Mie Højlund er 'på vej': Det skrøbelige stortalent er endelig ved at slå igennem

22-årige Mie Højlund var ved at kvitte håndbolden, da hun blev hængt ud af landstræneren. Nu sprudler hun ved VM.

Mie Enggrob Højlund har længe udset til at skulle slå igennem på landsholdet. Det er dog først ved VM 2019, at hun for alvor virker til at etablere sig som en af Klavs Bruun Jørgensens centrale spillere. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Noget er på vej, ikke i rute men på vej. Sådan indleder Minds of 99-sanger Niels Brandt sangen ’Hurtige hænder’.

Hvis man kniber øjnene sammen og forestiller sig en landsholdsspiller, som netop den linje indrammer mere end nogen anden, er det stortalentet Mie Højlund.

Siden hun var 16 år og debuterede for Randers HK i landets bedste række har hele håndbold-Danmark nemlig ventet på, at hun skulle forløse sit potentiale.

Men først nu ved VM i Japan er hun begyndt at sprudle i landsholdstrøjen. Især mod Sydkorea viste hun, at hun kan noget mere end de fleste på landsholdet.

- Det var en megafed kamp at spille. Der var stemning og gejst. Og det betyder meget, at jeg får lov at spille så meget, fortæller Højlund.

Vejen fra stortalentet, der første gang spillede en ligakamp i 2014, til hende, der står i Japan i dag, har dog ikke været uden afstikkere til skuffelser og frustration. Talentet har ikke fulgt en traditionel køreplan.

I 2017 meldte hun afbud til VM. Hun var brændt ud. Følte sig nærmest stresset. Det var anden slutrunde i træk, at hun måtte skuffe landstræner Klavs Bruun Jørgensen med et afbud. Et halvt år efter kvitterede han med en stikpille og kaldte hende i et interview for ’en 12-talspige, der ville gøre alt perfekt’.

En dom, hun over for Jyllands-Posten har udtrykt, hun var enig i. Hvis vi skal blive i ’hurtige hænder ’-referencerammen, kunne hun ikke leve op til det luftkastel om det polerede og stålsatte håndboldtalent, der med skyklapper på tordner mod toppen, og som hun gennem flere år havde bygget op.

- Jeg manglede pauser og frirum. Jeg havde ingen tid til mig selv, og i dag kan jeg faktisk se, at jeg burde have sagt fra til endnu flere ting. Det er bare svært som ung at træffe de beslutninger, har hun fortalt.

Overvejede at stoppe

Slagterdatteren fra den lille jyske by Voldum er skrøbelig som Niels Brandts stemme. Da Klavs Bruun Jørgensen i efteråret 2018 frasorterede hende til en landsholdssamling med en hård kritik i medierne af Højlunds form, eller i det her tilfælde mangel på samme, væltede hendes verden. Hun overvejede at droppe håndboldkarrieren helt.

Skuffet over landstrænerens offentlige ydmygelse søgte hun trøst hos sin mor, der overtalte hende til at tale ud med landstræneren. Det gjorde hun, og de forsonedes.

Halvandet år efter er hun taget til VM som en vigtig brik i den danske trup. Tilliden mellem landstræneren og Højlund er genvundet.

- Om jeg så skulle brænde en chance, ved jeg, at jeg har længere snor end tidligere, og det giver mere ro, siger Højlund, der til daglig spiller i Odense Håndbold.

Danmarks Mie Enggrob Højlund spillede en stor rolle i kampen mod Sydkorea, der endte 26-26. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Særligt Højlunds offensive kvaliteter gør hende til en vigtig brik for Klavs Bruun Jørgensen. Hendes spillestil er let rastløs, og så har hun, ja, you guessed it, hurtige hænder, hurtige fødder:

- Mie er en af holdets mest bevægelige. Hun er hurtig, og så skyder hun hårdt samtidig. Så modstandernes forsvar kan hverken bare stå at vente på hende eller gå op og presse hende højt på banen, for det har hun modtræk over for, fortæller Klavs Bruun Jørgensen om 22-årige Højlund.

Indtil videre er det blevet til otte mål på ni forsøg ved VM.

Mie Højlund er ikke i rute, endestationen for talentet er op til hende selv, men for første gang i rødt og hvidt er hun endelig på vej.

Landsholdet og Mie Højlund spiller mod Tyskland i dag kl. 12.30. Kampen kan ses på DR 1.