Så er der for alvor dømt VM-pres: Danmark snubler mod Tyskland

De danske håndboldkvinder var tæt på at få point mod Tyskland, men endte med at tabe 25-26 ved VM.

Vi må håbe, at det danske kvindelandshold kan lide at være under pres.

Det er de nemlig kommet, efter holdets tredje optræden på de bonede japanske VM-gulve endte med et 25-26 nederlag til Tyskland.

Arbejdet og skæbnen - en plads videre i mellemrunden - er fortsat i egne hænder, men de to tilbageværende VM-pile mod henholdsvis Brasilien og Frankrig skal helst sidde inden for skiven. Ellers hedder det farvel VM og farvel OL-kvalifikation.

Tyskerne var kommet for at spille med musklerne, skrue intensiteten i vejret og den galej var Danmark egentlig klar til at lege med på.

Som mod Sydkorea tog det dog hurtigt overhånd, og igen var Anne Mette Hansen i fokus. Udvisning til bagspilleren allerede efter fire minutter, alt imens kunne tyskerne bringe sig foran 3-0.

Kort efter igen problemer med at finde balancen, denne gang Louise Burgaard, som ifølge dommerne kantede en tysker og blev sendt til afkøling. Før danskerne havde set sig om, hamrede landstræner Klavs Bruun Jørgensen på timeout-knappen ved stillingen 1-6 efter 12 minutter.

  • Louise Burgaard fandt nogle gode rum at angribe det tyske forsvar i med sit duelspil. (Foto: Bo amstrup)
  • Landsholdets anfører Stine Jørgensen har fået en svær start på VM. Mod Tyskland brændte hun for tredje kamp i træk på straffekast. (Foto: Bo amstrup)
1 / 2

Der blev egentlig fundet nogle ganske fine løsninger i Danmarks angrebsspil - når altså der ikke blev lavet tekniske fejl - og Klavs Bruun Jørgensens helt store kæphest, skarpheden foran kassen, var stærkt udfordret set med danske briller.

Stine Jørgensen brændte straffe, dét for tredje kamp i træk, Anne Mette Hansen og Trine Østertgaard med angrebsfejl. Nej, det hele var en kende hakkende.

Heldigvis for danskerne havde Sandra Toft pakket sportstasken med redninger denne tirsdag, og dem delte hun periodevis flittigt ud af til de tyske skytter.

Kontrakampen var afgørende

Når intet andet fungerer, kan man som minimum matche - eller overmatche - sin direkte modspiller på vilje. Det mindset havde Louise Burgaard, som med et halsbrækkende brud på yderside af backen gav Danmark to minutter i overtal. Det blev udnyttet til en 4-7 reducering efter 15 mintter.

Spillet mellem buerne - kontrafasen, forstås - blev et afgørende tema i første halvleg. Først var tyskerne kløgtige i den facet af spillet, ramte Danmarks forsvar, før roen og ikke mindst balancen havde indfundet sig.

Danmark kunne imidlertid også det med at løbe og straffe fejl. Stine Jørgensen afsted over isen og 5-10 reducering. Samme minut, samme tempofyldte opskrift, og en vanlig dejligt uimponeret Kristina Jørgensen, der med sin scoring til 7-10 efter 20 minutter via træværket testede akustikken i hallen.

Det var hele tiden Tyskland med en, formentlig fra deres synspunkt, beroligende armslængde til danskerne. En reducering af Sarah Iversen på stregen i halvlegens sidste sekunder til 11-13 sendte dog de danske kvinder i omklædningsrummet med en god fornemmelse.

Det lignede et billede, de havde set før. Tænk et døgn tilbage på Sydkorea-kampen. Her var danskerne ikke mange marginaler for at løbe med sejren.

  • Kristina Jørgensen er bare 21 år, men det var ikke til at se i det danske angreb, hvor hun flere gange gik forrest og tog ansvar. (Foto: Bo amstrup)
  • Trine Østergaard kæmpede med at få tingene til at fungere og blev i pausen erstattet af Simone Böhme på højrefløjen. (Foto: Bo amstrup)
1 / 2

Det var fint besøg på lægterne til kampen mellem Danmark og Tyskland. Per Bertelsen, formand for Dansk Håndbold Forbund, havde taget plads, og bag sig kunne han sidde og hviske til Doktor Hassan Moustafa, præsidenten i det internationale forbund (IHF, red.). Lidt smalltalk blev det da til, kunne man se.

Hvem ved, måske der blev talt om den harpiksløse bold, IHF-præsidenten for ganske nylig var ude og agitere for. Gisp.

Manglende marginaler i slutfasen

Efter pausen blev det tid til at ryste de danske offensive brikker. Senest gik det jo ganske fint med Mie Højlund, så hvorfor ikke forsøge sig igen, må Klavs Bruun Jørgensen have tænkt.

Højlund startede også med succes, bibragte Danmarks angreb et helt andet flow, og det trak en udvisning. Den ekstra plads på buen udnyttede Sarah Iversen ved at score til 14-16.

Angrebsspil kan være noget så flot og effektivt, men håndbold er et spil med to banehalvdele, og så længe Danmark havde udfordringer med at kitte forsvaret sammen, ville det blive en konstant halsen efter.

Minus to, minus tre, minus to.

Det vekslede, bølgede, men så fandt Danmark det altid efterspurgte momentum. Minus en, 20-21, ved Simone Böhme med et kvarter tilbage, før den igen skulle ud i fløjen, nu til Freja Cohrt. Og her kunne man da tale om nerver af stål hos slutrundedebutanten. Et blødt lob over keeperen og så havde Danmark udlignet til 22-22 med ti minutter igen.

Danmarks Sarah Iversen (5), Kristina Jørgensen (23) og Kathrine Heindahl (10) i kamp med Tysklands Julia Behnke i forsvaret. (Foto: Bo amstrup © Bo Amstrup)

Der var ingen tvivl. Her ventede nogle hårde minutter for neglebåndene. Og det var ikke mindst målvogter Sandra Tofts fortjeneste. I slutminutterne havde hun flere feberredninger, men det var ikke nok.

For selvom chancen for minimum et uafgjort resultat var til stede, var det tyskerne, der kunne strække armene i vejret. Dansk 25-26 nederlag.

Nu venter Brasilien i morgen i en vaskeægte VM-gyser.