OL udelukkede russiske atleter - Nu kritiserer OL-boss Wimbledon for at gøre det samme

Den engelske tennisturnering blander sport og politik, mener præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach.

Thomas Bach anklager Wimbledon for at blande sport og politik (Foto: © Phil noble, Ritzau Scanpix)

Tennisverdenens svar på invasionen af Ukraine har været at lade atleter fra Rusland og Belarus stille op under neutralt flag.

Men den løsning har ikke været nok for den engelske grandslam-turnering Wimbledon. Efter pres fra den britiske regering får ingen atleter fra de to lande lov til at deltage ved den traditionsrige turnering.

Men det får nu Thomas Bach, præsident for den Internationale Olympiske Komité, IOC, til at kritisere Wimbledon og den britiske regering for at blande sport og politik.

- Hvordan kan man garantere en fair konkurrence, hvis regeringer kan vælge, hvem der skal være en del af sporten? I dag er det Rusland og Belarus, men I morgen måske jeres lande. Der er intet land i verden, som er elsket af alle, siger Thomas Bach ved en konference i Lausanne.

Siden den russiske invasion af Ukraine, har Den Internationale Olympiske Komité ellers anbefalet at udelukke russiske og belarussiske atleter fra internationale turneringer.

- Dette sker for at beskytte atleterne og beskytte konkurrencernes integritet, lød det dengang fra IOC-præsident Thomas Bach.

Med samme argument foregik de paralympiske vinterlege i Beijing også uden hverken russiske eller belarussiske atleter.

Verdensranglistens nummer 2, Daniil Medvedev, kommer ikke til at spille Wimbledon i år (Foto: © Dylan Martinez, Ritzau Scanpix)

Sport og politik kan ikke adskilles

IOC har altid sagt, at sport og politik ikke bør blandes sammen, men det kan virke paradoksalt at kritisere Wimbledon for noget, der læner sig op ad komiteens egne anbefalinger.

Det viser, at IOC og Thomas Bach har problemer med at navigere i den politiske situation, invasionen i Ukraine har skabt, mener Stanis Elsborg, senioranalytiker ved Play the Game, et initiativ under Idrættens Analyseinsitut.

- Han prøver at beskytte den Internationale Olympiske Komité og de olympiske lege med den her udmelding. IOC er ikke interesserede i, at der kommer storpolitiske interesser ind, for i sidste ende kan det skade det olympiske brand, siger han.

Den adskillelse mellem sport og politik eksisterer slet ikke, mener Stanis Elsborg

Han påpeger, at IOC og de olympiske lege om nogen er forbundet med politik, så at lige netop de skulle argumentere for at adskille de to, giver ikke nogen mening. Men IOC ønsker kun at blande sport og politik, når det er til gavn for IOC selv.

- Det er jo en organisation, som har tilladt lande som Rusland, Kina og Storbritannien, for den sags skyld, at bruge de olympiske lege i politisk øjemed. For de lande har det været et stort politisk projekt, og der har IOC ikke raslet med sablen, for det har været til gavn for dem, at de her lande ville afholde OL.

Wimbledons beslutning forhindrer verdensranglisten nummer 2 på herresiden, Daniil Medvedev og den tidligere verdensetter hos kvinderne, Victoria Azarenkas at deltage i grandslam-turneringen. De to organisationer for tennisspillere, ATP og WTA har besluttet, at der ikke optjenes point til verdensranglisten ved årets turnering.