Aalborgs russiske stjerne har det forfærdeligt: 'Min kone og mine børn er fanget i Ukraine blandt missiler og militær'

Russiske Kirill Kabanov har boet otte år i Ukraine og lige nu er Aalborg Pirates-spillerens ukrainske kone og parrets to sønner fanget i landet.

- Jeg spillede ikke fredag, fordi alt er så følelsesladet for mig i øjeblikket. Jeg ville ikke kunne koncentrere mig, og jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået lov til det, siger Aalborg Pirates-spilleren Kirill Kabanov. Russerens kone og to børn befinder sig lige nu i Ukraine. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Når tilværelsen tager livtag om følelserne og frygten for ens nærmestes velbefindende kontant runger indvendigt, bliver ishockey hurtigt reduceret til voksne mænd på skøjter, der jagter en sort skive på et koldt underlag. Ligegyldigt.

Derfor sad Kirill Kabanov også over, da Aalborg Pirates fredag aften vandt 4-0 over Frederikshavn White Hawks i den danske Metalliga.

Han er russer, konen Vika er ukrainer, sammen har de to drenge på tre og seks år. Det dyrebareste. Men lige nu befinder Kirill Kabanovs familie sig i Ukraine, og derfor var han i aftes ude af stand til at træde ind på isen.

- Jeg har det forfærdeligt. Min kone og mine børn er fanget i Ukraine blandt missiler og militær. De befinder sig helt østpå, tæt ved grænsen til Belarus og Rusland nordøst for Kiev, siger Kirill Kabanov.

Han er grædefærdig. Griber ud efter meningen med det hele - og finder den ikke.

På nuværende tidspunkt er det muligt at holde forbindelsen til familien over telefonen, så Kirill Kabanov har konstant en linje åben til Ukraine.

- Lige nu sover de på badeværelset for at være bedst muligt beskyttet, men de har flere gange søgt ly i et beskyttelsesrum. Verden er fucked up, siger Aalborg Pirates-spilleren.

- Jeg vil bare have min familie ud i god behold. Man ved ikke, hvad der sker de næste par dage.

Lysten til at sætte sig direkte ind i bilen og køre familien i møde er overvældende, forståelig, men selv hvis Kirill Kabanov begiver sig mod den polsk-ukrainske grænse, befinder konen Vika og drengene sig stadigvæk i den helt anden ende af Ukraine.

- Jeg vil ikke have, at mine børn skal høre missiler eller skjule sig i beskyttelsesrum. Det skal ingen børn, siger han.

Det kan der ikke være to meninger om.

Oplevede ukrainere og russere som brødre og søstre

Ishockeyspilleren har selv boet otte år i Ukraine, kender landet, historien, på godt og ondt, og levede et liv dernede i fred og ro. Bilen på russiske nummerplader efterlod aldrig løftede øjenbryn i bakspejlet. Alle var rare og rolige, siger Kirill Kabanov.

- Jeg elskede at bo i Ukraine og byggede mit hus der. Der blev aldrig lavet så meget som én ridse i min bil, og der var ingen, der nogensinde truede mig. Jeg har oplevet ukrainere og russere som brødre og søstre, og de skal ikke være i krig med hinanden, siger Aalborg-spilleren.

Han frygter, at de dystreste dele af verdens krigshistorie er ved at gentage sig.

- Mine bedsteforældre mistede deres kære under anden verdenskrig. Hvis de stadig var i live i dag, ville de få et hjertestop over det, der foregår lige nu, siger Kirill Kabanov.

Aalborgs Kirill Kabanov spiller med Ruslands flag på skuldrene. Fremover vil russeren også have det ukrainske broderet på spillerdragten. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Fredag aften var det hele for meget, følelserne, og han er taknemmelig over, at klubben Aalborg Pirates gav ham lov til at sidde over.

Nogen smerte, nok mest de fysiske, kan man ordinere sig ud af. Arene på sjælen over russernes invasion i Ukraine stikker dybere.

- Forhåbentlig ved jeg snart, at min familie er sikker, og så håber jeg at kunne spille igen.

I den nordjyske ishockeyklub har spillerne deres respektive landes flag på trøjen. Næste gang Kirill Kabanov snører skøjterne sidder der dog ikke ét, men to flag på skulderen.

Rusland og Ukraines. Side om side.