Test i samme prisklasse som en månedsløn: VM-arrangørerne Egypten har ikke smitten under kontrol

Flere tusinde tilskuere kommer til at overvære herrelandsholdets kampe under VM i Egypten.

- Jeg synes, det er et forkert signal at sende til resten af verdenen. Der er vel en grund til, at vi ikke kan spille foran en masse tilskuere i diverse lande, siger Mikkel Hansen. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Mandag indførte England et totalt lockdown, hvor de engelske borgere er blevet bedt om at blive indenfor indtil midten af februar. Tirsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at forsamlingsforbuddet i Danmark bliver nedsat fra ti til fem.

Corona-situationen bliver i den grad taget alvorligt.

Der bliver dog umiddelbart ikke set med helt samme alvor på situationen i Egypten, som i næste uge er arrangører af VM-slutrunden i håndbold, hvor det danske herrelandshold møder talstærkt op.

Mandag aften blev det nemlig bekræftet af de egyptiske VM-arrangører, at landsholdet og de andre nationer skal spille foran tusindvis af tilskuere. Ikke just noget, som håndboldkvinderne fik lov til tilbage i december, da EM blev afholdt i Danmark.

Det har sådan set ikke været tilladt til ret mange sportsbegivenheder de seneste måneder.

Hør Mikkel Hansen fortælle om det signal, VM-arrangørerne sender ved at tillade tilskuere.

Men i Egypten bliver 20 procent af håndboldhallernes kapacitet altså fyldt med tilskuere, hvilket betyder potentielt 3.400 tilskuere til Danmarks kampe. Tilskuere i hallerne er for Mikkel Hansen bestemt ikke den rette vej at gå.

- Jeg synes, det er et forkert signal at sende til resten af verdenen. Der er vel en grund til, at vi ikke kan spille foran en masse tilskuere i diverse lande, siger han til DR Sporten tirsdag.

Mads Mensah Larsen, som også er en del af den danske VM-trup, der drager mod Egypten, er enig i, at arrangørerne sender det forkerte signal ved at lukke tilskuere ind i hallerne.

- Signalet man sender, er jeg ikke helt enig i, når man i hele Europa har vurderet, at det ikke er forsvarligt. At de så godt kan styre det dernede, det synes jeg da, er et lidt sjovt signal at sende.

Niklas Landin (til venstre) og Mikkel Hansen kommer også under VM i Egypten til at bære mundbind, så en eventuel smittespredning minimeres. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Ingen kontrol over smittespredningen

De egyptiske VM-arrangører er overbeviste om, at det er forsvarligt at lukke tilskuere ind, og at det ikke kommer til at prikke hul på de forskellige nationers corona-bobler. Mikkel Hansen synes dog stadig, at det er bekymrende, at der kommer tilskuere i hallerne i Egypten.

- Der er jo ingen tvivl om, at det stadig er en lille smule bekymrende at se, at de vil lukke mennesker ind (i hallerne, red.) i et land, som hvis man kigger på statistikkerne vel ikke rigtigt tester eller tager coronavirus seriøst.

Og lige præcis den bekymring er der hold i ifølge DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård.

- Der er ingen kontrol over det eller styr på smittespredningen i Egypten af den årsag, at der testes meget lidt i forhold til i Danmark.

- Det er ikke gratis at blive testet. Tværtimod koster det mere end, hvad en månedsløn er for mange. Det vil sige, at det oftest kun er de meget syge, der ankommer til hospitalerne, som bliver testet, siger hun.

Derfor skal man regne med, at de daglige oversigter over nye smittede i Egypten er langt, langt højere og derfor på ingen måde retvisende for situationen.

Puk Damsgård fortæller desuden, at skolernes begyndelse efter vinterferien godt nok er udsat, men at cafeer og restauranter stadig har åbent. Det er påkrævet, at egypterne går med mundbind i for eksempel metroen og udenfor, men der er ikke den samme disciplin, som vi ser det herhjemme.

- Da jeg for eksempel var rundt i byen i går, var der stadig folk, der ikke gik med mundbind, og så snart jeg kom ind i offentlige myndighedsbygninger, sad medarbejderne uden mundbind.

- Og det politi, der holder øje med brug af mundbind, står selv med det nede om hagen, mens de ryger en smøg, siger Puk Damsgård.

Hør landstræner Nikolaj Jacobsen fortælle om den specielle situation.

VM er et prestigeprojekt

Den danske landstræner Nikolaj Jacobsen har i den seneste tid bestemt heller ikke lagt skjul på, at han synes, at tilskuere til VM i den nuværende situation er en dårlig idé.

- Mine tanker er, at hvis man skulle gøre det til et så sikkert VM som overhovedet muligt, så skulle det være uden tilskuere.

Siden 2017 har Nikolaj Jacobsen stået i spidsen for det danske herrelandshold. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- Jeg synes, det er mærkeligt, at vi forbereder os til et VM, hvor specielt det land (Danmark, red.), som vi opholder os i, lukker mere og mere ned, så er vi i gang med at rejse langt væk for at spille et verdensmesterskab.

- Det er en underlig situation, siger han.

Puk Damsgård fortæller, at debatten om tilskuere til VM har kørt i nogle måneder, men det altså er VM’s store betydning for landet, der har afgjort beslutningen.

- For Egypten er håndbold-VM et udstillingsvindue, et prestigeprojekt, hvor styret vil vise verden, at man mestrer store internationale begivenheder, og i den henseende vil det være en ærgerlig pille for Egypten at sluge, hvis der ikke kan komme publikum til kampene, siger hun.

Danmark spiller den første kamp ved VM den 15. januar mod Bahrain.