Hjernerystelse tvang Jonas til karrierestop: 'Nyt DIF-tilbud vil gavne alle atleter'

Jonas Hansen måtte indstille sin håndboldkarriere som 27-årig.

Jonas Hansen tilbage i 2015, dengang der stadig var fuld gang i håndboldkarrieren. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Den tidligere Ribe-Esbjerg-keeper Jonas Hansen måtte i sommeren 2017 trække stikket. Dengang var han blot 27 år gammel. Årsagen var en hjernerystelse, som han ikke kunne ryste af sig.

Men nu er der godt nyt for sportsudøvere, der i fremtiden står i lignende situationer, hvor de døjer med en kompliceret hjernerystelse, hvor symptomerne varer mere end en måned.

­­­­­Danmarks Idrætsforbund (DIF) har netop lanceret et nyt tilbud, der skal hjælpe de sportsfolk, der bliver ramt af længerevarende hjernerystelser. Tiltaget skal ensrette behandlingen og sikre en rød tråd mellem de forskellige behandlere, så hjernerystelsen ikke ender med at koste sportsudøveren karrieren eller forårsage varige mén.

Se i slideshowet andre sportsudøvere, der har været ramt af en hjernerystelse.

  • Den danske landsholdskeeper Sandra Toft fik en hjernerystelse tilbage i 2015. Det skete, da hun i en kamp mod Rumænien ved VM fik en bold i hovedet. Efterfølgende måtte Toft se på fra sidelinjen i et par måneder. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Den tyske målmand Loris Karius indtog en hovedrolle i finalen i Champions League sidste år. Dog af de forkerte grunde. Karius droppede fælt to gange i løbet af kampen. Efterfølgende kom det frem, at tyskeren forud for de to drops havde fået en hjernerystelse i løbet af kampen. (Foto: Phil noble © Scanpix)
  • Jesper B. Jensen har gennem sin ishockeykarriere fået flere hjernerystelser. Han har blandt andet fået en skadeserstatning efter en hjernerystelse, som han pådrog sig i en ligakamp tilbage i 2010. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Andreas Knappe blev i august sidste år båret fra banen, da han pådrog sig en hjernerystelse under en træning i NFL-klubben Denver Broncos. Det endte med, at klubben fritstillede danskeren, men nu er han altså tilbage på kontrakt i Denver, hvor han er på Broncos practice squad. (Foto: John Bazemore © Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.)
  • Søs Søby fik sidst i 2014 en hjernerystelse. I 2017 valgte hun så at trække stikket på en ellers lovende håndboldkarriere efter tre år uden for håndboldbanen. Det gjorde hun, fordi hun frygtede endnu en hjernerystelse. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
1 / 5

Jonas Hansen ser positivt på tilbuddet fra DIF, som netop forsøger at komme de problemer til livs, som han oplevede i sit forløb med behandlingen af den hjernerystelse, han havde pådraget sig.

- Generelt virkede det som om, at der var en manglende viden på området. Der var ikke nogen, der vidste, hvordan man skulle gribe det an og skulle tilrettelægge forløbet og placere tidshorisonter på det, siger han.

- Så hvis man kan lave et standardiseret forløb, hvor man følger nogle steps, så synes jeg, at det vil være rigtig fint.

Men også muligheden for at samle behandlingen af hjernerystelser inden for sport et enkelt sted, er noget som Jonas Hansen ser positive perspektiver i. Både for den enkelte udøvers behandlingsforløb, men også for den fremtidige behandling på området.

- Hvis man samler hjernerystelser fra alle mulige sportsgrene, så tænker jeg, at erfaringerne og behandlingen bliver bedre og bedre. Jeg tænker, at det er en god ting at få samlet så mange erfaringer som overhovedet muligt. Det er jeg sikker på vil gavne alle atleter, siger Jonas Hansen.

Han er ikke i tvivl om, at han valgte rigtigt ved at stoppe karrieren, selvom det var en svær beslutning. Han er i dag gået i gang med at studere, og han har det ganske fint og mærker kun mén efter hjernerystelsen i pressede perioder, eller hvis han får et slag mod hovedet.

Det nye tilbud fra DIF skal give sportsfolk med komplicerede hjernerystelser et 10-12 uger langt behandlingsforløb. Tilbuddet er endnu ikke offentligt finansieret, men det håber DIF sker i fremtiden.

Facebook
Twitter