Sejrene ved VM er næsten dobbelt så store som for fire år siden: 'Der er kommet mange dårlige hold med'

Til VM i håndbold i Spanien er antallet af deltagende landshold udvidet fra 24 til 32 hold. Det har givet slutrunden flere 'dårlige kampe'.

Det danske landshold har indtil videre vundet med ganske overbevisende cifre ved VM. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Scoringsrekorder og nedsablinger på 55-15, 48-10 og 58-17.

Gruppespillet til VM i håndbold har ikke ligefrem været spændende indtil videre. Det bliver nærmest krystalklart, når man kigger på, hvor store sejrene ved dette års verdensmesterskab har været i forhold til tidligere slutrunder.

Til VM i Spanien 2021 er sejrene faktisk så store, at der næsten er tale om en fordobling i måldifferencen i sejrene i forhold til selvsamme gruppespil ved VM i 2017. I forhold til slutrunden i 2019 er enmåldifferencen steget med 50 procent.

Optællingen er lavet efter kampene i gruppespillet er færdigspillet ved VM i håndbold i 2021.

Det sender et meget tydeligt signal, mener DR Sportens håndboldekspert Camilla Andersen.

- Det fortæller mig bare, at der er kommet flere dårlige hold med, og at der er kommet flere dårlige kampe, siger hun.

Du kan se højdepunkter fra Hollands storsejr over Puerto Rico på hele 55-15 i videoen herunder:

'Det er kedelige kampe'

Grunden til, at der i dette års udgave af håndbold-VM 'findes flere dårlige hold og dårlige kampe', skal findes i IHF’s beslutning om at udvide antallet af deltagere ved verdensmesterskaberne.

Konkret har IHF besluttet, at der fremover skal være 32 hold med til slutrunden frem for de 24, som tidligere var med. For de danske tilskuere hjemme i stuen, de danske spillere og andre storhold er det en dårlig ændring, mener Camilla Andersen.

- Det ødelægger håndboldproduktet. Det er kedelige kampe, og det fungerer ikke, som det er på nuværende tidspunkt. Det bliver nogle kampe, der bare skal overstås, siger hun.

Se svenskeren Nathalie Hagman slå sin egen scoringsrekord, da hun scorede 19 mål i opgøret mod Puerto Rico i videoen herunder:

Camilla Andersen så gerne en anden turneringsform, som man for eksempel ser det i ishockey, hvor der er A- og B-verdensmesterskaber. Dermed vil alle hold møde jævnbyrdig modstand frem for de store øretæver eller storsejre, lyder hendes argument.

En sådan struktur har man dog også haft i håndboldens verden førhen. I perioden fra 1977 til 1992 spillede man et B-VM, og med gode præstationer der kunne man kvalificere sig til A-VM.

Præsidenten for det Internationale Håndbold Forbund (IHF), Hassan Moustafa, svarede i går TV2 Sport på kritikken og forsikrede samtidig om, at den gamle turneringsstruktur ikke er løsningen fremadrettet.

- Det har vi prøvet før, og det virkede ikke.

- Men jeg vil gerne slå fast, at vi efter VM evaluerer for at se, hvad der har været af fordele og ulemper ved udvidelsen. Og så studerer vi det med vores folk, så vi kan afgøre, om vi skal fortsætte med 32 hold eller ej, siger Hassan Moustafa til TV2 Sport.

IHF-præsidenten mener også, at turneringsændringen kommer små nationer og landshold til gode. Det kan udvikle dem og udbrede sporten i områder af verden, hvor den ikke er særlig stor i forvejen, mener han.

Lev med det?

At turneringsændringen kommer små nationer til gode, tror man også på i Dansk Håndbold Forbund (DHF). Men man er samtidig også enig i, at turneringens sportslige kvalitet er dalet i takt med det stigende antal deltagere, fortæller sportschef i DHF, Morten Henriksen.

DHF vil dog ikke kalde kampene i starten af gruppespillet for 'spild af tid', men hæfter sig ved, at der skal mere til at gøre små nationer og landshold gode og håndboldglade end blot deltagelse i slutrunde-håndbold.

- Det skal ikke være sådan, at man involverer nationer ved et VM og tror, at det alene kan være drivkraften for udviklingen af håndbolden. Det synes jeg ikke, der er gode erfaringer med, siger Morten Henriksen.

- Det skal kombineres med andre ting. For eksempel en indsats, hvor man ser på, hvordan man får håndbold ud i skolerne, og hvordan man får håndbold til at blive til et spil, der vedrører flere i de forskellige nationer, siger Morten Henriksen.

Se Congos landshold gå i ekstase over deres første sejr nogensinde ved VM i håndbold i videoen herunder:

For DR Sportens håndboldekspert Camilla Andersen er diskussionen også to-delt. På den ene side bryder hun sig ikke om, at de større landshold skal genmem unødvendige walkover-kampe og 40-måls-sejre. Men på den anden side vurderer hun også, at den billigste løsning for at udbrede håndbolden netop er gennem slutrunderne.

Og at håndbolden bliver udbredt, er særligt vigtigt for, at den bliver ved med at være en del af OL, ifølge Camilla Andersen. Konsekvensen ved ikke at være en del af de olympiske lege vil være så store, at det overskygger et dårligt sammensat verdensmesterskab med mange dårlige hold.

- Det olympiske program er alfa og omega for håndbolden. Så hvis Moustafa og IHF siger, at den eneste måde, de kan brede håndbolden ud til hele verden, er ved at have de her hold med til VM, så må vi jo nok bare leve med det, siger hun.

FacebookTwitter