Danmarks drøm om VM-semifinale er tæt på slukket

De danske håndboldkvinder taber med 22-19 til Norge i den første mellemrundekamp ved VM.

Åh, Gud. Bjælder på tribunen. Så vidste man godt, hvad klokken var slået.

Det hed Norge, det hed VM-mellemrunde i Japan, og det hed mødet med et landshold, der meget længe havde været Danmarks slutrundenemesis – og fortsat er det.

Kunne kontrollørerne ved Aqua Dome i Kumamoto ikke bare have konfiskeret rædselsinstrumentet ved indgangen? Og måske samtidig have strippet Norges kvindelandshold for dets håndboldevner, når de nu var i gang?

Det hele startede med en enorm dansk energiudladning, men endte i stedet med en utrolig smal, sportslig kindhest til Danmark og et 19-22 nederlag.

Så blev dét spinkle semifinalehåb næsten punkteret. Heldigvis lever en meget, meget vigtig plads i OL-kvalifikationen fortsat.

På stregen gjorde Sarah Iversen virkelig en god figur, ligesom Herning-Ikast-spilleren kæmpede med alt i forsvaret. (Foto: Bo amstrup)

Hold da ellers på hat og andre løse beklædningsgenstande for en start, Danmark fik.

Toft tog selvfølgelig fra, kunne man fristes til at sige. Anne Mette Hansen, der sluttede fyr og flamme mod franskmændene, startede med et brag til 1-0. På stregen sugede Sarah Iversen boldene til sig.

To blink med øjnene, og så var Danmark altså foran 4-0 efter fire minutter.

Fire blev også til fem, fortsat et rundt norsk nul og timeout af cheftræner Thorir Hergeirsson på bænken.

Selvfølgelig kunne de rød-hvide ikke holde Norge fuldstændig fra fadet - så godt gik det dog ikke. To norske reduceringer, men også to gange Louise Burgaard i fuldt firspring og 7-2-føring efter små ti minutter.

Det var ikke kun på offensive dyder, at Danmark bed fra sig. Vi behøver ikke skyde flere positive tillægsord efter målvogter Toft, da de efterhånden er ved at være brugt op, men foran hende stod særligt Sarah Iversen for at agere bølgebryder i norsk angrebsfarvand. Det klarede hun suverænt, og blev der tabt et skridt, stod Line Haugsted klar med en hjælpende forsvarslussing.

Sandra Toft stod igen en pragtkamp i det danske mål. (Foto: Bo amstrup)

Mens der stod Danmark på det hele i kampens første kvarter, skiftede momentum imidlertid så hurtigt, at det var heldigt, der ikke stod en fotovogn parkeret ved sidelinjen.

Godt nok fandt anfører Stine Jørgensen rum på stregen. Ikke meget, dog nok til Iversens udbyggende 9-6 scoring, men herfra stivnede det danske angrebsspil fuldstændig.

For ja, Danmark lagde ud med fem ubesvarede scoringer, men den toppede Norge da lige ved at lave seks i træk. Fra rød-hvid optimisme hed det nu i stedet plus tre på bundlinjen til dem med bjælderne, 12-9, og duknakkede danskere på vej mod omklædningsrummet.

Endnu en dansk gyserafslutning

Forsvaret var egentlig godkendt - ikke på top, men godkendt. Og hey, Sandra Toft stod der jo til at rage kastanjerne ud af ilden i tide og utide.

Nej, det var modsat, i angrebet, at udfordringerne syntes størst. Danskerne blev nødt til at få noget mere fart ind i bolden og ikke starte hver eneste aktion med en dribling. Det er altså en dødssynd på det her niveau.

Man skulle tro, at Mie Højlund var tankelæser. Tre gange gjorde Odense-spilleren i hvert fald det efterspurgte, udførte sit forarbejde i fart og reducerede til 16-18 efter 43 minutter.

Da Danmarks angrebsspil manglede fart, kom Mie Højlund ind og sparkede til tempoet. (Foto: Bo amstrup)

Højlund kunne dog ikke bære angrebet alene. Der var brug for, at andre stemplede ind. Og så hjalp det altså ikke noget, at Anne Mette Hansen blank gennem nordmændenes forsvar kastede bolden helt derop, hvor tremetervippen plejer at stå i Aqua Dome, der i disse uger er belagt med halgulv, men normalt fungerer som svømmehal.

Tingene blev heller ikke nemmere af, at Stine Jørgensen talte forkert efter en dansk timeout, trådte på banen og fik dommerbordet til at fløjte og præsentere hende for en udvisning.

Ukoncentration på et uhyggeligt vigtigt tidspunkt med pilen pegende mod de sidste ti minutter - plus to til Norge.

Louise Burgaard kom i vanlig stil med masser af direkthed i sit offensive spil. (Foto: Bo amstrup)

Otte scoringsløse minutter skulle der gå, før Trine Østergaard fra sin højrefløj skød lidt håb ind på den danske konto med sin 17-18 reducering. Mønstret, og ikke mindst angrebsudfordringerne, var dog fortsat bekymrende set med danske briller.

For efter 55 minutter havde man holdt Norge på bare 19 scoringer.

Det burde simpelthen være nok. Slet, slet ingen tvivl om det.

Og da Danmark forspildte en overtalsmulighed med to minutter igen, kunne Emilie Hegh Arntzen stige op fra distancen og slukke de danske sejrsdrømme med sin 22-19 scoring i kampens sidste minut.

Norge er fortsat danskernes slutrundenemesis.

Vi slog dem godt nok ved EM i 2012, da nordmændene intet havde at spille for – selvfølgelig var de semifinaleklar – og så skal vi ellers helt tilbage til EM-finalen i 2002, hvor Karin Mortensen og kompagni pillede pynten af vores skandinaviske naboer og nuppede guldet.

Der er dog stadigvæk en tur i OL-kvalifikationen at spille for i Japan. Næste opgave hedder Holland, og den venter allerede i morgen mandag klokken 10.00 dansk tid.