Finaledrengene kommer fra alle afkroge af Kongeriget: ’Vi går med tankerne om at lave en Møllgaard-burger oppe i cafeteriet’

Mød nogle af dem der har et særligt forhold til det danske VM-finalehold.

(Foto: 10030 Jonas Ekströmer/TT © Scanpix)

Osted, Løgumkloster, Store Heddinge, Kerteminde og sågar Tórshavn på Færøerne.

Hele Danmarkskortet skal i brug, når de danske håndboldherrer skal finde hjem til rødderne.

Det er derfor lidt af en rute, der skal lægges, hvis VM-trofæet bliver genvundet mod Sverige i aften, og det skal vises frem til alle de lokale.

Lad os tage på en virtuel Danmarksturné og møde nogle af dem, der håber, at der bliver åbnet en flaske champagne på torvet, når coronavirusset har forladt landet.

Her kan du se, hvor de danske spillere er opvokset. (Foto: Grafik: Malte L. Nørgaard)

Vi begynder i den østfynske købstad Kerteminde, der trods sine blot 6.000 indbyggere har været med til at skabe en af håndboldlandsholdets store åbenbaringer ved denne slutrunde, Emil Jakobsen.

Den socialdemokratiske borgmester i byen, Kasper Ejsing, er stolt af fynboens indtog på verdens fineste håndboldscene.

- Der er mange fra Kerteminde, der selv føler, at de står i VM-finalen i aften, fordi Emil repræsenterer byen.

- Det betyder rigtig meget for indbyggerne i Kerteminde, og han er et enestående eksempel på, at ens drømme sagtens kan gå i opfyldelse, lyder det fra borgmesteren, der samtidig hylder den unge venstrefløj for sit fortsatte engagement i den lokale håndboldklub, Kerteminde HK.

Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing, ses her sammen med en af byens stolte sønner, Emil Jakobsen. (Foto: PRIVATFOTO)

Mor ville ikke have Landin på mål

Et andet sted i Syddanmark bliver en af de lokale helte også hyldet. Hos barndomsklubben Kongeå HK i Gredstedbro er Henrik Møllgaard en levende legende, fortæller halinspektør Erik Knudsen.

Hos Kongeå HK i Grestedbro jubler de over Henrik Møllgaards succes. (Foto: PRIVATFOTO)

- Vi kommer til at invitere ham hjem for at indvie vores nye halgulv, når han forhåbentlig kommer hjem fra VM med et trofæ. Og så går vi også med tankerne om at lave en Møllgaard-burger oppe i cafeteriet og et nyt indgangsparti, hvor der skal hænge et stort billede af ham.

- Der er ingen tvivl om, at alle de unge i Gredstedbro drømmer om at blive som Henrik Møllgaard. Det mærker jeg tydeligt, når jeg går i hallen, fortæller han om byens med afstand mest kendte skikkelse.

Kaster vi bolden på tværs af landet til Københavns KFUM, bliver der også bliver kippet ekstra med Dannebrog i aften.

Her har både Magnus og Niklas Landin trådt ned i nogle af de mindste håndboldsko, de nogensinde har haft på fødderne.

Henrik Persson husker tydeligt, at han trænede begge brødre, før de blev landsholdsmodne. Han kan samtidig prale af, at det var ham, der i første omgang bad en 8-årig Niklas Landin om at stille ind mellem stolperne.

Henrik Persson erindrer, at brødrene Landin nærmest blev båret 'direkte fra fødegangen og ned i håndboldhallen'. (Foto: PRIVATFOTO)

- Hans mor var ikke glad for, at hendes lille dreng skulle derind at stå. Men jeg manglede en målmand, og jeg synes, Niklas havde en god boldforståelse. Siden da har han aldrig kunne finde ud af målet igen, siger han med et grin, inden han fortsætter:

- Det er lidt sjovt at tænke tilbage på, at jeg sendte ham i den retning. Ellers kunne det måske være endt med, at han kun var blevet en habil fløjspiller i Københavns KFUM, lyder det fra den stolte ungdomstræner.

Fuld koncentration i Store Heddinge

Stryger vi lidt længere sydpå, ned forbi Køge Bugt, lander vi i Store Heddinge. Her bliver der ikke inviteret gæster hjem til familien Svan søndag aften.

De skal sidde koncentreret foran fjernsynet, mens sønnike Lasse skal spille VM-finale mod svenskerne.

Det fortæller Lene Svan, der er mor til den danske landsholdsspiller.

- Selvfølgelig håber vi, at Danmark vinder. Og de skal have så mange roser for deres indsats trods sygdom og småskader, siger hun og tilføjer, at gerne vil love, at landsholdet kommer til at 'kæmpe en vis legemsdel ud ad bukserne'.

Også på DR Sportens Facebook-side bliver der heppet på de danske håndboldherrer. En uendelig mængde af dannebrogsflag i kommentarfelterne bliver fulgt op af støttende kommentarer.

For eksempel skriver Rita fra Ringsted: 'I er vores lys i de mørke dage', mens Lisbeth fra Slagelse skriver: 'Og det var Danmark! Og det var Danmark!'.

Opbakningen er derfor til at finde i alle landets afkroge.

Og kort før finalen kan det hele koges ned til de fire ord, som Vita fra Hatting kommenterer på Facebook: 'Kom bare an, Sverige!'.

Du kan se VM-finalen direkte på DR1 med optakt fra klokken 13.15, mens du også kan høre opgøret mellem Danmark og Sverige uden afbrydelser i LIGA på P3.

FacebookTwitter