Iran

Trods Irans noget ustabile form, som både byder på toppræstationer og kludefodbold, har de kvalificeret sig til VM 2006 i Tyskland.

Iran er holdet, som de andre helst ikke vil lege med. På grund af atomkrisen har holdet sværest ved at skaffe kvalificeret modstand op til slutrunden.

Den politiske betydning var mindst lige så stor som den sportslige, da Iran ved VM i Frankrig i 1998 slog USA med 2-1. Otte år senere er det politiske aspekt ved Iran ikke blevet mindre - tværtimod.

Irans nyvalgte præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har ikke lagt skjul, at han ønsker, at Israel hurtigst muligt forsvinder fra verdenskortet, og striden om Irans atomprogram kan i sidste ende resultere i endnu en krig i den uroprægede region.

Den højlydte raslen med sablerne har haft den direkte konsekvens, at Irans forberedelser er alt andet end optimale. Sølle to forberedelseskampe op til slutrunden kunne det blive til, efter hold som Ukraine, Spanien og Ghana meldte afbud til allerede planlagte venskabskampe, fordi de ikke ville lege med fodboldfamiliens sorte får. To kampe med tre dages mellemrum mod Kroatien og Bosnien og Hercegovina er en sløj forberedelse for et hold, der har store sportslige ambitioner.

- Vi har en masse stærke spillere, men vores forberedelser er ikke gode nok. Men på den anden side, så har en landstræner aldrig tid nok til at forberede sit hold. Men jeg kan ikke gøre noget ved det, siger Irans kroatiske træner, Branko Ivankovic.

Det er ikke kun på det politiske plan, at Iran har stormagtsambitioner. Flere af holdets spillere har fornuftig succes i udenlandske klubber, og det har været med til at køre forventningerne i hjemlandet i vejret. Især i den tyske liga har de iranske spillere sat et aftryk. Mehdi Mahdavikia (Hamburger SV), Vahid Hashemian (Hannover 96), Fereydoon Zandi (Kaiserslautern) og Ali Karimi (Bayern München) er populære spillere i Tyskland. I hjemlandet bliver de nærmest behandlet som overnaturlige superhelte, og der er som regel 110.000 på plads på nationalstadionet i Teheran, når landsholdet spiller på hjemmebane.

Men hvor der er stor opbakning på hjemmebane, må holdet ved VM-slutrunden i Tyskland klare sig uden den ekstra medspiller på tribunen. Det iranske fodboldforbund har nemlig kun solgt cirka 800 af de billetter, som forbundet har til rådighed, og det hænger blandt andet sammen med en meget høj pris. Forbundet kræver 25.000 kroner for en pakke, der ud over billet, visum, rejse og hotel inkluderer 5.000 kroner, der skal gå til sportskulturelle formål i Iran. Det er de færreste iranere, der har midler til at betale den pris, og derfor bliver VM-slutrunden noget, man følger på tv.

Foran skærmen vil de iranske tilhængere især krydse fingre for, at holdets største fodboldstjerne gennem tiderne kan finde vej til netmaskerne. Ali Daei er efterhånden blevet 37 år, men han arbejder fortsat på at forbedre sin rekord som verdens flittigst scorende landsholdsspiller gennem tiderne. 109 mål er det blevet til i 145 kampe, og dermed har han lagt legendariske spillere som Ferenc Puskas og Pelé bag sig på henholdsvis anden- og tredjepladsen.

Irans VM-trup: Målmænd

: Ebrahim Mirzapour - Foolad Khuzestan, Vahid Talebloo - Esteghlal Teheran, Hassan Roudbarian - Pas

Forsvar

: Yahya Golmohammadi - Saba Battery, Mohammad Nosrati - Pas, Rahman Rezaei - Messina, Moharram Navidkia - ?, Hossein Kaabi - Foolad Khuzestan, Sohrab Bakhtiarizadeh - Saba Battery, Amir Hossein Sadeqi - Esteghlal Tehran

Midtbane

: Javad Nekounam - Sharjah, Anderanik Teymourian - Abomoslem Khorasan, Mehdi Mahdavikia - Hamburg, Fereydoon Zandi - Kaiserslautern, Ali Karimi - Bayern, Mehrzad Madanchi - Persepolis, Javad Kazemian - Persepolis

Angreb

: Ali Daei - Saba Battery, Vahid Hashemian - Hannover 96, Reza Enayati - Esteghlal Teheran, Arash Borhani - Pas, Masoud Shojai - Saipa, Rasoul Khatibi - Sepahan Isfahan

Facebook
Twitter