I mørket har blind nicaraguaner kommenteret baseball i 22 år

Den 58-årige Enrique Oliu har siden 1998 kommenteret baseball.

(Foto: EVE EDELHEIT)

Der er helt mørkt.

Kun lyde fra bolde, der rammer battene, greb af bolde i de lysebrune læderhandsker og tilråb fra spillere og trænere på et mennesketomt baseballstadion, kan høres.

I en kommentatorboks i Florida sidder han. Enrique Oliu. Fuldstændig blind og med en brændende passion for baseball.

Siden 1998 har han til de spanske baseballfans i radioen kommenteret samtlige kampe, som det amerikanske baseballhold Tampa Bay Rays har spillet. Både ude og hjemme. 162 kampe om året.

Ret skal være ret. Enrique Oliu har misset to kampe ud af de i alt små 3.500 kampe, Tampa Bay Rays har spillet siden 1998. Det ene afbud var på grund af sin fars begravelse, og det andet på grund af den cubanske baseballspiller Orestes Destrades bryllup. Lovlige undskyldninger, må man sige.

Enrique Oliu sammen med sin faste støtte og kone Debra Perry. (Foto: EVE EDELHEIT)

Oliu er ikke alene i den for ham mørke kommentatorboks. Ved sin venstre side har han sin kommentatormakker, Ricardo Taveras, og til højre sidder Olius kone, Debra Perry.

Hun er en fast støtte og hjælper til alle hjemmekampe. Hvisker ham i øret, når der sker noget uforudset på banen, assisterer ham, når han taler med spillerne før kampene, og læser de spillende spilleres navne op, så han selv i hovedet kan placere dem på banen.

Kommentatormakkeren, Ricardo Taveras, kalder ham en menneskelig computer. Oliu kan ikke tage notater og kan derfor huske utallige statistikker og størstedelen af den amerikanske baseballhistorie i hovedet.

Myrerne kan ikke skjule sig

Grunden til, at Oliu er så dygtig til sit arbejde, og at det som blind overhovedet er muligt at kommentere baseball, er, at han er fuldstændig opmærksom på sine omgivelser.

- Man er nødt til at tage alt i betragtning. Fansene, spillet, hvem der kaster, og hvem der står med battet, har Enrique Oliu fortalt til Spectrum News.

Kommentatormakkeren, Ricardo Taveras, er imponeret over sin kollegas evner og i et grin fortæller han, Olius fineste trick.

- Hvis en myre løber forbi, så kan Enrique høre det, siger Taveras til New York Times.

Ryan Thompson fra Tampa Bay Rays kaster et pitch mod Boston Red Sox i weekendens kamp. Siden siden 1998 Enrique Oliu fra sin plads i kommentatorboksen været lydtapet til Florida-klubbens kampe i den amerikanske baseballliga. (Foto: Mike Carlson © Scanpix)

Den måske største grund til Olius succes er konen Debra, og det professionelle bånd mellem de to er blevet så stærkt, at hun ikke kan erstattes.

- Hvis andre kom ind i kommentatorboksen, ville de simpelthen ikke vide, hvornår han skulle have de forskellige informationer og tips, siger hun til Spectrum News.

Alle med en passion for sport ved, hvor vigtigt det er at have en partner, der forstår, hvorfor man bruger 162 dage om året på at se andre dyrke sport. Det er Oliu helt klar over.

- Der var en grund til, jeg blev gift så sent. Jeg var nødt til at være sikker på at finde en, som kan lide denne slags, siger han.

- Alle andre ville fyre mig.

Og lige i tiden er det måske godt nok at have et par øjne, når der ikke er tilskuere at navigere ud fra.

Problematisk uden tilskuere

Tilskuerne mangler glæden ved at sidde på et propfyldt stadion. Spillerne mangler opbakningen fra de hujende baseballfans. Og så mangler tv-seerne den nervepirrende underholdning med det ene homerun efter det andet.

Til sammenligning har Oliu mistet et af sine vigtigste redskaber nemlig reaktionerne fra tilskuerpladserne, som han aktivt bruger i sin kommentering.

- Man får ikke reaktionen af fans, der holder vejret, og siger ”Oooh”, siger Oliu til New York Times.

Enrique Olius (billedet) manglende syn gør, at han skal være særlig opmærksom på sine omgivelser. Og det er netop derfor, at han er så dygtig til sit arbejde, mener kommentatormakkeren Ricardo Taveras. (Foto: EVE EDELHEIT)

- En gang imellem får du ”the mitt sound” (lyden, når bolden rammer handsken, red.) i dit headset og batternes opvarmning. Men det kan også være distraherende, fordi du tror, det rent faktisk sker i kampen, men nej - det er bare en fyr, der varmer op. Du bliver lidt forvirret.

Men der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Sådan er det også for Oliu, der nu har mulighed for at høre hvert enkelt kast, slag og tilråb fra bænken uden at blive forstyrret af højlydte fans. Dem, han jo egentlig savner.

Kommer ikke selv til at sige op

Udover at være kommentator 162 dage om året, så har Oliu de sidste 28 år arbejdet på fuld tid som repræsentant og tolk ved Hillsborough County Public Defenders kontor.

Her lader han sig nok pensionere på et tidspunkt, men det kommer ikke til at ske på Tropicana Field i Florida, hvor Tampa Bay Rays har hjemmebane.

- I kommer til at begrave mig her, siger han.

- Indtil jeg kan blive ved, så vil jeg sidde her i boksen. Jeg elsker det, og jeg elsker sport.

For en dengang 10-årig nicaraguaner startede drømmen om kommentatorarbejdet på en skole for døve og blinde i Florida.

Drømmen gik i opfyldelse og lever endnu for Enrique Oliu, der fandt sin egen vej i mørket.

Facebook
Twitter