IOC efter personlige trusler fra Rusland: 'Vores forhold er dramatisk forringet'

Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité talte i dag om forholdet til Rusland.

IOC-præsident, Thomas Bach, var i dag på talerstolen i Lausanne. (Foto: DENIS BALIBOUSE / POOL © Ritzau Scanpix)

Under afslutningsceremonien ved vinter-OL 20. februar lød budskabet:

- Giv fred en chance.

Ordene kom fra Thomas Bach, præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som bad verdens ledere om at følge atleternes eksempel, der i fred og fordragelighed havde dystet i mange dage i den kinesiske hovedstad.

Fire dage skulle der gå. Så havde Vladimir Putin glemt alt om det budskab, eftersom han invaderede Ukraine 24. februar.

- Det viste sig, at de olympiske vinterlege i Beijing blot var et flygtigt håb om, at fred og den olympiske våbenhvile ville sejre, sagde IOC-præsidenten i dag på et topmøde i komitéens hovedkvarter i Lausanne.

Med dagens topmøde i Schweiz er det præcis tre måneder siden Thomas Bach tog ordet i Beijing under den afsluttende ceremoni.

- Desværre kunne vi kun appellere (til fred, red.), da vores forhold med de russiske politiske ledere er dramatisk forringet over de seneste år, lød det fra Thomas Bach.

I år var ikke første gang, en russissk militæroffensiv falder med en stor olympisk begivenhed.

I 2014 rykkede den russiske præsidents tropper frem på Krim-halvøen, som vinter-OL, der blev afholdt i den russiske by Sotji, lakkede mod enden. I 2008 indtog russerne det nordlige Georgien i forbindelse med OL i Beijing.

Men det er ikke kun krudt og kulger, der har forværret relationen, fortæller Thomas Bach.

- Forholdet er forringet som følge af dopingskandalen, cyberangreb og endda personlige trusler rettet mod individer fra IOC og den olympiske bevægelse, siger han.

Her henviser præsidenten for IOC til skandalen om systematisk og statstøttet doping af russiske atleter, samt de planlagte cyberangreb som Rusland ifølge de britiske sikkerhedsmyndigheder planlagde i forbindelse med sommer-OL i Tokyo.

Som følge af invasionen af Ukraine valgte IOC at skrue bissen på over for Rusland ved blandt andet at udelukke russiske og belarusiske atleter fra at deltage ved de paralympiske vinterlege, der blev afholdt i marts måned.

Sag om russisk atlet har vakt vrede

Noget af det seneste, der har hidset russerne op, er sagen om den udelukkede russiske gymnast Ivan Kuliak.

Han er blevet suspenderet i et år, eftersom han i marts måned viste sin støtte til invasionen af Ukraine ved at bære bogstavet "Z" ved et World Cup-stævne i Doha. Samme bogstav som ses på russiske kampvogne og pansrede køretøjer.

Ivan Kuliak mistede desuden sin bronzemedalje fra stævnet i Doha. (Billedet er et screenshot fra Twitter.)

Udelukkelse blev tidligere på ugen fordømt af formanden for den russiske stats sportslige komité, Dmitry Svishchev. Det oplyser det russiske statsejede nyhedsbureau Tass.

- Jeg kan personligt ikke se nogen offensiv, diskriminerende eller nationalistisk symbolik i Kuliaks handling. Akkurat som resten af den normale, civiliserede befolkning heller ikke kan.

- Men desværre kan det internationale gymnastikforbund ikke håndtere presset fra politikere og store finansfyrster, der vil regulere lovene og lovløsheden i sport, siger Dmitry Svishchev ifølge mediet Inside The Games til Tass.

Til sager som Ivan Kuliaks svarede Thomas Bach i forbindelse med topmødet i Lausanne følgende:

- Vi holder nøje øje med dem, der måtte vise sin støtte til Rusland gennem udmeldinger og handlinger, og vi har foretaget og vil foretage de nødvendige konsekvenser, siger IOC-præsidenten.

Thomas Bach og Ruslands præsident Putin stod side om side under åbningsceremonien ved vinter-OL i Sotji i 2014. (Foto: Phil noble © Scanpix Denmark)

Fra IOC's side har man valgt ikke at suspendere de russere, der er medlemmer i den olympiske komité.

- Der er ingen retfærdighed i at skære alle over én kam.

- Det ville faktisk være kontraproduktivt, da det ville hjælpe til den propaganda, som nogle fører - at sanktionerne blot er en del af en bredere konspiration rettet mod deres land, sagde Thomas Bach i forbindelse med topmødet ifølge Reuters.