Historisk medalje til dansk fægter: Første gang siden 1950

Den danske fægter Patrick Jørgensen har fægtet sig til en unik medalje under VM i fægtning.

Danske Patrick Jørgensen (2. fra højre) på podiet under VM i fægtning i Moskva.

Onsdag den 15. juli 2015 blev en historisk dag for dansk fægtning. Ikke siden september 1950 har en dansk fægter vundet medalje ved et verdensmesterskab i disciplinen herrekårde. Dengang hed den danske fægter Mogens Lüchow. Nu er navnet man skal huske Patrick Jørgensen.

Den 24-årige fægter kæmpede sig under VM hele vejen til semifinalen og slog undervejs verdensranglistens nummer seks og den norske sølvmedaljevinder fra OL i London, Bartosz Piasecki.

Endestationen blev verdensranglistens nummer et, franskmanden Gautier Gruimier, som var danskeren overlegen, men dog tabte finalen til Geza Imre fra Ungarn.

Lang vej til OL

Dermed var bronzemedaljen en realitet, da man under VM ikke fægter om 3.-4. pladsen.

Der er god grund til at knytte næven for Patrick Jørgensen på trods af nederlaget i semifinalen. (Foto: Karsten Weirup (Pf/Dj) © Fotograf Karsten Weirup.)

Før turneringen lå Patrick Jørgensen nummer 102 på verdensranglisten, men han kan se frem til et pænt skridt op af rangstigen til top 50 efter den flotte præstation.

Hvis han skal gøre sig håb om en OL-deltagelse, er kravet minimum en 8. plads på verdensranglisten. Desuden er der også et snævert nåleøje - nemlig et zonekvalifikationsstævne, hvor man i hver verdensdel fægter om wildcard, og kun vinderen af turneringen får en billet til OL.

Til daglig træner Patrick Jørgensen i Hellerup Fægteklub hos den ungarske fægtemester Ferenc Toth, der også fungerer som landstræner i Danmark.