Grønland føler sig overset på ny efter USA’s VM-afbud: ’Nu er det mere end latterligt’

Grønland undrer sig over, at USA’s VM-plads ikke gives til en nordamerikansk nation.

Grønlands anfører Minik Dahl Høegh har tidligere spillet for GOG. I dag spiller han i TMS Ringsted. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nordamerika bliver ikke repræsenteret ved VM i herrehåndbold, der begynder i dag. Det står klart, efter USA måtte melde afbud til slutrunden sent i aftes på grund af 18 coronasmittede spillere.

Amerikanernes plads er i stedet blevet givet til Schweiz, da de var den øverste tilbageværende nation på den liste over erstatningsnationer, som IHF havde lavet før slutrunden.

Med afbuddet havde Grønlands Håndbold Forbund ellers håbet, at de ville få en opringning fra Det Internationale Håndboldforbund (IHF), da de i første omgang følte, at IHF havde tildelt USA en VM-plads på deres bekostning, da kvalifikationsturneringen blev aflyst.

De seneste 20 år er Grønland nemlig endt øverst af de nordamerikanske hold ved de panamerikanske håndboldmesterskaber, som er en turnering for alle håndboldspillende nationer i Nord-, Mellem- og Sydamerika.

Alligevel valgte IHF at kigge en anden vej. Dengang lød begrundelsen blandt andet, at det internationale forbund kunne udbygge deres tv-marked yderligere ved at lade USA deltage, mens de også kaldte USA for en vigtig aktør i ’håndboldens udvikling på verdensplan’.

Men efter USA's afbud har telefonen ikke ringet hos den grønlandske håndboldformand, Jørgen Olsen.

- Vi ville da meget gerne have haft et tilbud om at deltage, siger han og understreger, at han synes, det er ’en skam’, at Nordamerika ikke blive repræsenteret ved slutrunden.

- Det er synd for sporten, at vi ikke får hele verden repræsenteret, siger han.

Den holdning bliver bakket op af den grønlandske landsholdsanfører, Minik Dahl Høegh.

- Det var en latterlig sag før, men nu er det blevet mere end latterligt.

Grønland har intet hørt

Trods utilfredsheden har det grønlandske forbund intet hørt fra IHF. Absolut intet. Den grønlandske håndboldformand har ellers sendt to e-mails for at få en forklaring på, hvorfor USA blev tilbudt pladsen i første omgang.

Indtil videre er de enten bliver overset eller ignoreret. Formanden tror mest på det sidste.

- Det er frækt og uhørt, at de opfører sig sådan, siger han.

Også Minik Dahl Høegh føler, at håndbolden i Grønland bliver trampet på i øjeblikket.

- Det her er så langt fra sportsmanship, som vi overhovedet kan komme. Det skuffer mig, at der ikke er nogen i IHF som har nosser til at ringe til os og give os en forklaring, lyder det fra TMS Ringsted-spilleren.

For i virkeligheden ville en forklaring langt hen ad vejen være nok, så det grønlandske forbund følte sig set og hørt, siger Jørgen Olsen.

Det ville nemlig være svært at få spillerne fragtet fra Nuuk til Cairo, kort tid før slutrunden begynder.

- Tilbød IHF at betale for, at vi kunne komme ned og spille, så ville jeg tage det forbi min bestyrelse. Skulle vi selv betale for turen, så måtte vi nok lade muligheden forpasse, lyder det fra formanden.

VM i herrehåndbold begynder i aften klokken 18, når værtsnationen Egypten møder Chile. Grønland har ikke deltaget siden 2007.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter