Danmark taber vanvittig tæt VM-semifinale

Danmark tabte 23-22 i en nervepirrende tæt semifinale mod Frankrig ved VM i håndbold.

Med én, dyb indånding sugedes alt luft ud af de danske spillere i spanske Granollers. De efterfølgende udtryk, tårer i hobetal trillende langs kinderne, fortalte alt om den gyldne chance, Danmarks landshold havde forpasset.

Anne Mette Hansens utaknemmelige forsøg på at sende VM-semifinalen i forlænget spilletid på direkte frikast sejlede ind i flokken af strakte, franske arme, der fortsatte himmelflugten i sekunderne efter.

Alt imens kastede knuste danskere sig i armene på hinanden og forsøgte at begribe nederlaget på 22-23.

Efter 24 års VM-finalefravær og indædt skyggeboksning med fortidens bedrifter på kvindesiden, var muligheden der endelig og puf, så forsvandt den igen.

Derfor skal Danmarks landshold søndag spille om bronzemedaljerne. Her venter enten Norge eller værterne fra Spanien.

Anne Mette Hansen var knust efter semifinalenederlaget til Frankrig ved VM-slutrunden. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Sandra, så Althea, så Sandra, så Althea. Vi kendte målmandssystemet, og derfor var det jo Reinhardts aften mod franskmændene. Allerede efter tre minutter så vi desværre hendes krop gå i gulvet.

Frankrigs højrefløj, Alicia Toublanc, havde al den tid i verden, hun kunne ønske sig, til at skyde forbi danskeren, som stod med armene nede langs side. I stedet servede fløjspilleren bolden lige i sylten på Althea Reinhardt. Tårevædet, med hånden for næsen, gik hun ud mod bænken.

Heldigvis skulle der mere end et løsgående fransk missil til at holde turnerings bedste keeper fra banen. Althea Reinhardt kom ind igen, tog fra og balancerede længe omkring 50 i redningsprocent.

Sammen med et forrygende, velafstemt forsvar gav det særligt Line Haugsted mulighed for at spidse andenbølgen af. Det er hun umanerlig dygtig til, Viborg-spilleren. Tre gange alene i første halvleg, den ene til 4-2 efter ni minutter.

Trine Østergaard (tv.). Fløjraket og forsvarsmæssig kamphund mod Frankrig. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Kropssprog er et sprog mange af os taler, nogen bedre end andre, og de signaler, som opfangedes fra rødblusede danskere, var lette at afkode. Ingen frygt.

Se bare Trine Østergaard, en miniput blandt kæmper, som delte tæsk ud. Venstrehånden fra Galten lignede en, der var klar til at gå 12 runder i en boksering. Lærke Nolsøe på modsatte fløj ligeså.

I VM-semifinaler tager man gerne mod gaver, og da Frankrig efter 18 minutter foretog en fejludskiftning, sagde Danmark tak. I overtallet røg franskmændenes forsvar en tur på massagebriksen. Venstre mod højre, tilbage igen. Kristina Jørgensen så en fri arm på stregen, den tilhørte Heindahl, 9-5.

Danskerne fortsatte, frygtløst, med at løbe med Frankrig, om end fejlprocenten steg en smule mod pausen. Et par fejlaflevering og småtossede beslutninger til trods hed det alligevel dansk føring på 12-10 ved pausen.

Nervepirrende afslutning

Når vi en dag skal skrive historien om dette landshold, vil aftenens VM-semifinale få sit helt eget kapitel. Et endegyldigt bevis på, at mange, mange års gode snakke også har fået et spillemæssigt output.

Altså, så I Anne Mette Hansens begyndelse på anden halvleg? Hun rendte rundt med knyttede næver halvdelen af tiden. Og da Louise Burgaard lavede et kig væk-indspil til Kathrine Heindahl på stregen, ren Laudrup, måtte kæben samles op fra gulvet.

Stregspilleren sled sig til et straffekast, og det omsatte Anne Mette Hansen sikkert til 14-11.

Frankrigs stærke kollektiv sprællede det bedste, det havde lært, og som olympisk mester er det ikke så lidt endda.

Alligevel var der en helt uhørt ro over det, de danske spillere foretog sig. Selv på bænken stod landstræner Jesper Jensen meget af tiden med armene i siden.

Ved stillingen 18-15, plus tre, da vi gik ind til semifinalens afgørende kvarter, forstod man ham jo godt. Det forsvar, han og især assistenttræner Lars Jørgensen har fået banket sammen, er verdensklasse.

Line Haugsted spillede en af sine bedste landskampe for Danmark. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

For at kontrollere tempoet, søgte landstræneren hjælp i syv mod seks-spillet, men det fik en svær fødsel. Angrebsfejl af Kristina Jørgensen og udvisning til Lærke Nolsøe for at trille bolden væk. Kort efter også udvisning til Trine Østergaard.

Det bimlede og bamlede, og Frankrig spillede sig med ti minutter igen op på omgangshøjde med Danmark for første gang i, hvad der føltes som hele kampen.

På straffe havde de muligheden for at gå foran, men ind kom Sandra Toft. En vaks fodparade og et skrig. Kort efter en vanvittig dobbeltredning og gestikuleren mod tilskuerne.

Hvad så Granollers, er I der? Det var de. Og da Frankrig var kommet foran 22-21, fik en fri kontrachance, reddede hun igen.

Med et minut igen forsøgte Danmark at finde en god chance, men fløjafslutningen til Lærke Nolsøe blev alt for spids og presset. Hun brændte. Fransk timeout.

Deres planer, et vip, havnede dog i ingenting midt i Danmarks felt, hvorfra bolden hurtigt blev bragt frem til Line Hagusted, som ledte efter et hul, men blev knaldet i gulvet - frikast. Tiden løb ud, Anne Mette Hansen skød i muren og de danske gulddrømme brast.