Sløset egyptisk testregime giver nervøse trækninger i Danmarks VM-lejr: 'Ikke det, vi er blevet lovet'

Sportschefen i Dansk Håndbold Forbund mener ikke, at VM-arrangørerne tester nok, efter holdene er indsluset i corona-boblen på hotellerne.

På Hotel Marriott i Kairo sidder lige nu en dansk sportschef med en melding, som onsdag formiddag gør ham 'nervøs'.

Testregimet de første dage i VM-slutrundens hermetisk lukkede corona-boble er for sløset, og derfor har danskerne sammen med Sverige Norge, Tyskland og Østrig nu rettet henvendelse til Det Internationale Håndboldforbund (IHF).

IHF overholder ikke sine aftaler, lyder det.

- Vi er lige blevet informeret om, at man aflyser vores anden test på dag to og først mener, at vi behøver at blive testet efter kampen (fredag, red.). Altså tre og en halv dag efter, at vi blev testet første gang, siger Morten Henriksen, sportschef i DHF, til DR Sporten.

- Hvis det er proceduren, så er det ikke det, vi er blevet lovet. Og det har vi også givet til kende over for Det Internationale Håndboldforbund (IHF), siger Morten Henriksen.

DHF's sportschef Morten Henriksen hejser et flag omkring VM-arrangørernes corona-protokoller. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Sportschefen understreger flere gange, at det vigtigste bag en succesfuld afvikling af en håndboldslutrunde under coronatilstande er testene de første dage. Og han ved, hvad han snakker om. Danmark har trods alt netop afviklet kvindernes EM i Herning for en måned siden - med succes.

Mens danskerne har været meget strikse under rejsen til Egypten, har ikke alle lande kunnet rejse på samme måde. Og med to VM-afbud tirsdag fra henholdsvis Tjekkiet og USA på grund af corona-udbrud, er det blot mere bekymrende, lyder det.

- Nogle lande har været nødt til at mellemlande, og man ved, at de første dage i forhold til inkubationstid er de allervigtigste. Og hvis man slækker det mindste på det, bliver jeg bekymret. Også fordi vi går rundt som vi gør på det her hotel. Der er jo ingen isolation, siger Morten Henriksen.

Holdene spiser i en stor spisesal med langborde og møder hinanden - og mediefolk - på kryds og tværs af gange og i fællesarealer.

- Så vi har hejst et flag i dag på nogle af de ting, vi er blevet lovet tidligere, som vi synes, at IHF skal skærpe. Og det allervigtigste for os er testregimet her de første dage, siger DHF's sportschef.

Savner mere isolation

Tirsdag var som sagt en meget, meget hektisk dag. Ud røg Tjekkiet og USA, ind kommer Nordmakedonien og Schweiz.

IHF har op til VM lavet en afbudsliste med seks nationer og forbeholder sig samtidig retten til at omstrukturere turneringen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Holland, Montenegro, Ukraine og Serbien er de næste i rækken, såfremt flere hold må trække sig. Eksempelvis er der smitteudbrud hos både holdene fra Brasilien og Kap Verde.

DHF's sportschef er ikke nervøs for, om VM-turneringen bliver færdigspillet trods de mange afbud allerede inden åbningskampen onsdag aften.

- I forhold til at spille færdig er jeg kun bekymret for den boble, vi sidder i her og på de respektive hoteller. Jeg synes, at den her på vores hotel er meget, meget stor. Og jeg undrer mig med tanke på, hvad vi kommer fra i Herning. Der er ingen mulighed for smitteopsporing de første dage.

- Jeg synes, at man skulle have isoleret holdene meget mere i de her bobler, i hvert fald de første fem-seks-syv dage, siger sportschefen i DHF.

Kriseplan kan give ny VM-lodtrækning

Et hold, der i hvert fald ikke har opholdt sig længe i en corona-boble, er Schweiz, som pludselig i går kunne sætte kurs mod VM i Egypten efter USA’s afbud.

Da nyheden ramte dem mindre end 48 timer før deres første VM-kamp, var de schweiziske landsholdsspillere ikke samlet i en boble. De var derimod hver især hjemsendt med beskeden om at holde sig klar, fortæller Marco Ellenberger, der er presseansvarlig for det schweiziske håndboldforbund til 20 Minutes.

- Jeg troede egentlig, at de skulle være i en boble, men det skal de ikke helt, og det gør mig også en lille smule usikker, når der kommer nogen nye ind, siger Morten Henriksen.

Viser det sig, at de egyptiske VM-værter ikke har godt nok styr på boblerne og tests, sådan som Morten Henriksen er bekymret for, har IHF en kriseplan klar i tilfælde af, at flere hold må trække sig fra turneringen.

Schweiz blev tirsdag inviteret til VM som reservenation for USA. Mindre end 48 timer før deres første VM-kamp opholdte de schweiziske landsholdsspillere sig derfor ikke i en corona-boble, men derimod i deres respektive private hjem. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Hvis seks hold eller flere melder afbud til VM og bliver erstattet af andre hold, er IHF klar til at lave en ny lodtrækning og et nyt kampprogram.

Det samme kan ske, hvis fire hold eller flere er nødt til at trække sig så sent, at IHF ikke kan nå at erstatte dem med andre hold. Indtil videre erstatter VM-reserverne direkte de hold, som har meldt afbud. Men i princippet kan VM ende med en ny lodtrækning.

- Jeg synes, det er den rigtige måde at gøre det på, siger Morten Henriksen.

- Det kan godt være lidt uheldigt for de puljer, der får nye hold, og derfor er det fint, at IHF forbeholder sig retten til at lave en ny lodtrækning, fordi VM skal afvikles på den sportsligt bedste måde.

Hvert hold skal kunne stille med minimum 10 spillere, én træner og én læge eller fysioterapeut til hver VM-kamp. Kan et hold ikke det, bliver det taberdømt med cifrene 0-10.

Hvis et hold ikke kan stille op til to kampe, vil holdet blive ekskluderet fra turneringen. I så fald vil alle holdets kampe ende med 0-10-nederlag.

VM-turneringen skydes i gang onsdag aften, hvor værtsnationen Egypten møder Chile. Danmark åbner slutrunden med et opgør fredag mod Bahrain.