'Chokeret, men tryg': Sportschef nedtoner panik efter positiv dansk coronatest

Emil Jakobsen blev kort før Danmarks åbningskamp ved VM i håndbold testet positiv for coronavirus.

Tre dage i den egyptiske VM-boble skulle der gå, før det, der ikke måtte ske, skete.

Fredag testede Emil Jakobsen fra den danske VM-trup positiv for coronavirus, og derfor er han sammen med holdkammeraten Morten Olsen isoleret på hotelværelset.

Fælles for de to er, at begge har været smittet før, men indtil videre er det kun Emil Jacobsen, der har testet positiv.

Og netop det faktum, at den unge fløjspiller tilbage i november testede positiv, tager sportschef i DHF, Morten Henriksen, som et - på trods af omstændighederne - godt tegn.

- Man er selvfølgelig chokeret, fordi man tænker hvad, hvordan og hvorledes. Men et eller andet sted gik der en lille grad af lettelse gennem os over at det var Emil Jakobsen, fordi han har haft smitten før.

DHF's sportschef Morten Henriksen. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

- Essensen er, at man kan fortsætte med at teste positiv, hvis man har haft smitten før. Det der så er meget besynderligt med Emil er, at han løbende er blevet testet i Danmark og samtidig er blevet testet negativ flere gange her. Derfor er vi lidt forvirrede over, hvad der sker. Er det en falsk positiv? Det får vi tjekket op nu, siger Morten Henriksen.

Vurderer det som en falsk positiv

Som protokollen foreskriver i VM-boblen har alle medlemmer af den danske delegation fredag fået foretaget en ny coronatest, som der forventes svar på senest i aften.

Danmark skal klokken 20.30 stå klar i hallen mod Bahrain, men det kræver altså, at de nye tests viser sig negative. Samtidig har Det Internationale Håndboldforbund (IHF) i kølvandet på den positive test i den danske lejr besluttet sig for at stramme yderlige op på testprotokollen, så alle hold nu skal testes hver dag.

Emil Jakobsen havde tilbage i november coronavirus. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Morten Henriksen er dog ikke utryg ved situationen, selv om der uden tvivl er kommet et markant pres på delegationen forud for åbningskampen i aften.

- Så længe man testet positiv er der jo en risiko for, at man er smittebærer. Men vi vurderer, at grunden til at Emil tester positiv, er på baggrund af hans tidligere infektion.

- Jeg ville nok være mere utryg, hvis det var en, som ikke havde haft virusset før, som testede positiv. For nu er jeg tryg, og vi har isoleret de to, som IHF's protokoller foreskriver. Jeg håber på, at vi kan afblæse alarmen senere i dag.

IHF retter ind og ændrer test-protokollerne

Midt i det hele står et dansk håndboldlandshold, som også skal rette fokus på aftenens åbningskamp ved VM-slutrunden mod Bahrain. En skrækkelig situation, mener Lars Krogh Jeppesen, DR Sportens håndboldekspert.

- Det er en situation, hvor usikkerhed sniger sig ind, og hvor man ikke rigtig ved, hvad der kommer til at ske. Jeg tror også spillerne går rundt og tænker ’har jeg været tæt på Emil Jakobsen?’. Så det er rigtig skidt nyt, og nu handler det ikke om håndbold, men om coronavirus, og det var lige præcis sådan, det ikke skulle være. Det er trods alt en VM-slutrunde, siger Lars Krogh Jeppesen.

Og netop det med at kunne skille tingene ad og holde fokus på det, man er her for – at spille håndbold – bliver holdet helt store prøvelse resten af dagen, vurderer eksperten.

- Man skal egentlig koncentrere sig om kampen i aften og se video, og det bliver trænerteamets fornemmeste opgave at holde fast i den del. Desværre må man bare sige, at det her kommer til at fylde rigtig meget, så der skal en ekstra indsats til for at komme mentalt op på det niveau, der er nødvendigt i en VM-kamp.

Fodvask i håndvasken

Flere af DR Sportens journalister oplevede på vej ned til interviewet med DHF situationer, som indikerer, hvordan ikke alle holder afstand og tager hygiejne lige alvorligt.

Nedenstående billede er fra den gang, hvor holdene spiser frokost, og her ses køkkenpersonalet tage selfies med de chilenske spillere. Der var ligeledes en af hotellets medarbejdere, som stod og vaskede sine fødder i en håndvask bag disken på én af hotellets små caféer.

Foto: DR Sporten

Selvom Danmark lige nu har travlt med at få styr på situationen, forventer Lars Krogh Jeppesen ikke, at det får indflydelse på det sportslige output af aftenens åbningskamp.

- Man er nødt til, og det lyder mærkeligt at sige, men rykke sammen i bussen og holde fokus på det, man er her for. Danmark er så markant bedre på alle positioner end Bahrain, og det skal man også kunne se, siger Lars Krogh Jeppesen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter