Hermafrodit blev kønstestet inden VM

Sydafrikas atletikforbund foretog allerede inden VM en kønstest på løberen Caster Semenya, der senere vandt guld på 800-meter-distancen.

Caster Semenya efter mandagens 800-meter semifinale, hvor hun var hurtigst. (Foto: Thomas Lohnes © Scanpix)

Den sydafrikanske regering har truet med at gå til FN's menneskerettighedsdomstol, og landets sportsminister har sågar lovet en tredje verdenskrig, hvis Sydafrikas VM-guldvinder i atletik Caster Semenya frakendes sejren i kvindernes 800-meter-løb, fordi hun er hermafrodit.

Men det sydafrikanske atletikforbund kunne tilsyneladende have sparet Semenya for den skam og ydmygelse, hun har været igennem siden VM-sejren. Forbundet indrømmede lørdag på en pressekonference i Pretoria, at man selv kønstestede Semenya inden mesterskaberne i Berlin. Og selv om formanden Leonard Chuene hævder endnu ikke at kende resultatet af undersøgelsen, så indrømmer han, at holdlægens råd om ikke at lade den 18-årige løber stille op ved VM på grund af usikkerheden om hendes køn ikke blev fulgt.

- Hvis vi nægtede hende at stille op, ville vi have frataget hende muligheden for at vinde en medalje og samtidig have antydet, at hun ikke er normal, siger Chuene.

På grund af mistanke om, at hun rent faktisk var en mand, blev Semenya kønstestet efter finalesejren på foranledning af det internationale atletikforbund IAAF. Resultatet af den test er endnu ikke offentliggjort, men australske aviser mener at vide, at sydafrikaneren i medicinsk forstand både er en mand og en kvinde.

 

 

Facebook
Twitter