Hausborgs Tour: Det kommer til at gøre ondt

Lang lørdag på den smertefulde måde for 8000 motionister.

En determineret gruppe mandfolk fra Skanderborg dagen før det store ridt. Fra venstre Heine, Kenneth, Lars, Kurt, Hans og Troels. (Foto: Morten Hausborg © DR)

Mens tour-feltet stadig har halvanden uge før Alperne kommer på programmet, er området i øjeblikket invaderet af motionister. Mange af dem med et mål for øje: At gennemføre klassikeren La Marmotte.

Lørdag morgen klokken syv blev den første fjerdedel af årets 8000 deltagere sendt af sted på de 174 kilometer, der byder på en række klassiske stigninger. Col du Glandon, Telegraphe, Galibier og til sidst Alpe d'Huez.

Løbet tiltrækker især hollændere plus en masse mennesker fra det lille land mod nord. Omkring en fjerdedel vil være på danske plader. I den gruppe finder man seks rødder fra Skanderborg Cykelklub.

Af dem har kun Kurt prøvet oplevelsen før, så der er en smule nervøsitet at spore i stemmen hos en af debutanterne. Jeg fanger Troels på en skrattende telefonforbindelse, mens han på Alpe d'Huez venter i kø på at få sit startnummer udleveret.

- Det har været et gedemarked i denne uge. Der er mennesker over alt. I går var det fyldt på Alpe d'Huez. Hele tiden biler og cyklister der skulle op eller ned, fortæller han.

Med hensyn til taktikken forventer Troels, at det bliver svært at holde sammen på gruppen. I havet af mennesker er der stor risiko for at blive revet med af strømmen.

- Vi vil alle sammen bare gerne gennemføre. Hvis man prøver at følge med nogen, som er lidt bedre end en selv, plejer det at gå galt. Kan vi holde sammen, så gør vi det. Men vi tror ikke rigtig på, at det vil lykkes, siger han.

Farlige nedkørsler

Der er naturligvis sørget for forplejning af rytterne undervejs. Men opstår der problemer med cyklen, skal de klare sig selv. Det vil næsten være det værste, der kan ske. Dog har gruppen medbragt familie, der efter planen skal agere livline for en strandet rytter.

- De har lovet at komme ud og hente os, hvis det går helt galt, lyder det fra Troels. Nedkørslerne er det sted, hvor det slet ikke må kikse. Fra toppen af Glandon og ned i dalen er forholdene specielt halsbrækkende, så her bliver tiden sat i stå for deltagerne. Men på de øvrige bjerge tæller den. Det vil Troels se stort på.

- Jeg har meget respekt for det og bremser hellere en gang for meget end en gang for lidt. Vi kører alligevel kun for at gennemføre.

Der er flere fordele forbundet med at være en del af en gruppe. Selskab og opbakning for eksempel. Til gengæld kan det komme til at svide lidt, hvis man nu, som den eneste, ikke klarer opgaven. Det fører os tilbage til starten af artiklen og den begyndende nervøsitet.

- Jeg har lidt kriller.  Det vil nok udløse nogle spydigheder lørdag aften, hvis det ikke lykkes, vurderer Troels.

Fra Hausborgs Tour skal der lyde et officielt held og lykke til deltagerne i La Marmotte. Jeres sejhed er hævet over enhver tvivl. Men kør nu forsigtigt.

Facebook
Twitter