VIDEO Genoplev håndbolddamernes overlegne VM-triumf fra '97

For 20 år siden vandt det kvindelige danske håndboldlandshold sin første og eneste VM-titel.

Danmark: 33. Norge: 20.

Så overlegent lyste tallene på resultattavlen, da dommerne fløjtede VM-finalen anno 1997 af i Max-Schmeling-Halle i Berlin.

Det danske kvindelandshold med navne som Anja Andersen, Camilla Andersen, Susanne Munk Wilbek og Anne Dorthe Tanderup - for bare at nævne nogle få af koryfæerne - var blevet verdensmestre i håndbold.

Du kan gense højdepunkter fra hele turneringen i videoen i toppen af denne artikel.

Som forsvarende Europamestre og olympiske mestre var danskerne blandt de absolutte favoritter på forhånd, men holdet fik en hakkende start på VM-turneringen.

I den indledende pulje blev det godt nok først til storsejre over Kina, Tjekkiet og Slovenien, men i de sidste to kampe tabte danskerne først til Makedonien og spillede siden uafgjort med Rusland, hvilket kun rakte til en tredjeplads i gruppe D.

Herefter så danskerne sig ikke tilbage: Sejr over Ungarn i ottendedelsfinalen blev fulgt af sejr over Kroatien i kvartfinalen, inden semifinalen mod Rusland bød på en sviende sikker dansk sejr på 32-22.

Semifinalen markerede dog også et af dansk sportshistories mest tragiske kapitler, da to danske håndboldfans blev stukket ihjel på tribunen af en tysk tilskuer. En episode, som det danske hold først fik kendskab til efter kampens afslutning.

Et chokeret dansk hold besluttede trods tragedien at spille finalen mod Norge for at ære de to afdøde fans, og derfor indledtes den afsluttende kamp også med et minuts stilhed for at mindes de to danske ofre.

Holdet må herefter have vendt chok til stålfasthed, for sejren på 33-20 er stadig den største finalesejr nogensinde i VM-sammenhæng.

I år, 20 år efter den ikoniske danske sejr, spilles VM i kvindehåndbold igen i Tyskland. Danmark skal i Gruppe C møde Brasilien, Japan, Montenegro, Rusland og Tunesien. Alle Danmarks kampe kan følges live i tekst, video og billeder på dr.dk/sporten, høres direkte i LIGA på P3, eller ses direkte på enten DR1 eller TV 2.

Facebook
Twitter