Han blev Danmarks yngste stormester nogensinde: Nu skal 16-årige Jonas dyste mod verdens største skaktalenter

Jonas Buhl Bjerre har fået en invitation til The Julius Baer Challengers Chess Tour, hvor danskeren skal op mod de bedste skaktalenter i verden.

For to år siden mødte dengang 14-årige Jonas Buhl Bjerre (tv.) verdensmesteren Magnus Carlsen (th.) i en showkamp i København. (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)

Man skal ikke være særlig velbevandret i teenage-lingo for at vide, at når noget er 'ekstremt nice', så er det altså ret fedt.

Lidt som når en nordjyde siger 'det er nok godt nok'.

16-årige Jonas Buhl Bjerre slynger det ud flere gange.

For to uger siden fik han strenge ordre om at sidde klar til at tjekke sin indbakke, og selvom skakspilleren havde svært ved at kryptere den noget hemmelighedsfulde besked, var det tydeligt, at der ventede noget spændende.

- Jeg var helt oppe at køre i flere dage, siger Jonas Buhl Bjerre.

Han viste sig at få ret.

Bing, en ulæst email: Du er inviteret til The Julius Baer Challengers Chess Tour, hvor 20 af verdens mest talentfulde skakspillere ramler sammen.

Fire turneringer, hvor danskeren dyster om store præmiepenge, en plads ved finalestævnet til efteråret og, hvad vigtigere er, muligheden for at deltage ved Meltwater Champions Chess, hvor hele verdenseliten, inklusiv skakfænomenet Magnus Carlsen, stiller til start.

- Det er kæmpestort, og jeg er vildt glad for at have fået den chance, siger Jonas Buhl Bjerre.

Det estimeres, at op mod 800 millioner mennesker spiller skak på verdensplan. Heraf har under 2000 opnået titlen som stormester. Én af dem er Jonas Buhl Bjerre, der som den yngste dansker nogensinde, blot 15 år gammel, opnåede den rang.

Danmarks hidtige rekord var 19 år.

Det viser med al tydelighed, at det unge teenagetalent er noget helt særligt, siger landstræner og stormester Sune Berg, der er syvdobbelt danmarksmester.

- I en dansk skala er der ikke nogensinde sket noget lignende. Jonas er stormester allerede nu og blandt de fem bedste i verden i sin aldersgruppe. Skak er en global sport med meget, meget stor konkurrence, og vi har ikke haft nogen i den alder, der har været på Jonas' nivau. Det er meget stort, siger Sune Berg.

- Stormester er en titel, man har hele livet, og det er noget sværere at blive stormester i skak, end det er at blive det i Jeopardy, griner landstræneren.

Et stort klap på skulderen

De 20 udvalgte stortalenter - ti af hvert køn - er delt ind i to hold. Det ene, Team Polgar, coaches af Judith Polgar, den bedste kvindelige skakspiller gennem tiderne. Det andet, som danske Jonas Buhl Bjerre skal repræsentere, ledes af den tidligere verdensmester Vladimir Kramnik. En decideret rockstjerne i skakmiljøet.

Hvis du ikke kender russeren, var han manden, der i 2000 tog verdenstronen ved at slå legendariske Garry Kasparov. Fire år inden Jonas Buhl Bjerre blev født.

- Han er en af de bedste i verden nogensinde, så det bliver ekstremt spændende at tale med ham og få nogle fif. Jeg har set mange af hans partier gennem karrieren, siger den danske skakspiller.

Invitationen til The Julius Baer Challengers Chess Tour er et vink med en vognstang om, at skakverdenen har fået øjnene op for Jonas Buhl Bjerre, mener landstræner Sune Berg.

Og det er faktisk lidt på tide, mener han.

- Det interessante med danske øjne er, at Jonas bliver anerkendt for at være et af de største talenter i verden. Det har vi manglet en smule, synes vi. Der er mange turneringer, hvor unge spillere får chancen, og det har Jonas ikke rigtig fået tidligere, og det får han her, siger Sune Berg.

- I forhold til andre stormestre på samme niveau er Jonas meget stærk taktisk. Han er god til at angribe, og hvis jeg skulle sammenligne det med fodbold, så har han et special talent, når han er foran målet, siger landstræner Sune Berg om Jonas Buhl Bjerre. (Foto: Claus bech © fotograf@clausbech.dk)

De otte bedste spillere i de fire indledende turneringer kvalificerer sig til finalestævnet, og det er Jonas Buhl Bjerres ambition er klemme sig med her efter det hårde udskillelsesløb.

Skulle det misse, er det dog ikke altafgørende, mener landstræner Sune Berg. Skakspilleren skal nok blive til noget, lyder det.

Til gengæld kan en stor præstation virkelig booste hans synlighed i skakmiljøet på den korte bane.

- Så bliver han pludselig den, man gerne vil have med og alle taler om, siger Sune Berg.

Jonas Buhl Bjerre tager hul på talentturneringen 8. april, hvor Polgar Challenge, det første af fire indledende stævner, afvikles. Her dyster han og de 19 andre talenter om en samlet præmiesum på 15.000 dollars.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk