Østergaard er før trådt ud på den tynde is: Nu er hun parat til at udfordre sit tryghedsgen igen

Højrefløjen Trine Østergaard vil gerne blive ved med at rykke sine grænser og er fristet af en tur til udlandet.

Et strejf af en lille østjysk provinsby i japanske Kumamoto.

På lægterne, hvor et banner signeret af Galten børnehave og vuggestue 'ønsker landsholdet held og lykke' til VM-slutrunden.

På banen, hvor Trine Østergaard suser frem og tilbage, går fra spidse vinkler i hjørnet og efter to kampe aktuelt er dansk topscorer.

Banneret har højrefløjens mor, Janne Østergaard Jensen, forresten slæbt de over 8000 kilometer i fugleflugt østpå.

Det var kravet til, at hun kunne få fri fra arbejde, fortæller hun grinende med samme klingende østjyske dialekt, datteren har vedligeholdt trods næsten ti år i FC Midtjylland og snart tre sæsoner i Odense Håndbold.

Man kan tage pigen ud af Galten, men ikke Galten ud af pigen, eller hvordan er det Tina Dickows sangtekst går?

  • Janne Østergaard Jensen og Erling Jensen vifter med Dannebrog. Der er vist ingen tvivl om, hvem de hepper særligt meget på i Japan. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)
  • Trine Østergaard scorede seks gange i Danmarks første puljekamp mod Australien og blev kåret til kampens spiller. (Foto: Bo Amstrup)
1 / 2

Det er næsten en menneskealder siden, i hvert fald for 28-årige Østergaard, at barndomsbyen blev forladt. Siden har hun være fast inventar på medaljeskamlen i dansk håndbold - tre gange DM-guld, tre sølv og tre bronze.

Så er man altså ved at have smidt de værste nerver, medgiver Trine Østergaard.

- Jeg er overhovedet ikke nervøs, når jeg går på banen i ligaen længere. Tværtimod. Jeg er næsten for rolig nogle gange, griner hun.

På landsholdet står fløjspilleren midt i sin syvende slutrunde, og hun er blandt dem, landstræner Klavs Bruun Jørgensen fremhæver, når man taler personlig udvikling.

- Trine var måske en lille lukket mus til at starte med, men hun er jo et helt andet sted nu og er meget mere udfarende og også reagerende engang i mellem, sagde landstræneren under holdets træningslejr på Okinawa.

I Kumamoto sidder Trine Østergaard og nikker.

- Udenfor banen har jeg rykket mig rigtig meget på landsholdet, men jeg er stadigvæk den person, som jeg altid har været - også helt tilbage til dengang jeg spillede i Galten, siger hun.

- Det var måske bare ikke ligeså tydeligt, fordi min rolle på landsholdet er anderledes nu, end den var i starten. Jeg er blevet mere tryg i det hele.

Stort skridt ud af comfortzonen

Trine Østergaard vinker ikke afvisende, hvis man kalder hende en tryghedsnarkoman.

- Ja, det er jeg nok, men mest i forhold til det miljø, jeg er i. Jeg vil være sikker på, at det er noget, jeg kender 100 procent og ved, hvordan tingene foregår.

Derfor var skiftet til Fyn efter næsten ti år i den midtjyske muld også nervepirrende. Som en rejse fra Danmark til Japan over både tidszoner og kontinenter.

- Jeg havde nærmest ikke været i Odense før. Så bare at skulle skifte til en anden by i Danmark var lidt voldsomt, siger Trine Østergaard.

Men der var brug for luftforandring. Et stort, måske ikke geografisk, men menneskeligt skridt ud af den comfortzone, som ellers altid havde hegnet landsholdsspilleren ind.

- Jeg havde brug for nye udfordringer og en ny hverdag. At jeg ikke var i den samme hal hver eneste dag. Det var en stor beslutning, men nu føler jeg også, at jeg er kommet videre og er landet i det, siger Trine Østergaard.

- Jeg føler mig klar, hvis jeg skulle prøve noget andet og tage et endnu større skridt.

Hov, en sletskjult hentydning.

  • Trine Østergaard skånede sig ikke mod sydkoreanerne søndag aften, da Danmark spillede uafgjort. (Foto: Bo Amstrup)
  • Landstræner Klavs Bruun Jørgensen har rost flere af sine spillere for at tage en chance og prøve talentet af i udlandet. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup)
1 / 2

Landstræner Klavs Bruun Jørgensen har længe foreslået sine rød-hvide aspiranter at prøve sig af i udlandet. Ikke fordi det nødvendigvis partout lærer dem håndboldfaglige ting, de ikke kan få ind herhjemme. Nej, det handler om en modning, som er markant anderledes.

Den del frister også Trine Østergaard, som har kontraktudløb i Odense Håndbold til sommer.

- Jeg er dér aldersmæssigt, at hvis jeg skal prøve noget i udlandet, så er det ved at være oppe over, siger fløjspilleren.

Og det lyder tiltalende, når landsholdskollegerne taler om det store, spændende udland, medgiver hun.

- Nu har jeg spillet i den danske liga i mange år og motivationsmæssigt tror jeg, at jeg ville få mere ud af at prøve noget helt andet. Netop komme ud af min comfortzone og få rykket nogle grænser, siger Trine Østergaard.

Selvom landsholdsspilleren allerede har prøvet at liste ud, hvor isen syntes tyndere, glemmer hun aldrig, hvor hun kommer fra - heller ikke i Japan. Ellers kan hun bare kigge op på tribunen.

Her står mor og far i rødt og hvidt, vifter med Dannebrog, mens banneret fra Galten børnehave og vuggestue 'ønsker landsholdet held og lykke' til VM.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter