Da Juventus i 2018 købte Cristiano Ronaldo, fik den italienske storklub ikke bare en af verdens bedste fodboldspillere. De fik også verdens største instagrammer.
241 millioner followers. Ingen instagrammere i verden har flere. Glem popstjerner og Hollywood-hotshots. Glem Justin Bieber og Kim Kardashian. På Instagram regerer Ronaldo.
Den portugisiske superangriber skulle selvfølgelig forstærke Juventus på fodboldbanen. Men Ronaldos ankomst til Italien var en lige så stor – hvis ikke endnu større – forstærkning uden for kridtstregerne. Han var en online gamechanger.
Da Ronaldo postede det første billede af sig selv i en Juventus-trøje, fik det over 12 millioner likes på Instagram – et af de mest likede Instagram-opslag nogensinde. Og med det samme smittede Ronaldos popularitet i den virtuelle verden af på Juventus.
Ronaldos første døgn som Juventus-spiller skabte en storm af kliks. Millioner af nye følgere flokkedes til klubben på Instagram, Facebook og Twitter. På Instagram alene er Juventus’ følgerskare mere end firedoblet med Ronaldo på holdet.
Og det var ikke kun på Juventus’ SoMe-konto, hvor tallene voksede. På to måneder steg Juventus’ aktiekurs med 127 procent.
Ronaldos rockstjernestatus på internettet, og måden det har smittet af på Juventus, har været en SoMe-magtdemonstration. Og ifølge Benjamin Rud Elberth, som er medierådgiver for sportsbrands og atleter, er det ét af mange eksempler på, hvordan de sociale mediers storhedstid har forandret sportsverdens økonomi.
- Groft sagt findes der to typer sportsstjerner i øjeblikket. Dem, som er professionelle sportsudøvere, men amatører på sociale medier. Og dem, som både er professionelle atleter og influencers. En fodboldspillers markedsværdi kan i dag koges ned til, hvor dygtig han er til at spille fodbold, og hvor god han er til at markedsføre sig på sociale medier, siger Benjamin Rud Elberth, som til daglig hjælper sportsudøvere med at vinde følgere, sponsorer og medietid gennem Facebook, Instagram og Twitter.
- Ronaldo er en af verdens bedst betalte fodboldspillere. Alligevel tjener han mere på Instagram, end han gør på at spille fodbold. Værdien, når de her stjerner poster på sociale medier, er eksploderet. Det er noget, de kan tage stor betaling for, fordi de i den grad kan flytte kunder og markedsandele. Ronaldos impact på sociale medier tiltrækker enorme sponsorater. Ikke kun til ham selv, men også hans klub.
Men hvem er egentlig verdens største atlet målt i deres markedsværdi på sociale medier?
Det har dataanalyse-virksomheden Nielsen Sports sat sig for at regne ud ved at måle på samtlige posts det seneste år fra 6.000 atleter. Og den data er blevet til en liste over sportsverdens 50 største influencers.
Her er top-3:
Men hvorfor er Ronaldo ikke nummer ét, når han har langt flere følgere end både Messi og LeBron James?
Fordi atleternes markedsværdi på sociale medier ikke kun afgøres af antallet af følgere, men også af hvor meget følgerne interagerer, liker, deler og kommenterer. Og hvor stor forskellen er på følgernes interaktion, når sportsstjernernes opslag indeholder reklame, og når de ikke gør.
I top-10 finder vi også en russisk MMA-kæmper og to indiske cricketspillere. Ikke globale superstjerner som Messi og Ronaldo, men til gengæld er de regionale megastjerner i to af verdens rigeste og mest befolkede lande. En cocktail, der går deres SoMe-platforme til nogle af sportverdens mest værdifulde.
Den græske basketballspiller Giannis Antetokounmpo er på listen. Det samme er den sydkoreanske fodboldspiller Heung-min Son. Og den amerikanske surfer Bethany Hamilton.
Men det er verdens bedste tennisspiller Novak Djokovic til gengæld ikke.
For sportsligt talent kan ikke oversættes direkte til digitalt talent. SoMe-gamet er nærmest sin egen sport. En sport, hvor atleten skal skabe SoMe-indhold, der tiltrækker både følgere og kommercielle samarbejdspartnere.
- Se på Ronaldo. Han promoverer sig selv som en posterboy på sociale medier. En reklamesøjle. Og han gør det på en utrolig dygtig måde, som pleaser hans sponsorer og hans følgere på samme tid, siger Benjamin Rud Elberth.
Et eksempel:
Da Ronaldo tidligere i år postede et billede, hvor han i bar overkrop slængende sig op ad en Bugatti, høstede han over 13 millioner likes på Instagram. Det var over dobbelt så mange, som da han postede et billede af sig selv med sin første mesterskabspokal som Juventus-spiller.
Det er altså ikke kun sportsmanden Ronaldo, som interesserer hans følgere. Han er meget mere end det. Hans opslag, hvor han reklamerer for hårprodukter, parfume, sko, undertøj, kosttilskud og styrketræningsudstyr, er mindst lige så populære som hans opslag om fodbold.
Benjamin Rud Elberth fremhæver Caroline Wozniacki som en af de danske sportsstjerner, der også har formået at skabe sig en stærk kommerciel profil på de sociale medier. Noget som Christian Eriksen og Kevin Magnussen ikke har været lige så gode til, siger han
Nogen atleter er både superstjerner i deres sport og på SoMe. Andre formår ikke at veksle sportslig succes til followers og likes. Men så er der også en tredje type. Dem, som egentlig ikke er specielt store stjerner i deres sport, men som pludselig bliver det. Ikke på grund af deres sportslige resultater, men på grund af deres SoMe-skills.
- Den amerikanske MMA-kæmper Page VanZant har tabt næsten lige så mange kampe i sin karriere, som hun har vundet. Alligevel er hun blevet et stort navn i sporten, fordi hun er vanvittig dygtig på sociale medier. Både til at profilere sig selv og tjene penge. På den måde har sociale medier nærmest skabt en ny slags karrierevej i sport. En slags SoMe-atleter, som er dygtigere som SoMe-sælgere end som sportsudøvere, siger Benjamin Rud Elberth.
Listen over sportsverdens 50 største influencers målt på kommerciel gennemslagskraft er en broget blanding. Med atleter fra 25 lande og 16 forskellige sportsgrene.
Én ting er dog fælles for mange af dem: De er unge, og de er fremadstormende.
Fra den 16-årige amerikanske tennisspiller Coco Cauff til den 12-årige britiske skateboarder Sky Brown. De sociale medier er en platform, hvor mange unge atleter toppræsterer.
- De er født til at forstå sociale medier. De er vokset op med dem. Sociale medier er nærmest deres naturlige kommunikationsform. Unge taler SoMe-sproget helt flydende. Og de tænker sociale medier først. Her er der mange ældre atleter, som ikke investerer sig selv helhjertet på sociale medier, men i stedet foretrækker den gammeldags facon og de traditionelle medier, siger Benjamin Rud Elberth.
- Det er jo fordelen ved sociale medier og den digitale verden i relation til sportsbranding. Du fjerner de forstyrrende mellemled og kommunikerer direkte med målgrupperne. Og det er penge værd at kunne det. Mange penge værd.
Se den fulde liste over verdens 50 største atleter målt på deres markedsværdi på sociale medier her.