Ja, det er kun Bahrain, men...: Fem gange, det gik helt galt for håndboldherrerne i åbningskampen

En sprængt blindtarm og Mikkel Hansen-fumleri. Danmark har tidligere været både ekstremt uheldige og ukoncentrerede i slutrundernes åbningskampe.

I Joachim Boldsen-tiden havde Danmark svært ved at komme godt fra start i slutrunderne, og det har de ofte stadig. (Foto: Claus Fisker)

Åbningskampe er en svær disciplin. Det kan de fleste landshold skrive under på.

Man er kommet til et nyt land, hvor man skal vænne sig til at spille i en anderledes hal med en bunke holdkammerater, som man ikke har spillet en betydningsfuld kamp med i rigtig mange måneder.

Den kombination har blandt andet voldt de ellers succesfulde danske håndboldhelte problemer flere gange i de senere år.

Ved årets VM har danskerne endda frygten for et udbrud af coronasmitte hvilende på sig, efter Emil Jakobsen tidligere på dagen blev testet positiv for virusset.

Derfor er der ingen tvivl om, at Nikolaj Jacobsen får en svær, men vigtig opgave for at holde sine spiller fuldt koncentret på opgaven, når miniputnationen Bahrain venter i en kamp, du kan se på DR1 fra klokken 20.

For Mikkel Hansen, Niklas Landin og de andre danske verdensstjerner ved godt, hvad der sker, hvis de ikke er oppe på dupperne fra første fløjt.

Så kan det nemlig gå galt. Rigtig galt.

Vi har kigget i historiebøgerne på fem gange, Danmark har været mindre skarpe end egyptisk bomuld i deres første slutrundekamp.

1

OL 2008: Da Knudsens blindtarm lammede en nation, Danmark - Egypten 23-23

OL 2008 skulle have været karrierens højdepunkt for Michael V. Knudsen. I stedet blev det en helt anden oplevelse i Beijing. (Foto: Jens Dresling)

Danmark kom til OL i Beijing som nykårede europamestre og blev derfor naturligt omtalt som nogle af favoritterne til at vinde hele pivtøjet i den kinesiske hovedstad.

Men få minutter inden åbningskampen mod Egypten indtraf katastrofen.

Stregstjernen og forsvarskrumtappen Michael V. Knudsen havde klaget over smerter i maven gennem flere dage, men jernmanden havde alligevel bidt det i sig.

En tydeligt feberramt og forpint Knudsen var endda klædt om og var i gang med de sidste forberedelser til åbningskampen, da landsholdets læge ikke længere kunne holde sig tilbage.

- Michael ville spille. Det var jo OL. Han mente ikke, at han fejlede noget. Det var vildt, at han kunne have så store smerter og alligevel være så tændt på at komme ud og spille håndbold, har landsholdslægen Morten Storgaard senere forklaret til Jyllands-Posten.

- Men jeg skar igennem. Jeg så flere symptomer på blindtarmsbetændelse, og det var uforsvarligt at lade ham spille. Wilbek (landstræneren, red.) accepterede min beslutning. Det var værre med Michael. Han blev sur og småirriteret på mig, da jeg sagde, at vi skulle tilbage til hospitalet i OL-byen for en grundig undersøgelse, sagde Storgaard ved den lejlighed.

  • Michael V. Knudsen i snak med landsholdets læge Morten Storgaard. (Foto: Lars Krabbe)
  • Landsholdets sundhedsstab gjorde alt, hvad de kunne for at få Michael V. Knudsen klar til kamp ved OL i 2008. Men selv en god rygmassage kan ikke hjælpe på en betændt blindtarm. (Foto: Thomas Wilmann)
1 / 2

Men mon ikke Michael V. Knudsen hurtigt tilgav landsholdslægen, for det viste sig, at frygten for blindtarmsbetændelse var berettiget.

Knudsen blev akut opereret på et nærliggende hospital. Hans OL var slut.

Samtidig spillede hans chokerede holdkammerater en usædvanligt svag åbningskamp mod en flok relativt upåagtede egyptere.

Egyptens målmand Mohamed Bakir El-Nakib pillede pynten fuldstændig af de danske skytter, og i sidste ende var Danmark heldige med at hive uafgjort hjem, da Lars Christiansen udlignede i de døende sekunder.

En rædderlig start på turneringen.

Chokket over at have mistet holdets klart bedste spiller sad også i holdkammeraterne i den næste kamp, hvor Danmark sensationelt tabte til Sydkorea.

Alligevel lykkedes det for Ulrik Wilbeks at få sine tropper på ret køl og kæmpe sig i kvartfinalen, hvor Kroatien dog blev stopklodsen.

2

VM 2015: Mikkel Hansen svigtede da det gjaldt, Danmark - Argentina 24-24

Mikkel Hansen har været redningsplanken i mangen en slutrundekamp for de danske tropper.

Men ikke i Danmarks første VM-opgør i 2015 mod Argentina.

Kampen mod Argentina lignede egentlig på alle måder en klassisk dansk åbningskamp.

Ja, der var lidt tekniske fejl hist og her, men med 20 minutter igen var danskerne alligevel foran med seks mål. Alt åndede fred og ro.

Men argentinerne lagde sig ikke ned, og i slutminutterne var der pludselig to hold i den drabelige tango-dans om de to point.

Mikkel Hansen havde dog muligheden for at lukke kampen i det sidste minut. Han brød igennem det argentinske forsvar og var alene med målmanden.

Men ganske ukarakterisk for den ellers nervestærke Hansen, så tabte han bolden ned på sit knæ og forspildte den gyldne chance for at bringe Danmark foran med to mål.

I stedet gik argentinerne ned og udlignede til resultatet 24-24.

- Jeg må bare sige, at det ikke var den start, jeg havde ønsket mig. Det kan alle nok forstå, sagde Gudmundur Gudmundsson efter kampen.

Danmark endte med at ryge ud til Spanien i VM's kvartfinale.

3

EM 2020: Gudmundur fik sin hævn, Danmark - Island 30-31

Gudmundur Gudmundsson førte sine islandske vikinger til sejr over Danmark i sidste års EM. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Danmark var forsvarende verdensmestre. De havde cruiset igennem al modstand på hjemmebane et år forinden.

Alligevel var landstræner Nikolaj Jacobsen nervøs inden landsholdets åbningskamp mod Island af én speciel grund.

-Der kommer til at stå en lille mand derovre (på den anden trænerbænk, red.) og være fyr og flamme, og jeg tror, at han er nærmest ligeglad med den slutrunde, hvis bare han kan vinde den kamp, sagde den danske landstræner til B.T., inden han satte mærkatet 'et helvede' på Danmarks åbningskamp mod Island.

Islands landstræner Gudmundur Gudmundsson kendte de danske tropper indgående efter flere år som landstræner for de rød-hvide.

Et landstrænerjob, der endte i både triumf og skandale.

Fire år tidligere havde Gudmundur Gudmundsson ført Danmarks til deres største triumf på herresiden med guldmedaljerne ved OL i Rio. (Foto: KHAN TARIQ MIKKEL)

Gudmundsson førte Danmark til OL-guld i 2016, men slutrunden var præget af interne uenigheder, hvor islændingen følte, at sportschef Ulrik Wilbek gik bag om ryggen på sin landstræner i Rio de Janeiro.

Året efter var han fortid som dansk landstræner, men her tre år senere havde Gudmundsson så muligheden for endelig at få has på sine danske eks-arbejdsgivere.

Og det lykkedes. Islændingene var så tydeligt tændte i hele opgøret, at man var i tvivl om, hvorvidt de rent faktisk troede, det var selve VM-finalen, de skulle spille i Malmø.

Anført af en storspillende Aron Palmarsson med 11 mål var Island simpelthen et bedre håndboldhold end Danmark den aften i Malmø. Mikkel Hansen og holdkammeraterne tabte fuldt fortjent med 31-30.

EM-slutrunden blev en kæmpe fiasko for de danske verdensmestre. I den næste kamp spillede man uafgjort mod Ungarn, og så lykkedes det ikke engang at komme videre til mellemrunden.

4

EM 2008: Er Norges herrer nu pludseligt også gode? Danmark - Norge 26-27

Ulrik Wilbek kan ikke tro sine egne øjne i håndboldherrernes åbningskamp mod Norge. (Foto: Claus Fisker)

Norge har i løbet af det seneste årti spillet sig op som en af verdens bedste håndboldnationer, men sådan var det ikke i 2008.

Dengang var Norge et lilleputnation håndboldmæssigt sammenlignet med Danmark.

Nordmændenes bedste placering ved et stort mesterskab var en sjetteplads ved VM i 1958. Et resultat, der stod i stærk kontrast deres landsholdskollegaer på kvindesiden, hvor Norge bragede i finale efter finale.

Men noget var under opsejling i de norske fjelde, og ved EM i 2008 var det norske mandskab pludselig anset som en af outsiderne til titlen. Og så var de på hjemmebane.

Opgøret bød på store præstationer fra både storskytten Lasse Boesen med ni mål og målmand Kasper Hvidt med flere flotte redninger.

Kasper Hvidt i målet gjorde, hvad han kunne for at sikre Danmark sejren over Norge. (Foto: Claus Fisker)

Men Norge var ikke sådan at nedkæmpe, og med tre sekunder igen var Norge foran med et enkelt mål.

Danmark havde frikast og alle vidste, at bolden skulle spilles op til kampens helt store oplevelse, Lasse Boesen.

Desværre for de danske medaljedrømme ved EM, var det her, at den norske målmand Steinar Ege endelig regnede Boesen ud og reddede hans ellers tordenhårde afslutning.

Norge faldt hinanden om halsen. I år skulle det endelig være for nordmændene.

Men Danmark kom sig hurtigt over den mislykkede åbningskamp. De vandt de resterende 7 kampe og blev europamestre, mens Norge måtte nøjes med en sjetteplads.

5

VM 2007: Boldsen-banden gik ned til sidst, Danmark-Ungarn 29-30

Ja, nederlaget til Ungarn var ikke noget, Joachim Boldsen havde det godt med. (Foto: Claus Fisker)

Opbakningen fejlede intet, da Joachim Boldsen, Lars Christiansen og de andre danske landsholdshelte løb på banen til den første kamp ved VM i Tyskland foran 5.000 ellevilde danske fans, der havde taget turen syd for grænsen til Ostseehalle i Kiel.

Efter tre EM-bronzemedaljer i træk var alle enige om, at nu var det nu for de danske herrer.

Det hele skulle sparkes godt i gang mod et ungarnsk hold, der godt nok var blevet nummer fire ved OL i Athen tre år tidligere, men ellers ikke havde nogle store håndboldmeritter i nyere tid.

Ulrik Wilbeks tropper blev båret frem af de entusiastiske medrejsende fans og kom hurtigt foran 7-3.

Der var masser af danskere på plads til at støtte håndboldherrerne ved VM i Tyskland. (Foto: Claus Fisker)

Men ungarerne fik ny luft efter en særdeles veltimet timeout, og da spillerne gik til pausen, var Ungarn foran med to mål.

I anden halvleg satte Lars Christiansen dog turboen på og med mindre end ti minutter igen bankede fløjen sit tiende mål i kassen til dansk føring på 28-24.

Sikker sejr? Sådan går det sjældent i de tætte åbningskampe med dansk deltagelse.

Ungarn snuppede seks mål i streg, mens det ellers livlige danske angrebsspil virkede apatisk og trykket af nerver.

Danmark tabte opgøret med 30-29, men endte dog med at vinde VM-bronze i Tyskland efter en flot genrejsning ovenpå det sviende nederlag i åbningskampen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk