Hvis kroatisk legende kunne få lov til at træne én dansker, ville det være et nemt valg

På bænken hos aftenens kroatiske modstandere står assistent Ivano Balic. Håndboldlegenden er meget imponeret over det danske landshold.

I sin karriere blev Balic seks slutrunder i træk valgt til den mest værdifulde spiller (MVP): VM 2003, EM 2004, OL 2004, VM 2005, EM 2006 og VM 2007. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix Denmark)

Der er få spillere, der har sat samme aftryk på international herrehåndbold som Ivano Balic.

Inden kampene kunne der jokes nok så meget om kroatens hang til kaffe og smøger, men efter 60 minutter, hvor han med rumpetten i gulvhøjde driblede rundt, styrede showet, havde modstanderne sjældent meget vittigt at sige.

Håndboldens Mozart. Kåret til verdens bedste i 2003 og 2006.

I dag er den 43-årige håndboldlegende assistenttræner for Kroatien, der torsdag aften er danskernes modstander i VM-mellemrundens første kamp.

Her ved den tidligere VM- og OL-guldvinder udmærket, at det kroatiske mandskab kommer på overarbejde.

Hvis jeg siger det danske landshold, hvad er så det første, der popper op hos dig?

- Et af de bedste hold i håndboldhistorien, lyder det kort og kontant fra Balic.

Både ved det igangværende VM, men også de seneste slutrunder, har han været meget imponeret over danskerne.

- De sidste fem-seks år har Danmark spillet på samme måde. De er gode til at træffe de rigtige beslutninger, de er endnu bedre i forsvaret, de har den bedste målmand og de løber som gale. De har ikke nogen svagheder, siger Balic med et skævt smil.

Herunder kan du høre, hvilken dansk spiller, Ivano Balic godt kunne tænke sig at træne:

Hansen. Det er ingen tvivl

I sin egen karriere var Ivano Balic op gennem nullerne hjørnestenen i de kroatiske triumfer og havde også flere drabelige dueller mod Danmark.

Også Frankrig og Spanien var altid svære bekendtskaber, lyder det.

- Vi spillede så mange gange mod de enkelte spillere, at det var svært at opfinde noget nyt. Det var kampe, man kun kunne vinde, hvis du lavede ingen eller ganske få fejl, siger Ivano Balic.

Den kroatiske stjerne nåede dog også at krydse klinger flere gange med en dansker, som siden har huseret blandt klodens allerbedste: Mikkel Hansen.

  • Ivano Balic (med bolden) mødte Danmark og Mikkel Hansen (th.) ved VM i 2011. Dengang også i Malmø. Historien har det med at gentage sig. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)
  • Året efter ramlede Hansen og Balic sammen igen. Denne gang ved OL i London. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)
1 / 2

Hvad har du set fra Mikkel Hansen ved VM?

- At han stadig har den. Han kan stadig træffe de perfekte beslutninger og hver gang, han er på banen, laver han meget få fejl. Han afgør håndboldkampe, siger Ivano Balic.

Også Mathias Gidsel har ramt radaren hos den tidligere kroatiske landsholdsspiller.

- Han er en god spiller. Han spiller i Tyskland nu, og han bliver kun bedre. Jeg synes, at han sammen med Mikkel Hansen er de to bedste spillere på det danske hold.

Men skulle Balic vælge én dansker, han gerne ville træne, er valget ikke så svært.

- Hansen. Hansen, selvfølgelig. Hansen har gjort det her de seneste 20 år (været på toppen, red.). Og jeg tror, at han kan gøre det i måske fem eller seks år mere, siger Ivano Balic.

Landsholdet møder Kroatien klokken 20.30, og du kan følge kampen på DRTV og DR 1.