Kampklare danskere kunne ikke knække Kroatien i den første store styrkeprøve

Danmark og Kroatien spillede 32-32 i mellemrunden ved VM i håndbold.

Hjemmebane i Malmø Arena foran 11.000 danskere. Komfortabelt.

Et gruppespil mod Belgien, Bahrain og Tunesien. Komfortabelt.

Kroatien som første modstander i mellemrunden. Ukomfortabelt. Selvfølgelig.

Lejrturen til VM i Sverige sluttede torsdag aften, da Danmarks håndboldherrer for første gang måtte strække sig i fuld længde for at sikre uafgjort 32-32 mod Kroatien.

Med 12 sekunder tilbage havde håndboldherrerne, efter timeout af landstræner Jacobsen, ellers bolden i egne rækker, men udspillet mod Emil Jakobsen formåede venstrefløjen ikke at finde håndtagene på.

Den chance, en fyldt hal vidste, han ville omsætte, løb ud i sandet, og sendte i stedet skuffede danskere mod omklædningsrummet. De havde mod på mere, men mødte også et kroatisk hold, der matchede dem til fulde på lige nøjagtig dét parameter.

Nu suger holdet lige luft ind. Uafgjort betyder stadigvæk et point, og når USA venter i næste kamp på lørdag, fortsætter jagten på en VM-kvartfinaleplads.

Efter tre bløde puljekampe blev slutrundedebutant Simon Pytlick for første gang ved VM-slutrunden virkelig matchet af et aggressivt kroatisk landshold. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Gidsel fik en på hovedet

Fra i gruppespillet primært at have mødt hold, hvor håndboldlønnen var en bibeskæftigelse, steg respekten i retorikken en cru. Lydniveauet i Malmø Arena det samme.

Mellemrunde means business.

Det ville også være historie- og respektløst ikke at anerkende Kroatien for, hvad det er – en stolt håndboldnation. Ellers var vippet til kroatisk tomålsføring, 6-4, der blev hentet oppe under taget af Josip Sarac, en smagsprøve herpå.

I samme situation så vi Mathias Gidsel, heroisk som altid, gå i luften mod den markant større kroat for at nå bolden. Desværre landede danskeren akavet ned. Krop mod gulv. Det samme så vi kort efter, da Domagoj Duvnjak stak højrebacken én på skrinet og fik en udvisning.

Stjernen Duvnjak forsøgte sig med en undskyldning. Gidsel, rødmosset, trak afværgende armen til sig.

Som sagt. Nu var vi færdige med at hygge rundt.

Ro var der heller ikke mere af til Henrik Møllgaards forvredne ankel. Der er efterhånden ikke mange led, som binder den fod til resten af kroppen, men en endelige tur på værksted må vente til karrieren engang slutter, lød det i går.

I dag havde forsvarsspilleren, anklen og Magnus Saugstrup travlt med at gribe kroater. Rigtig travlt endda, da et par udvisninger gav Kroatien tid og plads til at udbygge til 12-8 efter 20 minutter.

Heldigvis fandt trioen Simon Pytlick, Mikkel Hansen og Mathias Gidsel på skift lidt magi i posen. I syv mod seks-spillet gav førstenævnte bolden videre til Gidsel. Han fik - bagom ryggen på en kroat - sendt den videre til Hansen, der gjorde, hvad han nu gør.

Fandt en fri Johan Hansen i hjørnet. 14-15. Danmark var tilbage. 15-16 til pause også.

Så kom spændingen endelig til Malmø

Det var første gang ved VM, at slutrundedebutanten Simon Pytlick sådan for alvor skulle til eksamen. Ros har der var meget af den første uge, berettiget, og der var grund til flere skulderklap efter Kroatien-kampen.

Fire på fire i første halvleg. De sidste 30 minutter ej heller bange for at træde frem i rampelyset. Han skal nok blive til noget, ham der.

Det er Niklas Landin allerede.

I optakten omtalt af kroatiske Duvnjak som verdens bedste i målet. Det kneb med redningerne indledningsvis, og Danmarks anfører kæmpede med at finde rytmen.

Det gav tid til Kevin Møller, inden Landin igen indtog buret og stod de afgørende minutter.

  • Magnus Saugstrup og Kroatiens Ivan Martinovic i infight. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)
  • Niklas Landin skulle forholde sig til skytter på et langt højere niveau end i gruppespillet. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Indtil i aften havde spænding været en by i det land, vi ikke længere dyrker sport med, men nu fornemmede man den. Endelig.

Intensiteten? Otte udvisninger på 37 minutter. Lige præcis den beskidte styrkeprøve, man ønskede sig, at håndboldherrerne fik, hvis målet er om halvanden uge at vinde VM-guld for tredje gang.

Den røde løber var rullet frem til dem, der turde betræde den. Det gjorde Mikkel Hansen, da han fra syv-meter-pletten sendte Danmark foran 22-21 efter 41 minutter. Første danske føring siden 1-0.

Og så er vi tilbage ved det med at være en stolt håndboldnation.

Sektion A11 i Malmø Arena var skakternet, blev opildnet af deres kroatiske helte. De lugtede den sejr over danskerne, de ikke har fået siden 2016.

Men Simon Pytlick ville det anderledes. Niende scoring, 31-30 og få minutter at rutte med, som blev afgjort nærmest på målfoto.

Om Danmark havde vundet, hvis Emil Jakobsen fik fat i den bold, finder vi aldrig ud af. Men med hans kyniske afslutningsteknik er det nærliggende at tænke det.