For omtrent en uge siden lod iranske Sara Khadem håret hænge frit, da hun mødte op til VM i lyn- og hurtigskak i Kasakhstan.
Det til trods for, at det ifølge det islamiske iranske styre er obligatorisk at bære hovedbeklædningen hijab – også for kvindelige sportsudøvere.
Hendes beslutning om ikke at bære hijab har siden fået massiv omtale, og flere medier skriver også, at hun har modtaget både trusler og advarsler om ikke at vende hjem til Iran. Siden oktober har folk demonstreret mod det konservertive regime og det iranske moralpoliti.
Og nu fortæller den 22-årige skakspiller også til det norske medie NRK, at hun ikke har tænkt sig at vende hjem til Iran.
Mediet skriver desuden, at Sara Khadem i stedet rejser til Spanien efter afslutningen på VM i Kasakhstan. Det har den 22-årige iraner dog ikke bekræftet over for NRK, og hun har samtidigt også afvist at blive interviewet om sin fremtid.
Men i et langt Instagram-opslag skriver hun, at beslutningen ikke er politisk.
- Der har været rygter om, at jeg er blevet flygtning, og dem har jeg besluttet at afklare. Jeg blev ikke flygtning fra noget land! Det er der faktisk ikke behov for på grund af min succes inden for mit felt og det faktum, at min mand er multinational, skriver hun.
Iraneren har aldrig bekymret sig om at søge asylophold, og det er stadig tilfældet, skriver hun i opslaget.
- Vores immigrationsspørgsmål er en familiebeslutning, det er ikke politisk. Iran er stadig vores første hjem, og vi vil helt sikkert vende tilbage til Iran på det rigtige tidspunkt.
Kan risikere dødsstraf
Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvor hun har fokus på international politik i Mellemøsten, følger sagen om Sara Khadem tæt.
Ifølge hende har iraneren allerede fået trusler fra styret, og hendes familie, der befinder sig i Irans hovedstad, Terehan, har også fået ubehagelige opkald.
Og selvom Sara Khadem selv skriver, at beslutningen ikke er politisk, kan man derfor - situationen i Iran taget i betragtning - spekulere i det modsatte, tror Helle Malmvig.
- I diktaturstater skal man tit læse mellem linjerne, og hun har jo stadig sin familie i Iran. Jeg kunne godt forestille mig, at de (regimet, red.) har bedt hende pænt om at afvise, at det har noget med politik at gøre, og så skulle de nok sørge for, at der ikke skete noget med hendes familie.
- Sådan opereres der tit i Iran og mellemøstlige diktaturer, og så redder de ansigt på den måde, siger seniorforskeren.
Du kan blive klogere på situationen i Iran i videoen herunder.
Selvom Sara Khadems kalder rejsen til Spanien et ikke-politisk anliggende, kan man godt tolke det som om, at hun flygter fra regimet.
Var Sara Khadem vendt hjem, ville hun nemlig risikere straf for at tage tørklædet af, forklarer Helle Malmvig.
- I den mere "milde ende" risikerer hun at blive anholdt og tvunget til at give en offentlig undskyldning. I den alvorligere ende kan hun stå til at blive pisket og tortureret. Og i værste tilfælde risikerer hun dødsstraf, siger Helle Malmvig.
Trussel mod det iranske styre
Men hvorfor er det, at det iranske styre slår så hårdt ned på kritikere, der protesterer i gaderne - og også sportsudøvere, der markerer sig på den internationale scene, hvor man også så det iranske fodboldlandshold ved VM i Qatar markere sig kritisk?
Fordi det er en trussel mod hele regimet og mod den iranske islamiske republik, forklarer Helle Malmvig. Og regimet er især opmærksomme på sportsudøvere.
- Det er dem, der kan være rollemodeller for andre iranere. Især de iranere, der protesterer i gaderne. Dermed får de styrke i deres protest, når de giver dem solidaritet og støtte, siger hun.
Udadtil ser protesterne fra sportsudøverne da heller ikke alt for godt ud for regimet, da det viser, at styret ikke har den legitimitet, de selv siger, de har, forklarer Helle Malmvig.
- Det er en trussel under hele regimet og under hele det islamiske samfund, man har opbygget siden revolutionen i 1979. Det er en alt eller intet-kamp for regimet, siger hun.