Landstræneren bestemmer - men når Landin taler, så lytter man

De danske landholdsspillere gør lige præcis, hvad Niklas Landin beder dem om i forsvaret.

Når Niklas Landin råber en ordre, så hører man efter, siger spillerne i det danske forsvar. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Det er landstræner Nikolaj Jacobsen, der har det sidste ord.

Men i en kaotisk og ikke mindst larmende håndboldkamp mod et hold, der vil gøre alt for at score imod dig, så er der en anden, man lytter lidt mere til.

En mand, der heller ikke just er uden erfaring. Niklas Landin i det danske mål har to titler som verdens bedste håndboldspiller på cv'et, er anfører på landsholdet og har været i verdenstoppen siden begyndelsen af 10'erne.

Derfor høster målmanden stor respekt fra de danske forsvarsspillere. Det fortæller Niclas Kirkeløkke, der ofte møder Landins THW Kiel, når han spiller for sin bundesligaklub Rhein-Neckar Löwen.

- Man ved godt, at hvis han beslutter sig for at ville vinde, så lukker han ned, og så er der ikke meget at gøre

- Men vi prøver ikke at tale det for meget op i klubben, når vi spiller mod ham, fordi så kan man psyke sig selv helt ud, siger han.

Den psyke har mange spillere fået at føle ved VM, hvor Niklas Landin på vanlig vis leverer pragtpræstationer kamp efter kamp.

- Jeg kan ikke huske en kamp, hvor han har stået dårligt. Han er altid stabil eller derover. Det er virkelig dejligt, at han er på vores hold, fortæller Niclas Kirkeløkke.

Landsholdsanføreren har stået med en redningsprocent på 30 set over hele VM-turneringen.

Niklas Landin leverede flere gode redninger mod Egypten. Særligt i kampens første 13 minutter, hvor egypterne kun scorede 3 mål. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

- Holder vi vores aftaler, lukker han ned

Men for at komme op på de tal, får Niklas Landin god hjælp af sit forsvar, der med specialisterne Møllgaard og Saugstrup er i kyndige hænder.

Det er dog den øverste leder Nikolaj jacobsen, der i sidste ende bestemmer, hvordan forsvaret skal stå, selvom han gerne vil give kredit til Landin for at dirigere midtstopperne.

- Han har forholdsvis meget at sige. Ikke sådan rent taktisk - det styrer jeg, siger landstræneren.

Hør landstræneren sætte ord på, hvor meget Landin bestemmer i det danske forsvar i videoen herunder.

Men der bliver rettet ind efter Landins tidligere oplevelser med modspillerne.

- Vi kan bruge hans erfaring. For eksempel hvis der er nogle skytter, som han synes, han plejer at have godt fat på, så skubber vi lidt den anden vej, fortæller Nikolaj Jacobsen.

- Niklas redder skud fra alle, heldigvis. Men en gang i mellem har han jo nogle prioriteter på de forskellige skytter, for vi kan ikke nå det hele i forsvaret. Derfor er det vigtigt at vide, hvad han ønsker derinde, siger Henrik Møllgaard.

Og når målmanden har tallene, der bakker hans evner op, så lytter man til, hvor han helst vil have skud fra.

- Han giver en enorm sikkerhed, fordi hvis vi gør de ting, vi aftaler, så lukker han ned. Det gør ekstremt meget for et forsvar, siger Magnus Saugstrup.

Og så er vi tilbage ved humlen om, hvem der egentlig bestemmer i det danske forsvar. Landstræneren eller Landin.

Det kan godt være, at Nikolaj Jacobsen udstikker nogle retningslinjer inden kampen. Men når først bolden er i spil og kampens hede har indtruffet, så danser forsvaret efter Landins pibe.

- Hvis Niklas vil have noget, så gør vi sådan. I sidste ende er det ham, der skal redde bolden, og vi har egentlig bare til opgave at gøre betingelserne så gode som muligt ud fra taktikken, og især ud fra det han vil have, siger Magnus Saugstrup.

Og hvis forsvaret ikke gør, som der bliver sagt, så skal de nok få det at vide, fortæller Henrik Møllgaard.

- I kampen mod Egypten, hvor vi egentlig stod godt i forsvaret, så skulle der heller ikke mere til, end en højreback der løb igennem. Så skulle han lige have en uddybende forklaring på, hvorfor han skulle have lov til det.

Om Niklas Landin også vil uddele kommandoer til forsvarsspillerne, finder vi ud af klokken 18.00, hvor de danske spillere går på banen til VM-kvartfinalen. Den kamp kan du se direkte på DR1 og DR TV.