Landstræneren efter droppede regelændringer: Vi vil ikke være testkaniner

IHF har droppet de fire regelændringer ved kvindernes VM til december, og det glæder den danske landstræner Klavs Bruun Jørgensen.

Planerne om at introducere de fire nye regler glæder kvindernes landstræner Klavs Bruun Jørgensen, der nu kan forberede sig som planlagt. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Det var oprindeligt planen, at kvindernes håndbold-VM i Herning til december skulle fungere som test af en stor regelændring i håndboldens verden, hvor i alt fire regler skulle aktiveres med henblik på at opkvalificere håndboldspillet.

På det danske landshold var det helt store samtaleemne reglen om, at man ikke længere skulle have en målmandstrøje på, når man ville have en ekstra markspiller på banen, og den fik den danske landstræner Klavs Bruun Jørgensen op i det røde felt.

I weekenden besluttede IHF efter en afstemning så, at man ikke ville introducere reglerne til kvindernes VM alligevel, men som planlagt først aktivere dem til OL i Rio i 2016.

Og det glæder Klavs Bruun Jørgensen, der fandt tidspunktet for regelændringen meget ubelejligt.

- Det glæder mig, at vi nu ikke skal være testkaniner, og vi får bedre tid til at forberede os på dem, hvis de nu skulle træde i kraft en gang i 2016, siger Klavs Bruun Jørgensen til DR Sporten.

- Det ville jo betyde, at vi skulle forholde os til, hvilke spillere vi skulle tage med i truppen på træningslejren. Det endte så med, at vi ikke skulle tage det med i betragtning, og det er rigtig fint.

Landstræneren bakkes op af DR Sportens Lars Krogh Jeppesen.

- Det her med at ændre grundlæggende regler fire uger før VM holder simpelthen ikke. Det er helt på sin plads, at man nu har fundet ud af, reglerne ikke træder i kraft.

- Især det med reglen om at spille syv mod seks. Det vil skabe en ændring i spillet, som hverken trænere, spillere eller tilskuere er tjent med. Havde Klavs Bruun Jørgensen vidst det i god tid, havde han nok grebet hele forberedelsen anderledes an.

- Det er rigtig gode nyheder, da han nu kan fokusere på at praktisere det forsvarsspil, som han har arbejdet så hårdt med.

Skal arbejde den anden vej

Det var på en IHF-kongres i Sochi i Rusland, afstemningen om at introducere reglerne til kvindernes VM i Herning. Formanden for Dansk Håndbold Forbund Per Bertelsen fortalte DR Sporten, at Danmark kun havde stemt nej til reglen om den ekstra markspiller, mens de tre andre havde fået grønt lys.

Det endte med et samlet nej til alle fire, som så træder i kraft til OL i 2016, men står det til landstræner Klavs Bruun Jørgensen, skal reglen om den ekstra markspiller slet ikke i spil.

- Jeg synes, vi skal gå den anden vej. Jeg synes, vi skal kæmpe for at få den helt afskaffet, og det vil jeg også fremlægge for DHF.

- Hele ideen om at tage målmanden med frem bør faktisk afskaffet efter min mening. Det har aldrig været en del af planen, at målmanden skal fungere som markspiller, så jeg vil gerne have det afskaffet fuldstændig.

Lars Krogh Jeppesen er skeptisk i forhold til reglen, men han forholder sig mere åben end den danske landstræner.

- Lad os se, hvordan den fungerer i praksis. Måske vil den give håndboldspillet noget, selvom jeg tvivler lidt på det. Men måske vil det give spillet noget, som vi ikke har været opmærksom på.

- Der skal være god tid til at forberede og træne det, og så må tiden vise, hvad det bringer. Måden det er blevet introduceret har i hvert fald ikke været god, så det var godt, at man blev enige om at droppe det til VM i Herning.

Optimisme forud for VM

Klavs Bruun Jørgensen kan altså fortsætte med forberedelserne uden frygt for disse regelændringer.

I slutningen af november samles truppen for at drage på træningslejr i Spanien, og Klavs Bruun Jørgensen er glad for det, han ser fra dit landsholdsaktuelle spillere rundt omkring i verden.

- Det står fint til. Lige nu passer spillerne i klubberne deres arbejde, og det ser ganske glimrende ud, og de viser en opadgående formkurve.

- Så jeg kan kun være glad og tilfreds med det, jeg har set indtil videre. Jeg glæder mig bare til at komme i gang.

Optimismen kan også spores hos Lars Krogh Jeppesen, der især ser positivt på niveauet hos Kristina "Mulle" Kristiansen.

- Der er nogen, der præsterer ekstremt godt. Mulle viser virkelig tænder. Mette Gravholt ser også stærk ud, og det samme gør Rikke Poulsen.

Kristina "Mulle" Kristiansen har imponeret for sin klub Nykøbing Falster Håndboldklub i denne sæson, og hun ser skarp ud forud for VM i Herning til december. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Til gengæld er han bekymret for spillerne hos de forsvarende danske mestre FC Midtjylland.

- Nogle af dem i FC Midtjylland har brugt mange kræfter og virker slidte. De skal have afviklet deres kampe og tanke ny energi. Stine Jørgensen, Burgaard og Trine Østergaard har brug for at få ny energi.

- Så er der spillere, der har brug for kampe. Så det er meget forskelligt, hvad spillerne kommer med. Der er noget arbejde der skal gøres frem mod VM, slutter Lars Krogh Jeppesen.

VM i Herning skydes i gang den 2. december 2015. Inden da har det danske landshold tre træningskampe.

Den 27. november møder Danmark Tunesien, mens den står på kamp mod Angola den 28. november og afslutningsvis en kamp mod Spanien den 29. november.