Hurtigere end dopingspøgelset

Carl Lewis sluttede sin karriere som et af tidernes største atletiknavne. I dag fylder han 50 år.

Den nu 50-årige Carl Lewis meddelte tidligere i år, at han vil gøre karriere som politiker. Den tidligere sprinters fokus er efter eget udsagn på børn og deres vilkår. (Foto: Peter Foley © Scanpix)

Carl Lewis fylder 50 år i dag. Han er født den 1. juli 1961 i Birmingham i Alabama, og da han var bedst, var det ikke kun sportslige sejre, han sikrede sig på løbebanerne.

Det var også politiske triumfer. For midt under "den kolde krig" var USA under et gevaldigt pres i OL-sammenhæng, hvor først Sovjet og siden også DDR vandt flere guldmedaljer.

I 1980 stillede USA slet ikke op ved OL, der foregik i Moskva. På grund af Sovjets invasion af Afghanistan boykottede amerikanerne Legene, og dermed kom Sovjet og DDR til at fremstå endnu mere dominerende end hidtil.

I 1984 var det så den omvendte verden. Sovjet og DDR sagde tak for sidst og boykottede OL i Los Angeles. Naturligvis gik det udover Legenes kvalitet, men for værtsnationen blev det en kæmpefest med masser af guldmedaljer.

Den store superstar

Legene og festens symbol blev Carl Lewis, der året forinden havde været den store superstar ved det første VM i atletik. Her vandt han tre guldmedaljer, og i Los Angeles blev det til en mere.

Den dengang 23-årige amerikaner vandt guld på 100, 200, 4 x 100 meter samt i længdespring, hvilket kun hans landsmand Jesse Owens tidligere havde præsteret ved et OL; nærmere bestemt i 1936.

Frem til og med 1996 vandt Carl Lewis ni guldmedaljer ved OL, og otte gange guld ved VM, hvilket sikrer ham en plads blandt historiens største sportsfolk. I 1997 kårede den internationale olympiske komité, IOC, ham endda til "århundrets sportsmand".

Tronen vaklede

Midt i 1980erne vaklede tronen under Carl Lewis ellers gevaldigt. Canadieren Ben Johnson blev på rekordtid verdens hurtigste mand på 100 meter og vandt VM i 1987 og OL i 1988. Begge gange i ny verdensrekord.

Men netop under OL i 1988 blev Ben Johnson testet positiv for brug af doping, og så var han væk og Carl Lewis tilbage som den bedste og hurtigste.

Forud for OL i Seoul i 1988 blev Carl Lewis faktisk også testet positiv. Det vidste USAs olympiske komité, USOC, men resultatet blev holdt hemmeligt. For han var jo amerikanernes største navn og en hel epoke, ville nærmest falde fra hinanden, hvis han blev afsløret.

Fortalte selv historien

For otte år senere fortalte Carl Lewis selv om det positive testresultat, og dermed havde han alligevel ikke været så ren, som de fleste amerikaneren havde troet eller i hvert fald håbet på.

Men lige som Carl Lewis kunne løbe fra de fleste i 1980erne og starten af 1990erne, har han uden det store besvær også kunnet "stikke af" fra dopingspøgelset. At han også var dopet, er blot blevet en lille parentes i historien om en af verdens mest succesfulde sportsmænd nogensinde.

Carl Lewis' egen forklaring var, at han ikke var bekendt med at have indtaget de stoffer, der var forbudte, og den blev altså uden problemer "købt" af USOC.

I dag bor Carl Lewis i New Jersey, hvor han p.t. er opstillet som demokratisk kandidat til senatet.

FacebookTwitter