I dag begynder VM: Det vidste du (måske) ikke om slutrunden

VM-slutrunden i Egypten skiller sig ud, fra den vi så for to år siden i Herning.

Da Danmark blev verdensmestre i håndbold i 2019, så 15.000 tilskuere til. I år er sagen en anden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Når landstræner Nikolaj Jacobsen og kompagni træder ind til VM-slutrunden som forsvarende verdensmestre, er der nye ting på menuen.

Som man er blevet vant med, har coronavirusset indflydelse på slutrunden, som begynder senere i dag. Der er blevet flere hold at holde styr på, og så er der mange slutrundedebutanter med i den danske trup.

DR Sporten giver dig et overblik over, hvad vi ikke så ved VM på hjemmebanen for to år siden.

Nyt VM, nyt blod

Barcelona-målmand Kevin Møller og Niklas Landin kan meget vel blive Danmarks målmandsduo ved slutrunden. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Der er nye ansigter i den danske trup, der ikke før har været til en VM-slutrunde. Landstræner Nikolaj Jacobsen har udtaget otte mulige VM-debutanter, hvoraf stregspiller Benjamin Jakobsen er udtaget som erstatning for coronaramte Henrik Toft Hansen.

Derudover kan målvogterne Kevin Møller og Emil Nielsen, fløjspiller Emil Jakobsen, streg Magnus Saugstrup og bagspillerne Jacob Holm, Mathias Gidsel og Nikolaj Læsø få debut.

Der er hård kamp på målmandspositionen, hvor der til kampene kun er plads til to. Landsholdets anfører Niklas Landin er selvskreven.

Flere hold, færre kampe

Første kamp ved slutrunden spilles den 13. januar, mens finalen spilles den 31. januar. (Foto: SHOKRY HUSSIEN © Scanpix)

For første gang er der 32 hold ved et VM i herrehåndbold. Otte puljer med fire hold i hver. Det giver 32. På trods af flere landshold betyder det ikke flere kampe, skulle Danmark igen spille om medaljer.

Ved VM-slutrunden i 2019, hvor Danmark gik hele vejen, spillede Mikkel Hansen og kompagni ti kampe. Men i år skal der kun ni kampe til, før Danmark kan stå med en ny medalje om halsen.

Tre nye bekendtskaber

Sådan ser Cairos nye nationalstadion ud. Ingen af de nye nationer skal spille deres indledende kampe her. (Foto: SHOKRY HUSSIEN © Scanpix)

Når fløjten lyder i Egypten, er der tre håndboldnationer, der for første gang kommer i kamp ved en VM-slutrunde i herrehåndbold.

Uruguay, Kap Verde og DR Congo, hvor sidstnævnte er i gruppe med Danmark, er debutanter på verdens største håndboldscene.

Danmarks pulje består desuden af Bahrain og Argentina.

Egypten er VM-vært igen

IHF-præsident Dr. Hassan Moustafa i Boxen i Herning efter Danmarks VM-triumf i 2019. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

De var værter i 1999. Nu er de det igen. Forhåbentlig med bedre held set med danske øjne.

Egypten er som første afrikanske land VM-vært for anden gang. Tunesien har været det en enkelt gang; i 2005.

I 1999 tabte Danmark til Cuba i ottendedelsfinalen og endte som nummer ni ved slutrunden i Egypten. Vi håber på et bedre resultat i år, når præsidenten for det internationale håndboldforbund (IHF), Dr. Hassan Moustafa, der selv er fra Egypten, åbner dørene til VM-slutrunden.

Afbud i sidste øjeblik

Tjekkiet spillede senest VM i 2015. (Foto: Antonio Bronic © Scanpix)

Både USA og Tjekkiet har meldt afbud til slutrunden dagen før, at det hele begynder i Egypten. Begge nationer har måtte trække sig, da de har store udbrud af coronavirus i truppen.

USA er blevet erstattet af Schweiz, mens Nordmakedonien har fået en plads til VM, efter Tjekkiet meldte afbud.

Rød-hvide håndboldherrer i rød boble

Mikkel Hansen og resten af de danske spillere kommer til at leve isoleret. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Spillerne kommer, som man så ved EM-slutrunden for kvinder i december, til at leve i den røde boble. Det vil sige, at spillere, trænere og andre aktører ved slutrunden er isoleret fra omverden.

Nem vej til mellemrunden

Efter ti sejre i rap kunne Mikkel Hansen og anfører Niklas Landin for to år siden løfte VM-trofæet på hjemmebanen i Herning. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

For to år siden var Danmark i gruppe med blandt andre Norge, som Danmark senere mødte i finalen. I år er Danmarks vej til mellemrunden noget nemmere.

I mellemrunden bliver Danmarks gruppe parret med gruppe C bestående af Kroatien, Qatar, Japan og Angola.

Danmarks første kamp spilles fredag den 15. januar mod Bahrain.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter