Hjernerystelser koster karrierer: Nu får ramte atleter mere hjælp

Der er nu hjælp at hente for de cirka ti procent af atleter med hjernerystelser, som døjer med gener over længere tid.

Håndboldkeeperen Søs Søby (venstre) er en af de atleter, der var nødsaget til at indstille karrieren, efter hun pådrog sig en hjernerystelse i forbindelse med en landskamp. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Gennem årene er der kommet mere og mere fokus på hjernerystelser i sportens verden.

Hovedskader kan have store konsekvenser for atleter og i værste tilfælde være invaliderende eller sætte en stopper for karrieren. De fleste atleter er dog tilbage på træningsbanen inden for få uger, men for cirka ti procent er vejen tilbage ikke så let.

Derfor har Dansk Idrætsforbund (DIF) sat et nyt tilbud i søen for at hjælpe de atleter, der døjer med hjernerystelser i længere tid, fortæller forbundet i en pressemeddelelse.

Hjernerystelsesekspertgruppen under DIF har skabt et netværk af behandlere og lavet et konkret samarbejde med specialsygehuset Center for Hjerneskade, hvor atleter, der stadig har hjernerystelsessymptomer efter fire uger, nu kan få et professionelt 10-12 ugers forløb med blandt andre neuropsykologer og fysioterapeuter.

Målrettet behandlingsforløb

Tiltaget skal blandt andet være med til at ensrette rådgivningen, fortæller DIF-konsulent Nina Bundgaard, der er initiativtager til den hjernerystelsesekspertgruppe, som er nedsat under DIF.

- Vi er super glade for, at vi nu kan henvise de idrætsudøvere, som har fået en voldsom hjernerystelse, til et sted, hvor de kan få et målrettet og ensartet behandlingsforløb.

- Tidligere har nogle idrætsudøvere oplevet, at de er blevet kastet lidt rundt mellem forskellige behandlere, som ikke altid gav enslydende råd, siger hun.

Hidtil er atleter med komplicerede hjernerystelser blevet behandlet af læger, fysioterapeuter og neuropsykologer, og mange af atleterne oplever ikke en rød tråd mellem de enkelte faggrupper.

Det er det, som det nye tilbud skal gøre op med, fortæller Karen Kotila, der er sportsfysioterapeut og formand for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi.

- Atleter med længerevarende symptomer efter en hjernerystelse har ofte gavn af et tværfagligt udrednings- og behandlingstilbud for at favne kompleksiteten i tilstanden, siger hun.

- Netop det tværfaglige er der taget højde for i det nye tilbud hos Center for Hjerneskade, og det er meget positivt.

Tilbuddet er ikke offentligt finansieret, men håbet er, at kommunerne på sigt vil udbyde samme behandlingstilbud, så idrætsudøverne kan blive behandlet i nærheden af deres bopæl, fortæller DIF.

Facebook
Twitter