ANALYSE 'Den danske trup har kvalitet til at drømme om en kvartfinale ved VM i ishockey'

DR Sportens ishockeykommentator, Frederik Lindved, vurderer Danmarks chancer ved VM, der begynder fredag.

(Foto: ROALD © Scanpix)

Kampen om en plads blandt verdens bedste ishockeynationer er i gang. Danmark har alt at vinde, for kun to gange tidligere har det danske ishockeylandshold nået en VM-kvartfinale.

Men trods to forstærkninger fra verdens bedste ishockeyliga, NHL, har optakten langt fra været som håbet. En næsten endeløs række af afbud har gjort Danmarks chancer svære.

Det hele starter lørdag, når Steel Arena i den slovakiske by Kosice danner ramme om Danmarks VM-åbning. Første slag er mod Frankrig - og herefter venter Tyskland, Storbritannien, Finland, USA, Canada og til sidst værterne Slovakiet i gruppe B, hvor de danske løver trods svære forudsætninger bestemt ikke er uden chancer.

Få overblikket over Danmarks styrker og svagheder lige her:

Verdensstjernen Lars Eller

Landstræner Heinz Ehlers fandt nok det helt store smil frem, da det blev bekræftet, at Lars Eller kunne rejse til VM, efter han og Washington Capitals blev sendt ud af NHL-slutspillet. Og bestemt ikke uden grund: Lars Eller er den bedste og vigtigste spiller på det danske VM-hold.

I Slovakiet bliver Ellers rolle afgørende i alle dele af spillet. Han kan skabe mål i overtal, er fremragende til at holde modstanderne fra fadet i undertal, og i fem mod fem bliver han en dominerende spiller for Danmark.

Lars Eller får afgørende betydning for Danmarks muligheder for at overraske ved VM. (Foto: Matthew Stockman © Scanpix)

Vigtigst af alt giver Lars Ellers deltagelse langt flere strenge at spille på for landstræneren. Nu er der pludselig fire topangribere til rådighed: De to barndomskammerater fra Rødovre Lars Eller og Mikkel Bødker, der begge spiller i NHL, og Peter Regin og Nicklas Jensen, der begge har en fortid i netop NHL.

En stærk landstræner

Der er stor respekt for den nye landstræner Heinz Ehlers. Det mærker jeg tydeligt, når jeg taler med de danske spillere.

Heinz Ehlers har allerede bevist sig som træner på europæisk topniveau i Schweiz, har selv prøvet det meste som spiller på både klub- og landshold, og så stiller han enormt høje krav til sine spillere på landsholdet.

Heinz Ehlers nyder stor respekt i den danske landsholdstrup. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Jeg ser frem til at opleve et VM-hold under Heinz Ehlers’ ledelse. Spillestilen bliver anderledes, og Danmark vil i højere grad forsøge at dominere kampene mod de “mindre” nationer. Hvis den del af planen lykkes, så er der i hvert fald masser af underholdende hockey at glæde sig til.

Danmarks defensiv

De øvrige nationer skal forberede sig på en stærk dansk defensiv. I de syv testkampe op til VM - blandt andet mod topnationerne Finland og Sverige - er der kun strøget 13 pucke forbi de danske målmænd. Færre end to mål pr. kamp, hvilket indikerer, at defensiven er sat rigtig godt op under landstræner Heinz Ehlers.

De danske backs har da også fået mange minutter sammen på isen op til VM. Af de otte backs, der er med i den endelige trup, er det faktisk kun rutinerede Stefan Lassen, der ikke har været med siden allerførste testkamp.

Og så bliver Jesper Jensen Aabo som altid en afgørende mand i Danmarks defensiv. Han er fremragende i egen zone og har også store kvaliteter, når det gælder spillet fremad banen. En perfekt backtype til landstrænerens måde at spille hockey.

Sebastian Dahm leverer som regel store præstationer i buret ved VM. (Foto: ALEXANDER FORST © Scanpix)

Desuden fortjener førstemålmand Sebastian Dahm også at blive nævnt. Han har ikke haft en perfekt sæson i den tyske liga, men gennem en årrække har vi vænnet os til, at han leverer store præstationer under VM. Det er kravet igen i år, og jeg er sikker på, at Dahm lever op til forventningerne

Mange afbud svækker truppen

Afbud, afbud og flere afbud. Det er umuligt at komme udenom de mange afbud, der desværre er tikket ind frem mod VM. Hele 10 spillere står ikke til rådighed, og det kan ikke undgå at svække Danmarks VM-muligheder.

NHL-spillerne Frans Nielsen, Frederik Andersen og Oliver Bjorkstrand vil blive savnet i landsholdstruppen. Det samme gælder Nikolaj Ehlers, der har været tvunget til et VM-afbud på grund af et brud i benet.

Frans Nielsen vil blive savnet i den danske VM-trup. (Foto: Ron Chenoy © Scanpix)

Også blandt spillere, der til dagligt har hjemme i de europæiske ligaer, er der usædvanligt stort mandefald. Jannik Hansen og Philip Larsen, begge tidligere NHL-spillere, er ikke at finde til VM, ligesom rutinerede navne som Nichlas Hardt, Mads Christensen og Patrick Bjorkstrand har takket nej til at deltage. Desuden har Emil Kristensen misset det meste af sæsonen med en hjernerystelse og spiller derfor heller ikke VM.

Store spørgsmål på angrebssiden

Kigger man ned over listen af angribere i Danmarks trup, er der - trods afbud - mange gode spillere, men også mange spørgsmålstegn.

Først og fremmest er der tre debuterende forwards i Joachim Blichfeld, Jonas Røndbjerg og Nick Olesen på henholdsvis 20, 20 og 23 år. Især Blichfeld og Olesen har fremragende sæsoner bag sig med masser af point, men er de klar til også at levere på VM-niveau, hvor de er helt uprøvede?

Mathias Bau Hansen har ikke spillet en eneste klubkamp i hele sæsonen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Tometermanden Mathias Bau har ikke spillet en eneste klubkamp hele sæsonen, efter han blev skadet til VM på hjemmebane for et år siden, Jesper Jensen skiftede klub undervejs i sæsonen uden stor succes, Morten Madsen kommer direkte fra en nedrykning med svenske Timrå, mens hverkens Mathias From eller Jonas Røndbjerg har fået gang i pointproduktionen denne sæson.

Forhåbentlig giver de alle positive svar under VM.

En svær optakt

Nu har jeg tidligere rost defensiven og de gode forudsætninger for at optimere samarbejdet mellem de danske backs op mod VM. Men ser man på offensiven er historien anderledes: Flere af de vigtigste spillere har simpelthen ikke været kampklar.

Nicklas Jensen, der ofte er manden bag livsvigtige VM-mål, har kun været i stand til at spille én testkamp på grund af en skade, og kaptajn Peter Regin også misset flere kampe.

Mikkel Bødker nåede kun at spille en testkamp for Danmark. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Den danske NHL-spiller Mikkel Bødker nåede også kun én testkamp med landsholdet, mens den så vigtige Lars Eller ikke har spillet en eneste kamp med landsholdet frem mod VM.

Når man lægger det hele sammen, hvad er så Danmarks VM-muligheder?

Jeg synes, den danske trup har kvaliteten til at drømme om en kvartfinale. Det bliver svært, men er bestemt ikke umuligt.

Den første weekend bliver definerende for turneringen, for slår Danmark modstanderne fra Frankrig og Tyskland, kan kvartfinalen pludselig øjnes. Men ender lørdag og søndag med to nederlag, handler det hele om at holde Storbritannien under sig i tabellen for at undgå nedrykning.