Stor dansk VM-triumf: Slår Frankrig og er videre til mellemrunden

De danske håndboldkvinder slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig 20-18 ved VM i håndbold og er videre i turneringen.

Undskyld, Frankrig. Men det stopper her.

For da den danske VM-skuffelse syntes allernærmest, mens både guillotine og gabestok flere steder blev rullet frem, viste og ikke mindst beviste kvindelandsholdet, at de er mere end snak om positive vinde og mentale fremskridt.

De er et hold med rygrad - og på sine bedste dage også højt niveau. Et hold, der med en sejr på 20-18 over de forsvarende franske verdens- og europamestre nu er klar til mellemrunden ved VM i Japan.

Sådan er det med håndbold på det her niveau. Oftest alt på ét bræt, sat på spidsen og kort afstand mellem succes og fiasko. Det kan man så mene om, hvad man vil.

Faktum er i hvert fald, at Klavs Bruun Jørgensens udvalgte, danskerne i rødt og hvidt, fredag leverede det, der på forhånd virkede svært, men beviseligt ikke var umuligt. De slog Frankrig, de slog en af verdens allerbedste nationer.

Sandra Toft stod over landsholdets sidste træning før Frankrig-kampen grundet et riv i lysken. Den skade så ikke ud til at hæmme den danske målvogter, der stod en brandkamp. (Foto: Bo amstrup)

Der var et eller andet i luften, en følelse i maven. Måske var det den japaner, der løb tosset rundt på den ene tribune med vikingehjelm, dansk flag og sang ’Der er et yndigt land’ til stemmen gik i falset. Måske var det bare resultatet af turen i den lokale buffet aftenen forinden.

Det summede i hvert fald. Men på en god måde.

Danskerne virkede tændte. Jublede da Frankrig smed deres første angreb ud over sidelinjen, jublede da Sandra Toft reddede straffekast og igen ved Stine Jørgensens 1-1 udligning på straffekast efter fire minutter.

Og brølet tog endnu et drej på volumenknappen ved udspilningen til Lærke Nolsøe i fløjen, der svævede og roligt lagde den ind til 2-1. Samme opskrift fem minutter senere, nu spejlvendt og i overtal, ud til Trine Østergaard og 4-2 til Danmark.

Danskerne spillede ikke som et hold, der var bange for at tabe. De spillede for at vinde.

Toft på toppen og stærk dansk defensiv

Assistenttræner Lars Jørgensen havde på forhånd sagt, at han havde en god fornemmelse, hvis Danmark kunne få franskmændene derhen, hvor de skulle afgøre tingene i deres etablerede angrebsspil.

Og det er vel ikke uden grund, at han – Jørgensen, forstås – hører i kategorien ’forsvarslegender’. Franskmændene havde det nemlig rigtig svært seks mod seks, lavede mange fejl og brændte et hav af chancer på en forrygende Sandra Toft i det danske mål.

Samtidig fortsatte anfører Stine Jørgensen sin fine form på straffekast, udbyggede til 5-2 i dansk favør efter 14 minutter, og så var der, i nogle minutter, en smule panik i de franske øjne.

  • Anne Mette Hansen kaster sig igennem det franske forsvar. (Foto: Bo amstrup)
  • Stine Jørgensen jubler. Anføreren var særligt i første halvleg ganske velspillende. (Foto: Bo amstrup)
1 / 2

For Frankrig er, ja Frankrig - helt vildt dygtige til håndbold. Tre gode franske sekvenser, og så var den danske føring spist og udlignet til 5-5 med ti minutter tilbage af første halvleg.

Målrigt blev det aldrig før pausen. Intenst til gengæld? Tjek. Helt lige? Tjek. Dog med dansk overtag. Det sikrede først Stine Jørgensen med et brag fra distancen, før 23-årige Nolsøe sendte Danmark i omklædningsrummet med en 9-7 føring.

Den store mentale test

Det var nu danskernes mentale styrke stod foran VM-turneringens hidtil største tryktest.

For tre hurtige franske scoringer gav balance i regnskabet, medvind til de blåklædte og lagde pres på Danmark. Det modsvarede Stine Jørgensen ved at sætte af, spænde kroppen som en flitsbue og tyre en dansk 13-11 føring i nettet.

Mere Jørgensen, fra straffekast til 14-11, og så måtte man da også bare sige, at en ellers anonym dansk anfører var stemplet ind i Japan på det helt rigtige tidspunkt.

Lærke Nolsøe leverede en god præstation på venstrefløjen i begge ender af banen. (Foto: Bo amstrup)

Det blev aldrig til dansk angrebsspil, der fik håndboldenglene til at syge i kor. Men ved I hvad? Mindre kunne altså også gøre det. Særligt, når Frankrigs verdens- og europamestre stemte i, hakkede, asede og masede.

Og når de så kom til gode chancer, stod Sandra Toft klar med en strakt arm eller fod: 'Haps!'.

Derfor fik de medrejsende danske forældre heller ikke travlt med at tælle målpenge til deres døtre. Hvis det da altså fortsat eksisterer på landsholdsniveau?

Blev der forresten sendt ros i retning af Stine Jørgensen? Ja? Nå, men hermed lidt mere.

På Frankrigs bænk står den særdeles rutinerede landstræner Olivier Krumbholz. Typisk fransk med følelserne udenpå tøjet. Og han måtte hamre hårdt på timeoutknappen med ti minutter tilbage. Hvorfor? Fordi han lige havde set anfører Jørgensen banke Danmark foran 16-12.

Stine Jørgensen spillede sin hidtil bedste kamp ved VM-slutrunden og blev dansk topscorer. (Foto: Bo amstrup)

Nå, men det ville da være mærkeligt, hvis ikke Danmark skulle spille endnu et tæt kamp ved VM i Japan, ville det ikke?

Med fem minutter tilbage gik Trine Østergaard lidt hårdt til en fransk modspiller. Det betød to minutter på bænken, og i det efterfølgende angreb reducerede Frankrig til 16-17.

Men så tog fanden igen ved Sandra Toft. En helt fri Manon Houette på den franske venstrefløj med muligheden for at udligne, men feber redning af danskeren.

Drama for alle pengene. Danske kroner, euro eller japanske yen. 'You name it'.

Men da Anne Mette Hansen med et riv af en anden verden, presset af en passiv kendelse, trak bolden helt op i nettaget til 18-16 med halvandet minut igen lignede det noget. Også selvom franskmændene fik reduceret nok engang.

Mere Hansen, mere ansvar. Venstrebacken sled sig igennem, Stine Jørgensen udnyttede straffekastet og så var den der. Dansk sejr på 20-18 over Frankrig.

Nu hedder det mellemrunden, hvor Norge venter som første opgave. Men det må vente. Lige nu er det med hænderne over hovedet. Danmark er videre ved VM-slutrunden i håndbold.