Danmark er verdensmester!

Med en sejr på 26-24 i finalen mod Sverige vinder Danmark verdensmesterskabet i herrehåndbold. Dermed forsvarer Danmark VM-guldet fra 2019.

Danmark har gjort det igen. Håndboldherrerne er verdensmestre.

Med en 26-24 sejr vinder de over Sverige i en drabelig duel, som uden tvivl koster os 12 point fra nabolandet næste gang, der er Det Europæiske Melodi Grand Prix.

Men det lever vi med. Hold nu op.

Mikkel Hansen måtte lidt for ofte tage bolden under armen og søge mod målet, når Danmarks angrebsspil blev for stillestående. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

Det blev en forsvarskamp, og her bød Sverige ind med klassiske skandinaviske dyder. Kvadratisk, praktisk, godt. Ingen overraskelser i, at den slags lirkes op med fart, gerne ind i bolden.

Derfor kunne danskerne simpelthen ikke holde den kørende ved, at Mikkel Hansen skulle løsne det ene missil efter det andet, når dommerne rakte armene i vejret og signalerede, at det var tid til at komme videre.

Trukket rundt om to svenskere gjorde manden med pandebåndet det til 10-9 efter ti minutter.

Morten Olsen havde sværere ved at finde løsningerne offensivt end forleden i semifinalen mod Spanien. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

To ting var på forhånd udråbt til danske skrækscenarier. 1: At målmand Andreas Palicka havde holdt sig varm siden semifinalen mod Frankrig. 2: At Hampus Wanne, væver venstrefløj, fik held med at løbe kontra. Uhyggelig i den disciplin og også meget, meget scoringssikker.

Heldigvis lurede Niklas Landin flere gange Wanne, når han satte af.

Efter 18 minutter var der en smule panik bag den danske bænk, da kulturbærer Lasse Svan måtte udgå. Symbolet på dansk succes i Egypten. Kritisk.

Godt Mathias Gidsel kunne smides i hjørnet, og så bragede Nikolaj Øris da ellers bare igennem som substitut på backen, må vi sige. Fire mål at runde halvlegen af på. Det sidste en regulær perle, da Bjerringbros farligste slangearm trak en underhånd op i nettaget til pausestilling 13-13.

Selvfølgelig skulle det være spændende igen, igen

Kan man forestille sig noget værre end at springe ind som svensk højrefløj og se Niklas Landin fægte med sine lange lemmer? Nej. Pludselig lignede Daniel Pettersson en, der havde fået samlevejledningen til et IKEA-møbel i hånden. Dybe panderynker og to skruer i overskud.

Danmarks anfører i buret var helt klar til at matche sin konkollega Palicka i den anden ende af hallen.

Hvor landstræner Nikolaj Jacobsen af og til spiller smalt, var VM-finalen en tur forbi næsten samlige spillere på bænken. Først Mikkel Hansen, Morten Olsen og Mathias Gidsel i bagkæden. Senere både Lasse Andersson, Mads Mensah og Jacob Holm i ilden.

Sidstenævnte rap på fødderne - også mere end sin direkte modstander. Fire gange Holm, virkelig indskifternes aften, 21-20 til Danmark. Tik-tak. Et kvarter at rutte med.

Nikolaj Jacobsen, landstræner for Danmarks håndboldherrer. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

Danskerne formåede faktisk at skabe lidt afstand til Sverige, en tremålsføring, men vores naboland, som inden VM uden tvivl havde solgt den for en finaleplads, kæmpede bravt.

Efter 56 minutter blev Niklas Landin skudt direkte i hovedet af Jim Gottfridsson, gik i gulvet. Hurtigt op, i gang igen og få sekvenser senere afgørende med en redning på Hampus Wannes straffekast.

I den anden ende kunne lillebror Magnus score til 26-23. Den var hjemme. De to brødre med highfive. Endnu et smukt, historisk øjeblik til familien Landins fotoalbum. Brødre og nu verdensmestre to gange - sammen.

Slutteligt skal lyde en indskydelse, helt for egen regning. Vi skal huske at nyde dette håndboldkuld, mens vi har dem. Intet varer for evigt. Heller ikke selvom DJ'en i Kairo for anden aften forsøgte at snyde os til at tro det.

Følg med på DR1 mandag fra klokken 15.30, hvor danskerne lander hjemme i Danmark med VM-pokalen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk