Snu spaniere har én særlig evne, landsholdet bør frygte

I fredagens VM-semifinale mod Spanien må Danmarks håndboldherrer ikke miste koncentrationen, for det kan blive afgørende, vurderer de.

Ved EM i 2022 led Danmark et semifinalenederlag mod netop Spanien. (Foto: © Zsolt Szigetvary, Ritzau Scanpix)

De er altid med, hvor det er sjovt, spanierne.

Tre guldmedaljer, to sølvmedaljer og tre bronzemedaljer har de skrabet til sig inden for de seneste ti års håndboldslutrunder.

Det er imponerende bedrifter, og det vidner også om, at Spanien ikke ligefrem er nemme at bide skeer med, når de træder ind på halgulvet i en slutrunde.

Danmarks håndboldherrer har da også tidligere haft deres hyr med at få styr på spanierne, og det bliver med al sandsynlighed også tilfældet, når de to hold i aften brager sammen i VM-semifinalen.

For Spaniens flotte slutrundespil skyldes ikke blot, at de over hele linjen er et fuldstændig komplet hold. Det skyldes også en ganske unik, men beundringsværdig evne, fortæller landstræner Nikolaj Jacobsen.

- Det er tit, de er bagud i kampene, men de formår altid at komme tilbage. De har en fantastisk vindermentalitet, siger landstræneren.

Du kan se et udklip af interviewet med landstræneren i videoen herunder.

Og netop den evne har landsholdet oplevet på tætteste hold før.

De har nemlig tidligere prøvet at være foran mod spanierne, men senere stå med en lamslået følelse og mundvigen hængende ned ad efter at være blevet overhalet indenom af Spanien.

- Vi har tit fået den bedste start, og så er de kommet snigende. Sådan er det ofte, når man møder Spanien. Vi er nok først trygge, når der er fløjtet af, og vi forhåbentlig har vundet, siger Nikolaj Jacobsen.

Målmanden er nøglen

En af årsagerne til, at det spanske mandskab har en evne til altid at kæmpe sig tilbage, når det ser sværest ud, skal findes mellem stolperne.

Her står målvogteren Gonzalo Pérez de Vargas, der både er blandt verdens absolut bedste på sin position, men også inspirerer holdkammeraterne, fortæller Nicklas Landin.

- Han er deres leder. I hvert fald i den defensive del. Hans karisma smitter af på både holdkammerater og modstandere, og han virker meget frygtindgydende, når han kommer op i det felt, hvor det virker som om, intet kan passere ham, siger den danske målvogter.

Du kan se et par af den spanske keepers redninger i kvartfinalen mod Norge i videoen herunder.

Derfor er opskriften på dansk semifinalesucces både simpel, men også uhyre svær at eksekvere. Den spanske sprællemand skal passeres.

Både i bogstavelig og psykisk forstand.

Og det kommer til at kræve lidt mere end det sædvanlige, fortæller landsholdsspilleren Emil Jakobsen.

- Når de Vargas først rammer dagen, tager han nærmest alt. Så man skal være ekstra koncentreret. Han er ikke så stor en målmand, men han er sindssygt hurtig, så man skal være en tand ekstra hurtig, siger den danske fløjspiller.

Men Emil Jakobsen er alligevel sikker på, at det godt kan lykkes at få den spanske keeper og resten af holdet ned med nakken. Sigtekornet er nemlig indstillet, og fløjspilleren er klar til at skyde bolden i nettet og Danmark mod VM-finalen.

- Men det tænker jeg sagtens, vi kan omstille os til. Jeg synes, vores spil ligger fint til Spanien, siger Emil Jakobsen.

Semifinalen mod Spanien spilles klokken 18, og du kan høre med live på DR P4 og DR Lyd-appen. Du kan også følge opgøret på dr.dk eller i DR's Nyhedsapp.