Lars Krogh om timeout-ændring: Fra grønt kort til rød knap giver mening

Turneringsreglementet til VM i Tyskland byder på et par nye tiltag og specielt det ene er ganske fornuftigt, vurderer DR Sportens håndboldekspert.

VM i håndbold i Tyskland markerer et farvel til det omdiskuterede grønne timeoutkort, som de to holds trænere hidtil har kunne lægge ved dommerbordet, når deres hold var i boldbesiddelse og derved tage en timeout.

Efter at have testet et system med to røde timeoutknapper som erstatning for de velkendte grønne kort ved VM for klubhold i Doha i Qatar tidligere på året, har det Internationale Håndboldforbund valgt at lade det nye tiltag blive en del af turneringsreglementet ved mesterskabet i Tyskland.

Og DR Sportens håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen hilser den nye procedure med en knap med en høj alarmtone velkommen.

- Umiddelbart tænker jeg, at det er et spændende tiltag med skiftet fra det grønne kort til den røde knap. Hvis man bruger knappen ulovligt, mens man eksempelvis ikke er i boldbesiddelse, så bliver det altså straffet ret progressivt.

- Hvis der er tale om en åben målchance, så vil straffen blive både et rødt eller blåt kort og et straffekast til modstanderholdet. Er der ikke tale om en åben chance, vil der også falde en kollektiv straf. Det er i hvert fald et tiltag, der gør forvirringen mindre omkring dommerbordet, lyder vurderingen fra Lars Krogh Jeppesen.

Den internationale topdommer Mads Hansen ser ligeledes positivt på ændringen af proceduren omkring timeouterne.

- Jeg tænker, at det er en god idé. Der er ganske ofte ret stor forvirring omkring af det grønne kort. Det kan ofte være svært for de delegerede ved tidtagerbordet at vide, om træneren vil tage en timeout eller ej. Fordelene ved det her tiltag er større end de eventuelle funktionstab, lyder det fra Mads Hansen.

Tilføjelse ved passivt spil

De røde timeoutknapper er ikke eneste nyskabelse ved et stort mesterskab.

Tilskuerne i de tyske haller under VM kan på måltavlen i forbindelse med optræk til passivt spil nemlig også følge med i antallet af afleveringer efter dommernes markering.

Her er det maksimalt tilladt at aflevere seks gange inden dommernes fløjte skal lyde, og dette bliver nu også visuelt nemmere tilgængeligt for publikum i hallen. Rent praktisk vil det fungere sådan, at reservedommeren sidder og tæller antallet af afleveringer, som vil fremgå af måltavlen.

- Det er også et spændende tiltag. Der er dog den udfordring, at dommerne i hallen og reservedommeren ikke tæller ens. Det kan være svært at vurdere, lige nøjagtig hvornår armen er blevet løftet i forhold til en aflevering under afvikling.

- Det kan også være problematisk, at folk i hallen automatisk tror, at holdene har ret til de seks afleveringer og derfor vil blive utilfredse, når dommerne fløjter inden. Jeg glæder mig dog til at se det i funktion her under VM, lyder vurderingen fra Lars Krogh Jeppesen.

Dommer Mads Hansen kan godt forstå forbundets incitament til at indføre den lille justering, men han ser dog også mulige problemer ved tiltaget.

- Jeg tænker, at IHF vil give en service til publikum i hallen. Man gør meget for at vores spil bliver mere forståeligt. Regelsættet er komplekst og der er rigtig mange subjektive afgørelser.

- Problematikken er jo, at folk skal gøres opmærksom på, at der kan fløjtes inden seks afleveringer. Så længe folk ikke er klar over det, så er risikoen for larm i hallen rettet mod dommerne meget større. IHF må dog have vurderet, at det positive afkom er større end det negative, slutter Mads Hansen.

Du kan se de nye tiltag i kamp, når Danmark i aften møder Montenegro i gruppe C. Opgøret fløjtes op kl. 20.30 og du kan se den på TV2, P3 og dr.dk.

Facebook
Twitter