Skørt! Japans analytiker brugte opsparing på halvandet års håndboldskole i Brønderslev

Akira Yoshimura flyttede til håndboldens hjemland for ti år siden. I dag møder han Danmark på ny.

I Solens Rige har de ikke traditioner for store håndboldresultater på den internationale scene. En 10. plads ved VM i 1970 er nationens bedste resultat, selvom der dengang kun var 16 hold med til verdensmesterskaberne i Frankrig.

Rumænien vandt, USA endte sidst, og Japan cirka i midten.

Med en middelpræstation at prale af som det største kan det være svært at finde den nødvendige uddannelse, hvis du er håndboldgal japaner.

Det ved Akira Yoshimura alt om.

For ti år siden valgte han derfor at bruge sin opsparing på at flytte til Brønderslev i Nordjylland for at studere halvandet års håndbold på en højskole i sportens moderland.

Opholdet gav ham store kompetencer i et mægtigt land med en lille håndboldtradition.

Akira Yoshimura er i dag tilknyttet Japans håndboldlandshold. Her ses han sammen med Anja Andersen for ti år siden. (Foto: PRIVATFOTO)

I dag er han analytiker på det japanske landshold, der møder Danmark i mellemrunden ved VM.

Enkelte danske gloser kan han stadig, selvom opholdet efterhånden ligger et årti tilbage: ’Tusind tak’, ’Jeg er fra Japan’, ’Det var så lidt’ og ’Øl’, ’Jeg skal have meget øl’, lister han op på gebrokkent dansk.

Dog stadig høfligt og forståeligt.

Men i dag bruger han mere tid på at holde øje med modstanderne end på at terpe danske ordbøger. Og heldigvis for japanerne kan han bedre huske de danske profiler end de danske gloser.

Sådan da.

- Vi holder øje med nummer 24, Mikkel Hansen. Og nummer 1, Niklas Landin. Og så ham den unge højre back med nummer 33. Hvad er det nu, han hedder?

- Mathias Gidsel, ja. Netop! Jeg var landstræner for Japans U/21-landshold sidste år, og der så jeg hans præstation ved VM i Spanien. Han var virkelig god.

Ingen plan for Mikkel Hansen

Så langt, så godt. Taktikken halvvejs afsløret. Japanerne vil altså stoppe tre danskere for at få point med fra aftenens kamp i mellemrunden.

Nu er det gode spørgsmål så, om Yoshimura også kan lokkes til at fortælle, hvordan japanerne har tænkt sig at stoppe Mikkel Hansen.

Spørgsmålet bliver først besvaret med hjertelig latter, inden det mere seriøse svar kommer.

- Vi har ingen plan. Det er meget svært at stoppe ham. Som alle ved, er han en af de bedste spillere i hele verden, så vi bliver nødt til at gøre vores ypperste.

- Jeg tror, at vi skal lade ham spille sit spil, og så må vi prøve at stoppe de andre danskere, siger han og griner igen.

Men pyt. Selv uden plan kan tingene gå. ’Alle kan slå alle til VM’, siger han.

Og måske er der noget om snakken. Tidligere har japanerne overrasket stort ved at tage point fra Kroatien i et opgør, der kun kan betegnes som ’en virkelig stor succes’ ifølge Akira Yoshimura.

Akira Yoshimura med endnu en dansk håndboldprofil: Jan Pytlick. (Foto: PRIVATFOTO)

Lørdag aften bliver det dog en anden opgave, når de vævre japanere står over for de danske verdensmestre, erkender den japanske analytiker.

Ja, faktisk bliver det en kæmpe opgave og ’et historisk øjeblik i japansk håndbold’, siger han.

- Jeg glæder mig utrolig meget. Og jeg er meget stolt af mig selv. Da jeg var i Danmark, så jeg en masse af de danske landsholdsspillere i kamp. Derfor er det utroligt stort, at jeg i dag står samme sted som dem, siger han, inden han afslutningsvis fyrer de sidste danske gloser afsted som et indledende skyts, før det hele skal afgøres i håndboldhallen.

- Tusind tak, tusind tak. Rod grod mod flode.

Du kan se opgøret mellem Danmark og Japan på TV2 klokken 20.30, mens du også kan høre kampen uden afbrydelser i LIGA på P3.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter