Her er Danmarks sandsynlige straffesparks-skytter

Danmark kan ende i en straffesparkskonkurrence i aften mod Sverige. En disciplin, Danmark har blandede oplevelser med. Her er Andreas Krauls bud på Danmarks fem sparkere.

Kim Christofte har her afgjort EM-semifinalen mod Holland i 1992 efter straffesparkskonkurrencen. (Foto: Palle hedemann © Scanpix)

Det er ikke et helt usandsynligt resultat. Hvis kampen – den ordinære og den forlængede spilletid - mellem Danmark og Sverige i aften ender 2-1 til Danmark, skal de to nationer ud i en straffesparkskonkurrence. En disciplin, Danmark har blandede oplevelser med.

Fire gange har Danmark været ude i en sådan konkurrence, og to af gangene er det endt med nederlag, mens sejren har været rød-hvid to gange fra 11 meter-pletten. Og det kan ske igen i aften.

- Morten Olsen har godt nok sagt, at det ikke kommer til straffesparkskonkurrence, men det er naturligvis en reel mulighed, at Danmark vinder 2-1, og hvis den forlængede spilletid så ender 0-0, så skal der straffespark til, siger DR Sportens fodboldkommentator Andreas Kraul.

Han giver her sine bud på, hvilke fem spillere der eventuelt skal sparke, hvis det kommer til en straffesparkskonkurrence i aften:

Daniel Agger: Han er måske den første, der skal sparke. Godt nok brændte anføreren mod Serbien i juni, men inden da havde han sparket otte ud af otte straffespark ind for Danmark.

Nicolai Jørgensen: FCK-spilleren, der scorede i Stockholm har selvtillid og sparker som regel for FCK og har været ganske sikker.

Nicklas Bendtner: Det virker oplagt, at han sparker såfremt, at han er på banen på det tidspunkt.

Christian Eriksen: Han er også en sandsynlig sparker.

Jakob Poulsen: Jeg tror, at hvis det ender 2-1, så vil Pierre-Emile Højbjerg været blevet eller vil blive taget ud, og Jakob Poulsen komme på banen. Derfor er han blandt mine fem oplagte sparkere, selv om jeg ikke tror, han starter inde. Michael Krohn-Dehli er også en mulighed her.

Her har Daniel Agger scoret på straffespark i testkampen mod Sverige i maj. En kamp, Danmark vandt 1-0. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Andreas Kraul peger på, Danmark har gode straffesparksskytter, men hvad med målmandsposten, som i den grad er væsentlig i en straffesparks-dyst?

- Kasper Schmeichel er ikke en målmand, der er kendt for at være specialist i at redde straffespark, og kunne man så forestille sig at Morten Olsen laver en ’Luis van Gaal’, som jo skiftede ud på målmandsposten lige inden straffesparkskonkurrencen ved VM i Brasilien. Det tror jeg ikke, siger Kraul.

Schmeichel har fordel

- De danske reserver Stephan Andersen og Jonas Lössl, der i øvrigt tidligere har snuppet et straffe fra Zlatan Ibrahimovic i den franske liga, er jo ikke deciderede straffesparkseksperter. Kasper Schmeichel har stor momentum i øjeblikket i Leicester, og samtidig reddede han jo et frispark fra Zlatan i Stockholm, og derfor har han måske en lille overhånd i forhold til Zlatan, selv om svenskeren scorede på det straffespark, der kom i anden halvleg, siger Andreas Kraul og fortsætter:

- Schmeichel har måske også en lille fordel i forhold til den svenske målmand Andreas Isaksson, som godt nok er højere, han er næsten to meter høj, men Daniel Agger har tidligere scoret på Isaksson på straffespark, og hvis jeg stod med valget mellem Isaksson og Schmeichel i en straffesparkskonkurrence, vil jeg gå med den danske keeper, siger DR’s fodboldkommentator.

Her er de fire kampe, hvor Danmark er endt i en straffesparkskonkurrence:

Danmark-Spanien 1-1 (4-5), 1984

Danmarks første slutrunde var en stor succes inden semifinalen, hvor kampen mod Spanien blev endestationen. Søren Lerby scorede til 1-0 allerede efter seks minutters spil, mens Antonio Maceda udlignede i anden halvleg. I straffesparkskonkurrencen scorede alle spaniere og alle danskere, indtil Preben Elkjær som den femte og sidste dansker skulle sparke. Resten er (fodbold)historie. De danske skytter: Kenneth Brylle, Jesper Olsen, Michael Laudrup, Søren Lerby, Preben Elkjær.

Danmark-Holland 2-2, (5-4), 1992

Nok den mest legendariske straffesparkskonkurrence et dansk landshold har deltaget i. En EM-semifinale, som Danmark vandt. Foran 2-1 efter 33 minutters spil i den ordinære kamp, begge mål signeret Henrik Larsen. Fire minutter før tid udlignede Frank Rijkaard, og i straffesparkskonkurrencen snuppede Peter Schmeichel Hollands andet spark ved Marco van Basten. Dermed var det op til Kim Christofte som sidste danske mand med et historisk spark at sikre Danmark en finaleplads ved EM. De danske skytter: Henrik Larsen, Flemming Povlsen, Lars Elstrup, Kim Vilfort, Kim Christofte

Argentina-Danmark 1-1 (5-4), 1993

Danmark var europamester, og Argentina var sydamerikansk mester, og de to nationer mødtes i en dyst om Artemio Franchi-trofæet. Diego Maradona stillede op frisk og fit og blev dækket effektivt af Jakob Kjeldberg. Efter 1-1 i den ordinære og den forlængede spilletid skulle de to mandskaber ud i en straffesparkskonkurrence. Her brændte Kim Vilfort og Bjarne Goldbæk, mens stjerner som Maradona og Batistuta sørgede for argentinsk sejr. De danske skytter: Lars Elstrup, Johnny Mølby, Brian Steen Nielsen, Kim Vilfort, Brian Laudrup, Bjarne Goldbæk.

Peter Schmeichel redder straffesparket fra Hollands Marco van Basten ved EM i 1992. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Danmark-Mexico 1-1 (4-2), 1995

Som europamester deltog Danmark i King Fahd Cup, forløberen for FIFA’s Intercontinental Cup, og i semfinalen mødte Danmark Mexico. Peter Rasmussen scorede det udlignende mål i den ordinære kamp i det 90. minut, og kampen gik direkte til straffespark. Her scorede Danmark på alle sine fire straffespark, mens Mexico brændte to. Senere vandt Danmark også finalen i det, der også kaldtes det uofficielle verdensmesterskab. De danske skytter: Michael Schjønberg, Michael Laudrup, Jes Høgh, Marc Rieper

Facebook
Twitter