PORTRÆT Den "usynlige" stjerne, der scorede 19 mål i en kamp

Line Haugsted er vokset op i en hal og blev allerede som teenager spået en stor fremtid.

(Foto: Bo Amstrup © www.BoAmstrup.dk)

- Kan jeg hjælpe med noget?

Peter Andersen når ikke at høre svaret på sit eget spørgsmål, før en lille, mørkhåret pige i en blå trøje med påskriften ”Håndboldkids Handicappris 2017” afbryder ham. Hun kan vist nok ikke finde sin bold.

- Et øjeblik, siger håndboldsportschefen og følger pigen fra mellemgangen og ind i hallen.

I den smalle gang i Skive Hallerne cirkulerer en duft af både pepperonipizza og mandeparfume. Det er der to forklaringer på: En netop overstået pizza- og sodavandsfejring af kommuneprisen til klubbens hold for unge håndboldsspillere med et fysisk eller psykisk handicap – og så 14 mandfolk fra Skives bedste herrehold, der med vådt hår og sportstasker over skuldrene har slået sig ned i halcafeteriaet inde bag mellemgangens glasrude.

Klubbens herrehold spiller ikke længere i den bedste række, og dameafdelingens seniorhold er lukket ned. Men der er alligevel noget specielt og anderledes ved denne nordvestjyske klub.

For det er lige her i tornadoen af glemte kondisko, pølsemix med ekstra løg, harpiksbøtter og krøllede kampsedler i tasken, at en af Danmarks mest talentfulde, kvindelige håndboldspillere voksede op. Line Haugsted var her første gang i barnevognen, da hun var 14 dage gammel, og det var lige her, at den danske VM-spiller fik en stor del af sin håndboldopdragelse.

Minus til managerholdet

En af personerne bag håndboldprofilens uddannelse i sporten er Søren Riis. Han er 36 år, skolelærer og klubmand ind til knoglerne. Engang spillede han selv ungdomshåndbold med OL-guldvinderen Kasper Søndergaard, men i det seneste årti har han været ungdomstræner i Skive FH. Da Line Haugsted var teenager, blev hun derfor trænet af Søren Riis i både Skive FH og på et udvalgt kredshold.

- Når jeg ser VM-landskampene, ser jeg stadig den Line, jeg husker fra dengang. En lidt tilbageholden pige, der hviler meget i sig selv, siger Søren Riis.

Søren Riis var ungdomstræner for Line Haugsted, da hun var U14- og U16-spiller i Skive FH. (Foto: Kenneth Thygesen)

Han sætter sig på et af stolesæderne i den ene træningshal, hvor U12-piger dribler rundt mellem kegler på det blå halgulv. Han er tydeligvis stolt af Line Haugsted, men i begyndelsen af VM-turneringen var han faktisk lettere sur på sin tidligere spiller. Det skyldtes hendes halvsløje indsats i premierekampen mod Montenegro, for det kostede dyrebare point på TV 2’s VM-managerhold, hvor Søren Riis selvfølgelig har udpeget Line Haugsted som anfører.

Derudover har Søren Riis ikke mange dårlige ting at fortælle om den fysisk stærke storskytte på venstre back, der også for ti år siden skilte sig ud.

- Hun var hurtig, hoppede højt og havde et brag et skud. Det var tydeligt for enhver, at der var noget spændende ved hende. Det var ikke unormalt, at hun lavede seks-otte mål i hver kamp, siger Søren Riis.

Ungdomstræneren sidder uroligt på stolen og vrikker med fødderne i håndboldskoene, mens han fortæller om den ydmyge pige med de jyske aner, som ikke jublede ved sine scoringer, men i stedet sprintede hjem for at være klar til at forsvare.

- Det var aldrig Line, der råbte til de andre, at nu skulle der smadres igennem. Der var der andre, der gjorde. Men hun var vellidt, og den usynlige stjerne på holdet, siger han.

Ensfarvede t-shirts til træning

Sådan husker Amalie Brandhof også sin gamle barndomsveninde fra Skive. Sammen gik de til både håndbold, fodbold og atletik i otte-ti år, inden de efter ophold på hver sin efterskole blev genforenet i gymnasiet.

- Jeg husker, at vi som børn ofte aftalte at tage ensfarvede t-shirts på, så vi kom på samme hold til træning. Hun var og er en ret stille pige, men hun er samtidig et varmt menneske, som man griner meget sammen med. Måske fordi hun også er lidt klodset. Dengang fik hun altid nogle skøre skader, fordi hun var typen, der faldt over stregerne, siger Amalie Brandhof.

Hun bor i dag i Viborg og har stadig kontakt til sin gamle holdkammerat, der i dag spiller på Viborg HK’s traditionsrige kvindehold.

- Det er let at sige, at jeg vidste, hun ville blive god, men jeg husker ærligt talt ikke, at hun havde en dårlig dag på banen. Hun var altid den bedste. Vi var altid trygge, når Line var med, for hun skulle nok klare det for os, siger Amalie Brandhof.

Landstræner Klavs Bruun Jørgensen virkede ikke helt tilfreds med Line Haugsteds præstation i VM-premieren mod Montenegro. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Fra sit sæde i hallen sidder Søren Riis få meter fra den håndboldbane, hvor Line Haugsted som ungdomsspiller leverede en af de præstationer, der stadigvæk snakkes om i cafeteriaet. Det fandt vist nok sted i en kamp mod Aalborg-klubben Visse i de tidlige teenageår, fortæller han.

- Hun lavede 19 mål i én kamp i den bedste række, og så ramte hun endda stolperne et par gange. Nogle af pigerne snakkede om, at hun fik en 20’er per mål, men det er nok en skrøne, siger Søren Riis.

Træner næsten for meget

Line Haugsted er dannet af en håndboldfamilie med forældrene Jane og Peter som tidligere førsteholdsspillere i Skive FH. De to øvrige Haugsted-døtre spiller også elitehåndbold, så familiebilen runder nemt 30.000 km. om året, selvom den aldrig bliver brugt til og fra arbejde. Det har faderen Peter Haugsted det helt fint med. I lørdags tog han alene turen fra hjemmet i Skive til VM-premierekampen i tyske Oldenburg. Men han og hustruen går ligeså meget op i den ældste datters VM-kampe som den yngste datters kampe på U16-holdet i FC Midtjylland.

- Håndbolden er noget, vi er fælles om. Det giver meget til vores familie, bemærker Peter Haugsted.

Line Haugsted har far Peter med på lægterne under VM i Tyskland.

Den store opbakning hjemmefra har været afgørende for Line Haugsteds udvikling, mener Søren Riis, der kalder landsholdsspilleren for en tryghedsnarkoman. Det har hun endda selv erkendt, idet hun for halvandet år siden forlod Odense HC for i stedet at skifte til Viborg HK og dermed komme tættere på familie og venner.

- Jeg tror stadig, at hun har brug for god opbakning for at præstere, men hvis jeg dengang pressede hende lidt for meget, slog hun ud med armene og spurgte, hvad jeg ville have, at hun skulle gøre. Den side af Line ser jeg ikke mere, siger Søren Riis.

Til gengæld glæder han sig over at høre faderen fortælle, at den nu 23-årige Line Haugsted stadigvæk holder fast i sin træningsflid og seriøsitet. Som ungdomsspiller brokkede hun sig nemlig aldrig, og hun meldte aldrig afbud til træning uden god grund.

- Vi forsøgte at opdrage hende til at yde, før man kan nyde. Det har hun taget til sig. Hun træner tværtimod lidt for meget, og hun får det næsten dårligt, hvis hun misser en træning, siger Peter Haugsted.

Far og mor Haugsted hænger såmænd også i glas og ramme på bagvæggen i cafeteriaet, der ligner hvilket som helst andet kantinesportsmiljø i provinsen. Holdfotos fra firserne, ungdomspokaler fra Pondus Cup, franske hotdogs til 20 kr. og en venlig kantinemutter, der er behjælpelig med en kop filterkaffe, som nok har stået og kedet sig lidt. Men mon ikke det snart er tid til at ungdomstræneren hænger et billede op af Line også?

- Hun vil nok blive stolt, men jeg tror generelt ikke, at al opmærksomheden passer hende. Hun vil helst bare spille håndbold, siger Søren Riis.

Danmarks næste kamp ved VM i Tyskland spilles fredag aften 8/12 kl. 20.30 mod Rusland. Kampen kan ses direkte på DR1, høres i LIGA på P3 eller følges i tekst og video på dr.dk/sporten.

Facebook
Twitter