Alle i dansk ishockey skylder en kæmpestor tak til Frans Nielsen, der indstiller karrieren

37-årige Frans Nielsen lægger skøjterne på hylden, når den tyske sæson slutter.

Frans Nielsen blev den første dansker i verdens bedste ishockeyliga, NHL. (Foto: Jerome Miron © Ritzau Scanpix)

For femten år siden brød han isen og blev den første dansker i NHL.

Siden har Frans Nielsen lavet 483 point i verdens bedste ischokeyliga og sat standarden for de største danske stjerner.

Om lidt er det forbi.

37-årige Frans Nielsen lægger skøjterne på hylden efter denne sæson, for nu skal tre børn og resten af familien nyde tid med hinanden i Skandinavien efter mange år i først Nordamerika og siden Berlin, siger Frans Nielsen til mediet Hockeytinget.

- Samtidig kunne jeg for første gang mærke, at motivationen til den lange sommertræning ikke var den samme.

- Vi snakker om få procenter, men det var første gang, at jeg mærkede det, og stillede mig selv spørgsmålet, og det gjorde beslutningen let, siger Frans Nielsen til Hockeytinget.

Beslutningen blev endegyldigt taget for et år siden, og den danske stjerne spiller sæsonen til ende i sin tyske klub Eisbären Berlin.

Efter den sidste tur på isen kan han se tilbage på en gloværdig karriere.

En karriere, som har banet vejen for de danske stjerner, der har fulgt Frans Nielsens fodspor og spillet sig til en kontrakt i NHL, mener Olaf Eller, der er talentchef i Danmarks Ishockey Union og ekspertkommentator for DR ved vinter-OL i februar.

- Frans Nielsen lagde isen for dem. Han vil for altid stå som en af de store og måske den absolut største. Han har været en pioner i dansk ishockey, siger Olaf Eller.

I dag har 14 danskere taget springet til NHL, og mange flere har drømt om det. En af dem er DR Sportens ishockeykommentator Frederik Lindved, der fik øjnene op for NHL, da Frans Nielsen debuterede for New York Islanders.

- Da jeg var ung, troede jeg ikke, det kunne lade sig gøre. Der troede jeg, det største, man kunne opnå, var at komme til Sverige.

- Frans Nielsen har åbnet dørene for mange generationer efter sig selv. Alle i dansk ishockey skylder Frans Nielsen en kæmpestor tak for det, han har leveret, siger Frederik Lindved.

Mens det i dag ikke er ekstraordinært, at en dansker skifter til NHL, forsikrer Frederik Lindved, at det for 15 år siden var en anden tid og en anden sag.

- Vi har vænnet os til det i dag. Sådan var det ikke dengang. Han gjorde det muligt for unge danske ishockeyspillere at drømme større, siger han.

I videoen her kan du se Frans Nielsen gøre status efter hans første 15 NHL-kampe i 2007.

Frans Nielsen i den helt spæde begyndelse af NHL-karrieren, der strakte sig fra 2007 til 2021. (Foto: Keith Bedford)

OL som punktum

Udover at færdigspille sæsonen i tyske Eisbären Berlin når Frans Nielsen en milepæl, inden han for sidste gang snører skøjterne senere på året.

Den 37-årige veteran er med, når det danske landshold i næste måned deltager ved OL i Beijing, og det glæder Olaf Eller.

- Der kan ikke sættes et smukkere punktum for hans karriere, for det har været en stor motivation for ham, siger han.

Frans Nielsen har trukket i rødt og hvidt til flere end 100 landskampe og spillet ni verdensmesterskaber. Han var med, da Danmark i 2002 rykkede op på verdens bedste internationale scene, men OL-kvalifikationen er ikke lykkes før nu. Også Frederik Lindved kalder legene i februar for 'et perfekt punktum'.

- OL var det sidste, der manglede for dansk ishockey, og selvfølgelig skal Frans Nielsen være en helt afgørende del af det, efter han var den første til at komme til NHL, siger DR Sportens ishockeykommentator.

'En legende'

Frans Nielsen brød igennem for Herning i den danske liga, inden den svenske klub Malmö Redhawks ringede. For talentet var ikke til at overse.

- Der har altid været store forventninger til Frans Nielsen, for det var tydeligt, at han var en helt speciel ishockeyspiller.

- Men det gør ikke automatisk, at man lykkes. Især ikke i den tid, hvor han brød igennem og beviste sit værd, siger han.

Den første dansker i NHL nåede næsten 1000 kampe, inden han efter 15 år i verdens bedste liga drog mod mere hjemlige himmelstrøg i Berlin.

Når sæsonen og dermed karrieren inden længe er ovre, kan han se tilbage på et utal af meritter, som ifølge Frederik Lindved understreger, hvor stor Frans Nielsens karriere har været.

- Frans Nielsen er en legende i dansk ishockey og måske den allerstørste, vi har haft, siger han.