her har en fordel.

Vurdering: 60-40 i dansk favør

Angreb

- Tyskerne spiller på rigtig mange måder også som Danmark i offensiven. De laver en masse krydsspil, vil gerne ind over midten og søger stregen meget. Derudover råder de også over nogle store bagspillere. Emily Bölk er kommet tilbage efter en mindre skade, og den venstrehåndede højreback Alicia Stolle fik rigtig hul på bylden i tyskernes seneste opgør.

Svenja Huber er tysk VM-topscorer med 18 mål. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

- De tyske bagspillere ligger og laver en masse pladsskifter, og som det også er tilfældet på det danske mandskab, så er deres backs ikke så glade for at gå på ydersiden. Det betyder, at deres fløje intet får at arbejde med i det stationære angrebsspil – igen meget lig Danmark. Tyskernes venstrefløj Angie Geschke søger derfor nogle gange ind over midten for at deltage i spillet, og hun kan godt finde på at skyde udefra.

- Danmark har scoret 22 mål mere end tyskerne i de fem indledende kampe, og jeg vurderer, at Danmark har spillet mod bedre nationer end Tyskland – også selvom vi selvfølgelig scorede mange mål mod Japan og Tunesien. Jeg synes også, at Danmarks offensive nøglespiller - Stine Jørgensen - er bedre end nogen af de tyske spillere angrebsspillere. Vi er også bedre besat på stregpositionen, så igen har vi et lille overtag.

Vurdering: 60-40 i dansk favør

Kontra

- Tyskerne er rigtig gode i kontraspillets førstebølge. Her løber højrefløjen Svenja Huber på alt, og hun scorer altså nogle mål. Det samme gør Angie Geschke i den modsatte side. De har også den fordel, at deres to treere i forsvaret ikke er to stregspillere, så de har masser af folk, der kan køre kontraen igennem. Deres kontraspil er derfor alt i alt ganske fint, men altså ikke helt oppe på siden af hold som Norge, Holland og Rusland.

- Vores fløje er nu også rigtig gode til at løbe stærkt, men vi har indtil videre bare bragt os i for få situationer, hvor vi har kunne udnytte førstebølgen. Jeg ser de to nationer som meget lige i forhold til denne del af spillet.

Vurdering: 50-50

Træner

- Vi har en rigtig god trænerduo, og i min optik er Klavs Bruun Jørgensen en bedre træner end tyskernes Michael Biegler, der er mere af den gamle skole. Den danske landstræner viser mere mod end sin tyske kollega, når der skal tages strategiske beslutninger. og derfor synes jeg, at vi har en lille fordel på det punkt.

Vurdering: 60-40 i dansk favør

Hjemmebane

- Det kan hurtigt vise sig at blive et større pres end en egentlig fordel for det urutinerede tyske hold at spille på hjemmebane ved VM. Det vil nemlig blive betegnet som en fiasko, hvis de allerede må forlade VM-slutrunden i ottendedelsfinalerne. Jeg har også været en smule skuffet over de tyske tilskuere indtil videre i turneringen. I tyskernes opgør mod Holland hørte man de hollandske fans tydeligere end man hørte de tyske.

- Hvis Danmark kan komme godt fra start i opgøret, så tror jeg faktisk, at det bliver en fordel for os. Det bliver også nemt for Klavs Bruun Jørgensen at motivere sine spillere. Hvem vil ikke gerne løbe på banen mod en værtsnation i en VM-ottendedelsfinale?

Vurdering: 50-50

- Alt i alt må konklusionen blive, at Danmark i mine øjne er svage favoritter. Vi er nemlig marginalt bedre end tyskerne i et par aspekter af spillet. Jeg forudser dog en lige kamp, hvor Danmark rykker fra med et par mål i løbet af anden halvleg. Spiller begge hold op til deres bedste, så vinder Danmark. Det er jeg overbevist om, slutter Camilla Andersen sin analyse.

Du kan se Danmarks VM-ottendedelsfinale mod Tyskland på DR1 fra kl. 20.00. Du kan også følge opgøret på P3 og her på dr.dk.

Facebook
Twitter