Rød-hvide favoritter? Ja, men Spanien er Danmarks onde ånd i knockout-kampe

Danmark møder fredag Spanien i semifinalen ved VM.

Senest Danmark mødte Spanien i en knockout-kamp ved en slutrunde, var i EM-semifinalen i 2022. Dengang lød Spanien med sejren. (Foto: © 10080 Fredrik Sandberg/TT, FREDRIK SANDBERG)

Skal Danmark fortsat have muligheden for at lave VM-hattrick?

Det finder vi ud af i aften, når det gælder en direkte duel mod Spanien om en plads i VM-finalen.

Det danske landshold har cruiset gennem VM-turneringen, og på nær et lille bump på vejen mod Kroatien, er al modstand blevet fejet af banen.

Men i VM-semifinalen venter Spanien, og selvom de måske ikke gik ind til denne VM-turnering som de største favoritter, har de overhånden mod Danmark, hvis man kigger på de to nationers seneste fem indbyrdes knockout-kampe ved en slutrunde.

Tre gange har Spanien nemlig trukket det længste strå. Senest ved EM-slutrunden i 2022.

Her får du overblikket over de seneste fem gange Danmark og Spanien har mødt hinanden i en knockout-kamp ved en stor slutrunde.

VM 2013 - Mareridtet i Spanien

Finale: Danmark 19 - Spanien 35

Selvom det er længe siden, står VM-finalen i 2013 stadig lysende klar for mange danske håndboldfans - nok også for de fleste spillere, som var med dengang.

Der var ellers lagt i kakkelovnen til, at Danmark for første gang kunne løfte VM-trofæet, men de spanske værter ville det anderledes.

Fra første fløjt moste de Danmark i en finale, som aldrig blev spændende. Spanien førte 18-10 ved pausen, og da opgøret var slut, stod der 35-19 til på måltavlen.

I videoen herunder kan du høre nogle at de daværende landsholdsspillere sætte ord på afklapsningen:

VM 2015 - Spanien sender Danmark ud i sidste sekund

Kvartfinale: Danmark 24 - Spanien 25

Der var en smule grus i den danske VM-maskine til slutrunden i 2015.

I det indledende gruppespil måtte danskerne nøjes med uafgjort mod upåagtede Argentina, mens det også blev til en deler mod Tyskland.

Alligevel spillede Danmark sig videre til ottendedelsfinalen, hvor Island blev slået 30-25, og så ventede Spanien i kvartfinalen.

Den kamp blev tæt til sidste sekund - bogstaveligt talt. Spanien scorede nemlig sejrsmålet med blot et sekund tilbage af opgøret. Dermed måtte Danmark rejse hjem fra VM uden medaljer.

VM 2021 - Dansk sejr på vej mod VM-guldet

Semifinale: Danmark 35 - Spanien 33

På vejen mod Danmarks VM-guld i 2021 stod landsholdet overfor Spanien i semifinalen. Kampen blev spillet i en mennesketom arena i Egypten, da corona holdt publikum ude at hallerne til denne slutrunde.

Derfor var der ingen tilskuere, som var vidner til en neglebider af en afslutning, der heldigvis endte med en dansk sejr på 35-33 og en plads i VM-finalen. Og resten er historie.

OL 2021 - Mikkel Hansen-show i Japan

Mikkel Hansen lavede 12 mål i OL-semifinalen mod Spanien. (Foto: © Gregers Tycho, Ritzau)

Semifinale: Danmark 27 - Spanien 23

Ved det seneste OL mødte det danske landshold Spanien i semifinalen. Danmark havde slået Norge 31-25 i kvartfinalen, og i semifinalen mod det spanske landshold var der heller ingen slinger i den danske håndboldvals.

De flotteste trin stod Mikkel Hansen for. Med hele 12 scoringer var han stærkt medvirkende til, at Danmark kunne spille sig i den anden OL-finale i træk. Desværre for Danmark blev finalen dog tabt til Frankrig.

EM 2022 - Spanien har knockout-overhånden

Tomme danske blikke efter semifinalenederlaget til Spanien ved EM i 2022. (Foto: © Jens Dresling)

Semifinale: Danmark 25 - Spanien 29

Senest Danmark mødte Spanien i en knockout-kamp ved en slutrunde, var ved EM i 2022. Her stod de to hold overfor hinanden i semifinalen.

Men det blev aldrig den danske succes, som både spillerne og de danske fans havde håbet på. Anført af en storspillende Aleix Gomez, som fra fløjen sorede hele 11 gange, spillede Spanien sig i finalen med en sejr på 29-25.

Danmark kan dog glæde sig over, at Gomez ikke er med i den spanske trup til dette VM.

Semifinalen mod Spanien spilles 27. januar klokken 18, og du kan høre med live på DR P4 og DR Lyd-appen. Du kan også følge opgøret på dr.dk eller i DR's Nyhedsapp.

Husk, at du 29. januar også kan se VM-finalen og bronzekampen på DR1 og DRTV. Du kan også følge opgørene live på dr.dk eller i DR's Nyhedsapp.